Beyine zarar veren 10 alışkanlık…

Yazar:

KAHVALTI YAPMAMAK…

Kahvaltı etmeyen kişilerde, kan şekeri normale göre düşük seviyededir. Bu düşüklük, beyinin yeterince enerji alamamasına ve sonuçta beyin hasarına yol açar.

AŞIRI SICAKLIK…

Aşırı ısı, beyindeki atar damarları sertleştirerek, beyin dokusunun beslenmesini azaltır ve zihin gücünün azalmasına neden olur.

SİGARA İÇMEK…

Sigara içilmesi, beyin damarlarının büzülmesi ve sigara içerisindeki binlerce zehir ile beyin dokusunun hasarlanmasına ve son olarak da Alzhemier hastalığına neden olabilir.

FAZLA ŞEKER TÜKETİMİ…

Çok fazla şeker tüketimi, proteinlerin ve diğer besinlerin emilimini olumsuz yönde etkileyerek, beyin gelişimini olumsuz yönde etkiler.

HAVA KİRLİLİĞİ…

Vücudumuzda en fazla oksijen tüketen organ beyindir. Kirli havanın solunması kanın oksijen seviyesini düşürerek, beynin yeterince oksijen alamamasına, görevlerini yerine getirememesine ve beynin verimliliğinin düşmesine neden olur.

YETERSİZ UYKU…

Uyku, tüm organlarımız gibi beynimizin de dinlenmesini sağlar; beyinde biriken toksinlerin uzaklaştırılması için fırsat yaratır. Uzun süreli uykusuzluk, beynin hücre kaybını artırarak yaşlanmayı hızlandırır.

UYURKEN BAŞI ÖRTMEK…

Uyurken başı örtmek veya yorganın altında tutmak, solunan hava ile karbondioksit alımını artırarak, beyni hasarlandıran sonuçlar doğurabilir.

HASTALIK SIRASINDA BEYNİ ÇALIŞMAYA ZORLAMAK…

Hasta iken çok çalışmak veya öğrenmek için beyni zorlamak, beyine hasar vererek beyin etkinliğinin azalmasına yol açabilir.

UYARICI DÜŞÜNCELERDE EKSİKLİK…

Beyin jimnastiği için en iyi yol düşünmektir. Beyni uyaran düşüncelerin eksikliği, beyin daralmasına yol açabilir. Çapraz bulmaca, su doku, fizik ve geometri problemlerinin çözümü beyinde iyi egzersiz sağlar.

AZ KONUŞMAK…

Zihinsel sohbetler, beyin etkinliğini ve kapasitesini geliştirir. 

Uzm. Dr. Sinan İBİŞ 

[email protected]

 

 

 

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın