Beyaz yakalılar Kadıköy’ü terk ediyor!

Yazar: Cenay Toprakkaya

Son yıllarda fiziki yapısının yanı sıra sosyo-kültürel ve demografik özellikleri de büyük değişime uğrayan Kadıköy’de, yüksek eğitime sahip beyaz yakalıların ilçeyi terk etmeye başladığı açıklandı. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nin İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle yürüttüğü Mahallem İstanbul Projesi’ne göre beyaz yakalılar; yoğunlukta oldukları Kadıköy, Şişli, Bakırköy, Beşiktaş ve Beyoğlu gibi ilçeler yerine son dönemde Ümraniye, Pendik, Maltepe, Sancaktepe ve Çekmeköy’ü tercih etmeye başladı.

Proje sonuçlarına göre İstanbul’da nüfus azalışının en yüksek düzeyde olduğu mahalleler Kadıköy’den Dumlupınar, Bostancı ve Merdivenköy, Bağcılar’dan Evren, Esenler’den Oruçreis, Üsküdar’dan Kuleli ve Altunizade, Bahçelievler’den Siyavuşpaşa olarak sıralandı. Nüfus azalış ve artışının en yüksek düzeylerde seyrettiği mahalleler, İstanbul’un nüfus hareketliliğinin yoğunlaştığı mahalleler olarak kabul edilirken, giderek merkezden çevre ilçelere doğru bir hareketliliğin gözlendiği ortaya çıktı.

BEYAZ YAKALILARIN TERCİHİ DEĞİŞİYOR…

Son 5 yılın verileri incelendiğinde yüksek lisans ve doktora mezunu olan yüksek eğitimli nüfusun en fazla arttığı ilçeler Ümraniye, Pendik, Küçükçekmece, Maltepe, Esenyurt, Başakşehir, Sancaktepe ve Çekmeköy olurken; yüksek eğitimli nüfusu kaybetmeye başlayan ilçelerin başında Kadıköy, Üsküdar, Fatih, Şişli, Bakırköy, Beşiktaş, Beykoz ve Beyoğlu geliyor. Mahalleler açısından incelendiğinde ise Maltepe’den Zümrütevler, Cevizli, Başıbüyük, Küçükçekmece’den Atakent, Beylikdüzü’den Adnan Kahveci, Başakşehir’den Başakşehir Merkez, Sancaktepe’den Emek ve Ümraniye’den Tatlısu, yüksek eğitimli nüfusun tercihinin yoğunlaştığı mahalleler oldu.

PROJE EKİBİ 960 MAHALLEYİ MERCEK ALTINA TUTTU…

Projeyi yürüten İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Şeker, İstanbul’da mahalle ölçeğinde geniş bir veri tabanı ve harita tabanlı bir bilgi edinme sistemi kurgulamaya başladıklarını, sisteme yakın zamanda online ve mobil ortamda tüm kullanıcıların erişebileceğini söyledi. İstanbul gibi metropol bir kentte, şehir içi nüfus hareketliliği ve demografik değişimin önemine dikkat çeken Şeker, proje ekibi olarak 960 mahalleyi incelediklerini, periyodik olarak proje bulgularının kamuoyu ile paylaşılacağını ifade ederek; projenin hem İstanbullulara, hem yerel yönetimlere, hem de yatırımcılara rehber olacağını kaydetti.

MERKEZDEN ÇEVRE İLÇELERE DOĞRU BİR HAREKETLİLİK DİKKAT ÇEKİYOR…

Nüfus hareketliliğine genel olarak bakıldığında, İstanbul’da merkezden çevre ilçe ve mahallelere doğru bir genişleme ve hareketlilik olduğuna işaret eden Doç. Dr. Murat Şeker, şunları ifade etti: “Nüfus hareketliliğinde artışın olduğu bölgelerin daha çok yeni yerleşim alanları olduğu göze çarpıyor. İstanbul’un yeni sayılabilecek ilçeleri olan bu bölgeler, her ne kadar şehir merkezine uzak görünse de özellikle metro, metrobüs, Marmaray hatlarının yaygınlaşması ve entegrasyonuyla bu olumsuz etki nispeten ortadan kaldırılıyor. Öte yandan, aynı özelliklerde bir konutun Kadıköy’deki satılık ve kiralık bedeli ile Beylikdüzü ya da Sancaktepe’deki bedeli arasında önemli farklar söz konusu. Dolayısıyla, özellikle yüksek eğitimli nüfus başta olmak üzere genel olarak hem ekonomik sebepler nedeniyle, hem de altyapı sorunlarının göreceli olarak daha az olduğu bu yeni yerleşim alanlarına rağbet giderek artıyor.”

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın