Cilt yaşlanmasının şifresi…

Yazar:

Yaşımızın ilerlemesine bağlı olarak, tüm dokularda olduğu gibi cildimizde de birtakım değişiklikler olur. Bu değişikliklerin başında cildin genç hücre oranında azalma, içerisindeki protein ve su oranında azalma, cildin kendi kendini yenileme mekanizmalarında yavaşlama, ciltte sarkma, ciltte kuruma ile birlikte kılcal damarlarda ve lekelerde artış dikkat çekicidir.

Cilt yaşlanmasında iki ana neden söz konusudur: Genetik nedenler ve yaşam boyunca oluşan yıpranma… Genetik nedenler konusunda yapılabilecek fazla bir şey yoktur. Bazı kişiler daha koyu ve yağlı bir cilde sahiptir; bu kişilerde zaman içinde daha az kırışıklık ve yaşlanma görülür. Ten rengi açık ve kuru cilde sahip kişilerde ise, zaman içinde daha fazla kırışıklık ve sarkma oluşur. Genetik miras konusunda yapılacak bir şey yoktur. Ancak zamanından önce oluşacak kırışıklık, sarkma ve cilt kanseri riskini azaltmak mümkündür.

YAPISAL YAŞLANMA…

Temel olarak, cilt iki nedenden dolayı yaşlanır: Zamanın geçişi ile ilgili olan yapısal yaşlanma ve foto-veya kronik güneş etkilerine bağlı olan erken yaşlanma… Genç bir ciltte, kolajen ve elastinin oluşturduğu yapısal destekten dolayı kırışıklıklar ve sarkma olmaz. Cildin orta tabakası dermisteki bu maddelerin miktarı, cildin kalınlığını ve sağlamlığını belirler. Yetişkin dönemin başlarında, her insanda bu maddeler azalmaya başlar. Ayrıca, kadınlarda menopoz döneminin hemen sonrasında kolajen ve elastin miktarı çok hızlı bir şekilde azalır. Zaman içinde bu önemli maddelerin azalması, cildin incelmesine ve esnekliğini kaybetmesine neden olur. Diğer bir deyişle, kırışıklıktaki artış ve ciltteki sarkma gün geçtikçe üzücü bir şekilde artar.

FOTO-YAŞLANMA…

Güneşten korunma konusunda ilk soru, insanların her gün güneş koruyucusu kullanıp kullanmadıklarıdır. Çoğu kez yanıt olumsuzdur. Birçok kişi, güneşten gelen UV ışınlarının cildimiz üzerindeki çok büyük ve birikimli etkisini anlamaz. Foto-yaşlanma, sadece açık tenli kişilerde görülmez. Güneşe uzun süre maruz kalan koyu tenli kişilerde de görülür. Kısacası güneşe maruz kalmak, yaşlanmayı her bakımdan hızlandırır.

ANTİ-AGİNG…

Cildin yaşlanması konusunda bu etkiyi önlemek ve zamanı geri döndürmek için önlem her zaman alınmalıdır. Peki bunu nasıl yapacaksınız?.. Çok kolay! Öncelikle güneşli havalarda her gün cildinize güneş koruyucusu süreceksiniz. Sadece ara sıra güneşe çıkıyor olsanız bile, SPF30 veya daha yüksek bir koruma kullanmalısınız. 5 dakika güneşe maruz kalmak bile cilde zarar verebilir. Güneş ışınları, pencere camlarından geçebilmektedir. Ayrıca her gece cilde retinoid uygulayın (mesela DCL Profoundly Effective A Krem). Retinoid, ince çizgileri ve pigmentasyonu giderir. Retinoidler, kolajeni artırarak cildin daha dolgun ve genç görünmesine neden olurlar. Son olarak, cildinizi güneşe çok fazla maruz bırakmayın. Geniş çeperli bir şapka kullanın, her iki saatte bir güneş kremini yeniden sürün. Bunları yaparsanız, cildiniz daha uzun süre genç görünecek ve siz güneşe karşı olan savaşınızı kazanmış olacaksınız.

Uzm. Dr. Sinan İBİŞ

[email protected]

 

 

 

 

 

 

 

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın