Eğitim duayeni İlknur Nasuhbeyoğlu ile çok özel…

Yazar:

Eğitimde disiplin, sıkı çalışma ve başarıya kilitlenme gibi kelimeleri duyan öğrencilerin genel olarak sıkıldığını düşünür velileri… Bu algıyı tersine çevirmeyi başaran köklü eğitimci, Hedef Başarı Eğitim Kurumları Kurucusu İlknur Nasuhbeyoğlu, Kadıköy LIFE’a özel konuştu.

Yıllardır Bağdat Caddesi üzerinde hizmet veren eğitim kuruluşu, daha fazla öğrenci başvurusu ile birlikte Erenköy’deki yeni hizmet binasına taşındı. Her adımında disiplin ve personelin ciddiyetini hissettiğiniz Hedef Başarı Eğitim Kurumları’nın ilkesi, başarılarının da anahtarı olmuş. İşte çok özel röportajın ayrıntıları: 

Özel koçluk sistemi üzerine kurulu eğitiminizi nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Kitle dershaneciliği devri kapandı. Öğrencilerin gelişimi ve başarısı için, özel koçluk sistemine dayalı grup eğitimleri daha yararlı… Böyleye öğrencileri daha iyi anlıyoruz, onlar da derslerine daha iyi odaklanabiliyorlar. 

Eğitim koçluğu ile neleri görebiliyorsunuz? 

Öğrenci kaçıncı sınıfta olursa olsun, öncelikle her sınıf ve yaş seviyesine göre değişen anket sorularını cevaplıyor. Sınıfına ve amacına göre tarama sınavına alınıyor. Böylece altyapısı inceleniyor. Bu anket ve sınavdan sonra, veli ve öğrenci ile ayrı ayrı ve sonra birlikte görüşmeler yapılıyor. Böylece eğitim koçluğunun başlangıç adımı atılmış oluyor. Öğrencinin eğitim hayatındaki ihtiyaçları belirleniyor. Bu belirlemelere göre özel ders ile grup dersi arasındaki karar, veli ile birlikte alınıyor. Öncelikle iki aylık ön öğrenmeli sistemle işe başlanıyor. İkinci ayın sonunda görüşmeler vasıtasıyla yol haritası belirleniyor.

“BUTİK EĞİTİM NİCELİKTE DEĞİL, NİTELİKTEDİR…”

Öğrencinin eğitim desteğinde neye ihtiyacı olduğunu belirliyoruz ve ihtiyaca göre bir program hazırlıyoruz. Hazırlanan programın sene içerisinde takibini sağlıyoruz. Öğrencinin kendi eksiklerinin farkına varmasını ve öz disiplin kazanmasını amaçlıyoruz. Sene içerisinde yüksek motivasyonun, hazırlığın önemli bir parçası olduğu bilincini aşılıyoruz. 

Başarıya giden yolda en önemli aşamalarınız? 

Bize özel hazırlanan “Bilgi Birikimi Analizi & Sosyal Gelişim Anketi” ile “eğitim-hedef-eksik” başlıklarının altını dolduruyoruz. Öncelikle öğrenci özel kurumdaymış gibi ilk incelemeleri yapılır. Ayda bir defa genel değerlendirmeye kuruma alınır. Sadece özel ders ve etütleri evinde yapılır. Koçluk ve eğitim takibi, kurum öğrencileriyle aynı şekilde yürütülür. Bununla birlikte öğrenci, her daim disiplin ve sıkı çalışmadan sıkılmaz, aksine kurumunu sever. Bu dengeyi sevi ile sağlamak mümkün, bu çok önemli… 

Dershane ve etüt merkezlerinin önemini nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Türkiye’de dershanelerin kapanması mümkün değildir. Çünkü bir ülkede MEB’in uyguladığı bir eğitim sonunda sınav yapıyorsanız, eleme yapıyorsunuz demektir. Eleme yapıyorsanız, bir yarış yapıyorsunuz demektir. Bir yarış varsa, o yarışa çeşitli yollardan hazırlanırsınız.

“AĞRI İLE İSTANBUL’U EŞİTLEDİĞİNİZDE TAMAMDIR…”

Eğer okulların eğitim seviyesinin eşit olduğunu teyit ederseniz, çocukların okul başarı puanlarına göre yerleştirme yaparsınız. Yıl sonunda sınav varsa yarış, yarış varsa dershanecilik de olacaktır. Türkiye’de dershanecilik ne zaman ortadan kalkar biliyor musunuz? Ağrı’daki bir okul ile İstanbul’daki bir okulun eğitim kalitesi eşitse, o takdirde okul puanı ile girebilirler. Amerika’da, Avrupa’da öğrenciler okul puanlarıyla üniversiteye kabul ediliyor. Çünkü orada eğitimde fırsat eşitliği var. Biz de eğitimde fırsat eşitliği sadece sözde kalıyor. 

Öğrencileriniz sizi neden “efsane” olarak nitelendiriyor? 

Sanırım disiplin ön planda duruyor. (tebessüm ediyor) Aslında ben sadece gereğini yapıyorum. Disiplin, hayatın her aşamasında önemli… Ancak ben bunun yerinde, zamanında ve gerektiğince etik kurallar çerçevesinde olması kanaatindeyim. Bir öğrenci, öğretmenini çok titiz ve disiplinli olarak değerlendirirken, aynı zamanda çok da sevebilir. Bunlar, tamamen ikili ilişkiler ile alakalıdır.

“COŞKU, ZEKADAN ÖNEMLİDİR…”

Yürekten inandığım bir şey var; “Coşku, zekadan önemlidir.” Çünkü coşku verilen zeka özürlü çocuklarımız, gençlerimiz bile beceri sahibi olabiliyorlar. Coşku sahibi olmak, istemek ve azmetmek, herşeyden önemli… Bir de elinizdeki materyal iyi ise konulan hedefe başarıyla ulaşabiliyorsunuz.

Önümüzdeki süreçteki çalışmalarınız hakkında neler söyleyeceksiniz? 

Erenköy’ün yanı sıra Acarkent şubemizde de çalışmalarımız yoğun bir şekilde sürüyor. “Ücretsiz Bilgi Birimi Analiz Sınavı” gerçekleştirmeye hazırlanıyoruz. 26-28-30 Kasım tarihlerinde Acarkent’te, 27-29 Kasım ve 01 Aralık tarihlerinde ise Erenköy’de sınavlarımız gerçekleşecek. Öğrencilerimiz, şubelerimizden bu yönde randevularını almaya başladı.

Son olarak okurlarımıza, öğrencilerinize ve velilerine mesajınız nedir?

Yayınınızda bana da yer ayırdığınız için teşekkür ederim. Şunun bilinmesini istiyorum: Eğitim, öğrencilerin dört duvar arasında bir şeyler anlatılmaya çalışılması değildir. Eğitim, öğrencinin anladığını anlayabilmektir. 1978 yılından bugüne bu nedenle “Eğitim Koçluğu ile Bireysel Hazırlık” sistemini savundum ve savunmaya, uygulamaya devam edeceğim. Çocuklarımızın ve gençlerimizin başarısı, geleceğimizin ve ülkemizin başarısıdır.

İLKNUR NASUHBEYOĞLU HAKKINDA…

Öğretmenliğe 1978 yılında Edebiyat Fakültesi’nde öğrenciyken, Merkez Dershanesi’nde Türkçe Öğretmenliği ile başladı. Fakülte bitince MEF Dershaneleri’nde Türkçe Bölüm Başkanlığı ve Öğretmenliği süreci, eğitim kariyeri açısından önemli bir dönüm noktası oldu.

1982 yılında Rehberlik ve Eğitim Danışmanlığı sistemini Türkiye’de ilk kez MEF Dershaneleri’nde başlattı. 1991 yılından 2007 yılına kadar Etiler’de Eğitim Koçluğu ile özel ders ve grup dersi öğretmenliğini ekibi ile birlikte yürüttü. 2007 senesinde Biltest Dershaneleri’ni kurup, 3 yılda 4 şube oluşturmayı başardı. 2010 yılında özel ders ve grup programını, ekibi ile birlikte butik olarak devam ettirme kararıyla Biltest ile olan işbirliğini sonlandırarak, eğitim hayatına Bağdat Caddesi Erenköy’ün yanı sıra Acarkent’te devam ediyor.

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın