336 bin toplu taşıma aracına trafikten men!..

Yazar:

Engelli vatandaşların yararlanamadığı şehiriçi toplu taşıma araçları için verilen 8 yıllık süre doldu. Yenilenmeyen araçlar, şikâyet edilmesi halinde trafikten men edilecek.

Özellikle minibüs ve dolmuşlarda yaşanan sıkıntılar, kamuoyunun gündemine oturmuş ve yoğun şikayetlere rağmen sıkıntıların aşılamaması, tepkileri de beraberinde getirmişti. Engelli vatandaşlar için düzenlemelerin yanı sıra toplu taşıma araçlarının eski ve bakımsız olması, yolcuların güvenliğini tehdit eder hale gelmişti.

KADIKÖY VE ANADOLU YAKASI’NDA SIKINTI BÜYÜK…

Başta Kadıköy ve çevre ilçeleri olmak üzere, Anadolu Yakası genelinde minibüs kaynaklı sorunlar had safhaya çıktı. Yolcu alma yarışı vb. davranışlarından dolayı sık sık trafik kazalarına neden olduğu belirtilen minibüs şoförleri nedeniyle birçok yolcu yaralandı, büyük maddi hasarlar da meydana geldi.

Resmi Gazete’de yayımlanan kararnameye göre, uygulamanın 1 yıl daha uzatılması ile birlikte toplu taşıma araçlarının engelli vatandaşlarının kullanımına uygun hale getirilmesi için verilen süre 7 Temmuz 2013 tarihinde sona erdi.

HÜKME BAĞLANDI…

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca hazırlanarak uygulamaya konulan 5378 sayılı Özürlüler Kanunu’nun Geçici 3. maddesinde yer alan; “Büyükşehir belediyeleri ve belediyeler, şehir içinde kendilerince sunulan ya da denetimlerinde olan toplu taşıma hizmetlerinin özürlülerin erişebilirliğine uygun olması için gereken tedbirler alır. Mevcut ve özel toplu taşıma araçları, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten yedi yıl içinde özürlüler için erişilebilir duruma getirilir” hükmü gereği, kanunun yürürlüğe giriş tarihi olan 07 Temmuz 2005′den itibaren 07 Temmuz 2012 tarihine kadar mevcut özel ve kamu toplu taşıma araçlarının engelliler için erişebilir olması gerekiyordu.

Daha sonra Resmi Gazete’de yayımlanan bir kararnamede yer alan hükümle “yedi yıl” ibaresi “sekiz yıl” olarak değiştirildi. Yani otobüs ve minibüslerin 07 Temmuz 2013′e kadar engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesi gerektiği kanunla hükme bağlandı.

TÜİK VERİLERİ, TOPLUMSAL DÜZEYİMİZİ ORTAYA KOYDU…

Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) elde edilen bilgilere göre; 2011 yılı sonu itibariyle trafiğe kayıtlı 159 bin 355 adet ticari minibüs ile 175 bin 945 adet ticari otobüs mevcut… Şikayetvar adlı internet sitesinin İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’ndan elde ettiği güncel veriler ise şaşırtıcı bir gerçeği ortaya çıkardı.

Halihazırda trafikte seyretmekte olan ve tadilatı araç güvenliği açısından mümkün olmayacak araçların sayısı yaklaşık 336 bin… Bu araçların 160 bin’i (yüzde 48) minibüs ve dolmuşlar iken, 176 bin’ini (yüzde 52) ise otobüsler oluşturuyor. Yasaya göre, Temmuz ayında toplu taşıma araçlarının engellilerin kullanımına uygun olacak şekilde engelli rampası ile hizmete sunulması gerekiyor.

8 Temmuz tarihinden itibaren şikâyet olması halinde, engelli rampası bulunmayan toplu ulaşım araçlarının çalışma ruhsatları iptal edilecek ve bu tarihte esnafın tekrar ruhsat alması gerekecek. Yasa, şu an için sadece şehiriçi ulaşımı sağlayan otobüs, dolmuş ve minibüsleri ilgilendiriyor. Şehirlerarası otobüsler ise bu kapsama girmiyor.

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın