3. Köprü’nün güzergâh değişme nedenleri…

Yazar:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, İstanbul’un fethinin yıldönümü olan 29 Mayıs 2015’e kadar yetiştirilmesini istediği 3. Köprü’nün de içinde olduğu söz konusu projenin dört noktasında değişiklik yapıldı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri, 4,5 milyar liralık bir yatırım ile tamamlanmış olacak Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nin söz konusu dört noktasında değişiklik yapma nedenlerini anlattı.

3 GEREKÇE GÖSTERİLDİ…

Bakanlık yetkilileri, projenin güzergâh seçiminde üç önemli noktaya dikkat ettiklerini belirtti. Buna göre, Belgrad Ormanları ve Fatih Ormanları’nın zarar görmemesi gerekçe gösterilerek, yol daha kuzeydeki bir noktaya çekildi ve ormanlık alanın dışına alındı. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, Polonezköy Milli Parkı’nın zarar görmemesi gerekçesiyle de güzergâhta düzeltme yapıldı.

DOĞAL YAPIYI KORUMAK İÇİN TİTİZLİK GÖSTERİLİYOR…

Bakanlık yetkilileri, yaptıkları açıklamada doğal yapının, bentlerin ve göletler ile havzalarının zarar görmemesi için de viyadük sayısını artırdıklarını söylediler. Yapılan değişiklik ile bir yönde 15 kilometre uzunluğunda 37 tane viyadük, öbür yönde 30 kilometre ve toplam 74 tane viyadük planlandığı vurgulayan yetkililer, toplam 30 kilometrelik yolun yarısının viyadükle geçildiğini kaydettiler. Yetkililer, “Viyadükle yolu götürmek pahalı bir sistem… Niye bunu tercih ediyoruz?.. Doğa tahrip olmasın, havzalarımız ve su kaynaklarımız zarar görmesin, bunun için titizlik gösteriyoruz” savunması yaptı.

5 KATI AĞAÇ DİKİLECEK…

Yetkililer, bölge üzerinde 480 hektarlık bir alanın yola gittiğini, bu yolun üzerinde bulunan ağaçların tutarının yüzde 1,4 nitelikli ağaç, diğerlerinin makilik olduğunu söyledi. 200 bin civarında ağacın yerinin değiştirilmesi gerektiğini kaydeden yetkililer; “Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın bir şartı var. Bu projeye olur verirken, yüklenici firmayla bir sözleşme imzaladı. 480 hektara karşılık 1.400 hektarlık gösterilen 6 tane noktada dikim yapılacak, yani en az 5 katı yeni ağaç dikilecek” dedi.

KÖPRÜDEN GEÇİŞ 3 $…

Yap-işlet-devret yöntemiyle gerçekleştirilecek köprü ve otoyol geçiş ücretleri şöyle:

• Köprüyü kullanacak otomobiller için 3 dolar + KDV alınacak. Büyük araçlarda geçiş ücreti değişecek. Büyük araçların geçiş ücretleri belirlenirken dingil sayıları dikkate alınacak. Dingil sayısı, belli bir katsayı ile çarpılacak ve geçiş ücretleri belirlenecek.

• Otoyolu kullanacak otomobillerden de geçiş ücreti olarak kilometre başına 8 sent tahsil edilecek.

• Geçiş ücretleri, her yıl enflasyon oranında eskale edilecek.

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın