Ayşegül Sarıca ve Jerfi Aji, Arsu Sahne’de

Yazar: Sedef Turan

Moda’nın tarihi binalarını düşününce ilk akla gelenlerden biri, Mimar C.P. Pappa’nın (1868-1931) neoklasik üsluptaki eseri Sarıca Arif Paşa Konağı’dır. Klasik Batı müziğinde ülkemizi defalarca gururla temsil etmiş piyanistlerimizden söz edilince ise, 1935 yılında Moda’da doğan Ayşegül Sarıca’nın adı geçer. Sadrazam Ahmet İzzet Paşa ve Yıldız Sarayı’nın doktoru Arif Paşa’nın torunu olan sanatçı, çocukluğundan itibaren bu muhteşem binada yaşamıştır.

AYŞEGÜL SARICA…

Ayşegül Sarıca; Ferdi Statzer’in öğrencisi olmuş, 1953 yılında Paris Konservatuarı’nı birincilikle bitirmiş, 1959’da girdiği piyano yarışmasının sonunda Paris Kenti Ödülü’nü kazanmıştır. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın solisti olan Sarıca, 1971 yılında Devlet Sanatçısı ünvanını almıştır. 1974’e gelindiğinde Fransız Kültür Bakanlığı tarafından “Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres Madalyası” ile onurlandırılan Ayşegül Sarıca’yı, yıllar önceki öğrencisi Jerfi Aji ile Arsu Sahne’de izlemek gerçekten bir ayrıcalıktı.

jerfi aji

JERFİ AJİ…

1976’da doğan Jerfi Aji, hem piyanist hem de İstanbul Teknik Üniversitesi’nden mezun tekstil mühendisi. Yüksek lisansını Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünde tamamladı. Beş yaşında özel piyano dersleri alan sanatçı, İTA MİAM’da müzik çalışmalarını Devlet Sanatçısı Ayşegül Sarıca ile sürdürdü, yüksek lisans derecesi elde etti. 2006 yılında Johns Hopkins Üniversitesi Peabody Konservatuarı’na kabul edildi, doktora çalışmalarını Marian Hahn ile tamamladı. 2011 yılında Peabody Konservatuarı tarafından verilen Frances M. Wentz Turner Anma Ödülü’ne layık bulundu. Düzenli olarak verdiği konserlerin yanı sıra İTÜ MİAM’da Yirminci Yüzyıl Piyano Edebiyatı, Müzik Teorisine Giriş, Form Analizi ve Oda Müziği dersleri vermekte.

ayşegül sarıca

UZUN SÜRE HAFIZALARDAN SİLİNMEYECEK BİR RESİTAL…

“Tuşlarda Dans” temalı resitalin ilk bölümünde Ayşegül Sarıca; G.F. Haendel, L.V. Beethoven ve E. Grieg’in eserlerini seslendirdi. Jerfi Aji ise F. Chopin, M. Ravel, S. Barber ve J. Brahms’ın eserlerini çaldı. Dinmeyen alkışlardan sonra iki piyanist, A. Dvorak’ın iki Slav Dansı’nı seslendirdi. Dünya Günü’nde Arsu Sahne’de düzenlenen olağanüstü resital, uzun zaman hafızalardan silinmeyecek. Batan güneşin gökyüzünü pembeye boyadığı Fenerbahçe’de değerli sanatçılarımızla kısa bir söyleşi imkanını da bulduk.

Ayşegül Sarıca

Ani ve Çağlar Arsu’nun kurucusu oldukları Arsu Akademi, Anadolu Yakası’ndaki çok önemli müzik okullarından biri olmakla kalmıyor, “Bahar Konserleri” ile de klasik müzik tutkunlarını bir araya getiriyor. Son olarak Ayşegül Sarıca ve Jerfi Aji, Arsu Sahne’de muhteşem bir resitale imza attı…

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın