Gazhane’de kırmızı alarm!..

Yazar:

1892 yılında hizmete giren tarihi Hasanpaşa Gazhanesi, hızla harabeye dönüşüyor. 30 bin metrekare alanıyla Hasanpaşa’ya prestij katacak arazinin kültür merkezi olması için, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ilk adım iki yıl önce atıldı; ancak henüz bir sonuç alınamadı. 2013 yılının ilk yarısında da Hasanpaşa sakinlerinin yüzü henüz gülmedi.

SON GELİŞMELER…

Kadıköy LIFE, Gazhane ve çevresindeki son gelişmeleri masaya yatırdı. Birçok yayın organı tarafından sembolik fotoğraflar ile kamuoyuna masabaşı gelişmeler aktarıldı; ancak değerlendirilemeyen cevher Gazhane’de tehlikenin ayak izleri, Kadıköy LIFE’ın bölge çekimleri ile birlikte gün yüzüne çıktı.

İstinat duvarlarının önemli bir kısmının yetersiz olması nedeniyle tarihi binanın içi, hurdacı ve kâğıt toplayıcılarının şantiyesine dönüşmüş… Yine binanın ahşap kalıntıları, kış aylarında yakacak olarak kullanılmak üzere yapıdan sökülürken, bazı kesimlerde de camlar kırılarak yapıya büyük zarar verilmiş…

METROPOLÜN GÖBEĞİNDE BÜYÜK TEHLİKE!..

Hasanpaşa sakinleri, özellikle gece saatlerinde hop oturup, hop kalkıyor. Çevresi bir hayli karanlık ve güvenlik unsurlarından uzak-yetersiz olan Gazhane’nin, sarhoşlar ve kimliği belirsiz kişiler tarafından da barınma amacıyla kullanıldığı biliniyor. Üstelik bu olumsuz tablo, Hasanpaşa Karakolu’nun sadece 100 metre yakınında gerçekleşiyor. Birçok mahalle sakininin, Gazhane duvarları yanındaki yollar yerine ara arterleri kullanması da dikkat çekiyor.

HASANPAŞALILARIN KURSAĞINDA KALDI…

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2011 yılında tarihi yapının kültür merkezine dönüştürüleceğini açıklamış ve ilk ihaleyi gerçekleştirmişti. Ancak ihale, yüksek teklif nedeniyle iptal edilmiş, Tarihi Çevre Koruma Müdürlüğü tarafından restorasyon projesi hazırlanacağı açıklanmıştı. 2013 yılının ilk yarısında beklenen gelişmeler meydana gelmeyince, gözler yılın ikinci yarısına çevrildi. Herhangi bir açıklamanın yapılmadığı ve çalışmaların gerçekleşmediği tarihi yapı için beklentiler büyük…

HASANPAŞA İHYA OLUR…

121 yıllık tarihi yapı ve arazinin, kültür merkezi ya da topluma yararlı farklı bir düzenleme ile bölgeye kazandırılması halinde, Hasanpaşa’nın prestijinin önemli ölçüde artması bekleniyor.

ÇOK MU ZOR?..

Birçok projenin hızla hayata geçirildiği İstanbul’da, yıllardır metropolün göbeğinde “keşfedilmeyi bekleyen” 30 bin metrekarelik alanda henüz çalışmaların başlamaması bir hayli düşündürüyor. Hasanpaşa ve Kadıköylüler, tarihi yapı ve arazinin bir an önce bölgeye kazandırılarak, hem atıl yapının oluşturduğu tehlikenin ortadan kalkmasını, hem de bölgenin kalkınmasını istiyor.

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın