Dünden bugüne Haldun Taner Sahnesi…

Yazar:

Gün içerisinde binlerce İstanbulluyu selamlar, Kadıköy Meydanı’nda Haldun Taner Sahnesi… Haydarpaşa’ya göz kırpar; yakınında biraz piyano, biraz keman sesi… Eskiler çok iyi bilir, ancak yeni nesil ve yeni Kadıköylülerin bilmediği bir gerçek var; bakın Haldun Taner Sahnesi eskiden neydi?..

Bugünlerde Kadıköylülerin buluşma noktası, sanatın merkezi Haldun Taner Sahnesi, 1940’lı yıllarda hal olarak hizmete girer. Fransa’dan borç alınarak yapılan binada, 1984 yılında kültür ve sanat merkezine dönüşmek üzere çalışmalar başlar. Bina, 1986 yılında İstanbul Üniversitesi’ne tahsis edilir.

SEBZE-MEYVELERDEN PİYANO ve KEMANA…

Haldun Taner Sahnesi’nde onyıllar boyunca Kadıköy ve Anadolu Yakası’nın sebze-meyve ihtiyacı giderildi. Bölgenin gelişmesi ile birlikte, deniz kenarında olması nedeniyle konumu sevkiyata bir hayli müsait olan tarihi binanın daha fazla hal olarak kullanılmasına dayanamayan Kadıköy ve İstanbullular, değişim için düğmeye bastı.

İŞTE DÜNDEN BUGÜNE HALDUN TANER SAHNESİ…

Kadıköy’ün merkezinde bulunan, buluşma noktası olmakla ünlü Haldun Taner Sahnesi, 1925-1927 yılları arasında Fransa’dan borç alınarak yapılır. Tiyatro sahnesi olarak değil, meyve ve sebzelerin depolanıp satıldığı hal binası olarak inşa edilir. Hal binası, aynı zamanda İstanbul’un ilk modern hal binasıdır. Ancak yapıldıktan sonraki 10 yıl boyunca, pazarcılar hal binasına kiracı olmak istemeyince bina boş kalır.

NEREDEYSE YIKACAKLARDI!..

1937′de Kadıköy Belediyesi İmar Bürosu Müdür Yardımcısı Sabri Oran; “Boş olduğu, bir işe yaramadığı ve Kadıköy’ün kimliğine uymadığı” gerekçesiyle hal binasının yıkılmasını teklif eder. 10 yıl önce Fransa’dan borç alınarak yapılan, Kadıköy Meydanı’nı simgeleyen üç neo-klasik yapıdan biri olan bina, 10 yıl içinde yıkımın eşiğine gelir. Neyse ki belediye bu yönde karar almaz.. Bir dönem bazı odaları itfaiye, bazı odaları ise  hurda araç deposu olarak kullanılır; binanın boş kalmayıp işe yaraması için…

VE HAL DÖNEMİ…

1940′lı yıllarda, yapılma amacına uygun olarak hal binası olarak kullanılmaya başlanır. 70′li yılların ortasına kadar da hal binası olarak kullanılır.

SANATIN ELİ DEYİNCE…

Bina, 1984 yılında ise kültür merkezine dönüştürülmek için sıkı bir restorasyondan geçer. 1986′da İstanbul Üniversitesi’ne tahsis edilir. Üniversite, binayı Devlet Konservatuarı olarak kullanmaya başlar. Böylece meyve ve sebzelerin depolandığı odalardan müzik sesleri yankılanır. 1989′da ise alt katı, İstanbul Şehir Tiyatroları’na bağlı Haldun Taner Sahnesi olarak kullanılır.

KADIKÖY’ÜN SEMBOLÜ…

Kadıköy’ün merkezinde bulunan tarihi yapı, İstanbullular için buluşma noktası olur. Bu nedenle Haldun Taner Sahnesi çevresini çiçekçiler sarmıştır. Bina içerisinde müzik dersleri esnasında, çevredeki çiçekçiler adeta avazı çıktığı kadar bağırarak çiçek satarlar. Ancak yıllardır buna kimse “dur” demez. Haldun Taner Sahnesi, artık sanat düşkünlerinin mekânıdır…

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın