24 Temmuz Basın Bayramı kutlu olsun…

Yazar:

Medya çalışanları, bugün “24 Temmuz Basın Bayramı”nı kutluyor. 24 Temmuz, Türk basınından sansürün kaldırılması ve basın bayramı olarak 1908’den bugüne tarihte yerini aldı.

Türkiye genelinde ulusal, bölgesel ve yerel medya mensupları; çeşitli kurum, kuruluş ve kişilerin tebriklerini kabul etmeye başladı. Peki, 24 Temmuz’un Basın Bayramı olarak kutlanmasının nedeni nedir? İşte, medya sektöründe değişimi getiren süreç ve ayrıntıları:

1908’in yaz aylarında, kendisine karşı ayaklanmanın 40. gününde II. Abdülhamit geri adım attı. 24 Temmuz 1908’de, İkinci Meşrutiyet ilan edildi. “Osmanlı Matbuat Cemiyeti” adıyla örgütlenmiş gazetecilerin büyük bölümü, meşrutiyeti sevinçle karşıladı. Artık sansüre karşı çıkabileceklerdi. 1876’dan kalma Sansür Kararnamesi’ni uygulatmayacaklardı. Sansür memurları, yayından önce gazeteleri kontrol edemeyecekti.

SANSÜR MEMURLARINI GERİ ÇEVİRDİLER…

Meşrutiyetin ilan edildiği günün gecesinde İkdam Gazetesi’nin sahibi Ahmet Cevdet ile Sabah Gazetesi sahibi Mihran Efendiler, gazete provalarını görmek için gelen sansür memurlarını aynı sözlerle geri çevirdi: “Gazeteler hürdür, sansür yasaktır…”

25 Temmuz 1908 sabahı dağıtılan gazeteler farklıydı. Uzun yılların ardından ilk kez sansür memurlarının değil, gazetecilerin tercihlerine göre basılmışlardı. Özgürce yayımlanan gazetelere halkın ilgisi de büyük oldu. Bazı gazeteler, satışlarını 2 binlerden 5 binler düzeyine çıkardı. Fiyatı 10 kuruş olan İkdam, karaborsada yarım liraya kadar alıcı bulabildi. Bir ay içinde 200 yeni gazete için yayın hakkı alındı.

24 Temmuz, bir anlamda gerçek gazeteciliğin patlama yaptığı gündü. Bu nedenle 24 Temmuz, Cumhuriyet Dönemi’nde Türk basınından sansürün kaldırılması ve Basın Bayramı olarak ilan edildi. Daha sonra kutlamalar, “Geleneksel Gazeteciler Günü” adı altında yapılmaya başlandı.

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın