Bugün günlerden Çanakkale

Yazar: Nusret Karaca

Bugün 18 Mart 2017… Tam 102 yıl oldu, bir asırı da geçti Çanakkale Destanı… 1. Dünya Savaşı’nın başlamasına neden olan emperyalist güçler kapımıza aç kurtlar gibi dayanmış; yanlarında ne için, kimin için savaştıklarını bile anlayamamış sömürge askerleri…

Birine sormuşlar; “Niçin savaşıyorsunuz? Siz o kadar  uzaklardan, buradakileri tanır mısınız?” Cevap ilginç: “Ben ülkemde boksörüm, kavga var dediler geldim.” Ya diğerleri… Savaştıklarıyla sigaralarını, yiyeceklerini paylaşanlar, yaralı düşmanını taşıyanlar? Osmanlı’nın zor döneminden yararlanmaya çalışanlar birlik olmuş, avını parçalamaya ve paylaşmaya çalışıyorlar. Savaştan savaşa koşuşturan, cepheden cepheye yetişmekten ailelerini unutan gencecik insanlar…

Ya Mustafa Kemal olmasaydı, ya bu gencecik çocuklar direnmeseydi, ya Seyyidler kaldıramayacakları yükün altına girmeseydi? Bugün kalemimin ucuna takıldı yine Koca Seyyid. Hani o yokluk içinde ölen, miras olarak ailesine yalnızca giysilerini bırakabilen Seyyid Onbaşı…

Çanakkale1889 yılında Balıkesir’in Havran/Çamlık köyünde doğan Seyyid, fakir bir ailenin çocuğudur. Hayvan güderek, zeytin toplayarak geçimini sağlar. Mektep görmez, ama iyi kötü meramını anlatacak kadar okur-yazar bir eğitimi vardır. Güzel Kur’an-ı Kerim okur. Pehlivan yapılıdır, ona “Koca” lakabını yakıştırır çevredekiler. Balkan Harbi derken kendini Çanakkale’de bulur. Kilitbahir Mecidiye tahtasında görev alır.

İngiliz, Fransız Çanakkale’ye yüklenir. Yanlarında Avustralyalı, Yeni Zelandalı sömürge güçleri… Siperlerimiz zorlanır, adeta göğe yükselir. Ocean ve Oueen Elizabeth zırhlıları Kilitbahir önlerine gelir.Yoğun ateş… Koca Seyyid gözünü açtığında bir sıhhiyelinin yanında bulur kendini. Kırık bir top vardır. Seyyid, 276 kiloluk mermiyi gözüne kestirir, kavrar ve yanındaki Niğdeli Ali’nin yardımıyla sırtına atar. 6 basamak çıkar ve mermiyi namluya koyar.

Sonrasına gelince… Atılan top mermilerinden biriyle Ocean’ın dümen tertibatı devreden çıkar. Nusret’in döşediği mayınlardan birine toslar. Kumandan Cevat Paşa, Koca Seyyid’i alnından öper. Onbaşı rütbesi takar. Seyyid Onbaşı, izin ve para tekliferini kabul etmez. İlerde o mermiyi nasıl kaldırdığı sorulur, “Cenab-ı Hakkın yardımıyla” der. Çünkü Seyyid, o ağırlıktaki bir mermiyi o günün koşullarında nasıl kaldırmıştır? Belki kendi bile bu soruya verdiği cevabın dışında bir cevap bulamamıştır düşündüğünde…

Koca Seyyid, 1918’de terhis olur. Yunanlılar, Ayvalık ve Edremit’e girer. Silahını kapar, dağlara çıkar çarpışır. Sonraları köyüne döner. Dal budak toplayarak, odun kömürü yaparak geçinir. 1939 yılında vefat eder.

Bugün 18 Mart, bugün günlerden tarih, bugün günlerden Çanakkale… Bugün, acıyla ve gözyaşıyla zaferin sevincin birbirine karıştığı gün… Bugün günlerden Koca Seyyid… Bugün günlerden Çanakkale kahramanı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk… Bugün günlerden Mehmetçik…

Çanakkale

Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasına zemin hazırlayan, millet olma bilincinin tohumlarının atıldığı Çanakkale’de büyük bir zafer kazanarak tarih yazan, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm kahramanlarımızı şükran, minnet ve saygıyla anıyoruz…

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın