Hukuk ve sanat Kadıköy’de buluştu

Yazar: Deniz İhsan Taşdelen

Kadıköy’ün beş yıldızlı otellerinden Kozyatağı ByOtell, “Hukuk ve Sanat” etkinlikleri kapsamında “Müzik Eserlerinin Hukuki Esasları” konulu panele ev sahipliği yaptı. Konuşmacı ve moderatörlüğünü Av. Eda Salman Bayraktar’ın gerçekleştirdiği etkinlikte müzik sektörünün dünden bugüne devinimi, sektörün yaşadığı sorunlar, telif hakkı kavramı ve meslek birliklerinin durumu gibi konular ele alındı.

Kadıköy Life Dergisi’nin de takip ettiği programda teknolojinin sektöre etkisi ve dünyadaki son gelişmeler Mine Aksoy tarafından konuklara aktarılırken; müzik ve hukuk dünyasından yoğun katılımın olduğu panelde ünlü sanatçılar Gökhan Türkmen, Bora Öztoprak ve Aslı Demirer de konuşmacı olarak deneyim ve düşüncelerini katılımcılarla paylaştılar.

Kariyer Hukuk Derneği Başkanı Ebrar Efkan Bilgiç

EBRAR EFKAN BİLGİÇ: MÜZİK HUKUKU, DEĞİŞİM VE GELİŞİME AÇIK…

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Kariyer Hukuk Derneği Başkanı Ebrar Efkan Bilgiç; “Hukukun hayatın diğer alanlarında olduğu gibi müzik sektöründe de yer alması yadsınamaz. Teknolojinin gelişimiyle birlikte ortaya çıkan dijital platformlar ve getirdikleri değişimler, müzik piyasasında da yerini almaktadır. Dolayısıyla sanatçılar, meydana getirdikleri eserlere yönelik haklarını korumak ve hukuki güvence altına almak istemektedirler. Tabir-i caizse ‘müzik hukuku’ olarak adlandıracağımız bu alan, değişim ve gelişime açık” dedi.

Avukat Eda Salman Bayraktar

AVUKAT EDA SALMAN BAYRAKTAR: TEK BİR AĞIZDAN KONUŞMAMIZ GEREK…

Bilgiç’ten sonra söz alan Av. Eda Salman Bayraktar; “Müzik hukuku alanında biz avukatlar olarak mutlaka yer almalıyız. Çünkü biz bu aşamaya çok zor geldik. Müzik sektöründe bir avukata ihtiyacın var olduğu düşüncesi, hem ülkemizde hem de dünyada çok zor yerleşti. Müzik hukuku, fazla değer verilen bir alan değil ülkemizde. Çok az hukukçu bu alanda varlık gösteriyor. Bunun daha fazla hukukçunun varlık gösterdiği bir alan haline gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Aynı zamanda bilgi ve kavram kargaşası var, sözleşmelerde birlik yok. Dolayısıyla, terminoloji birliğini de sağlamak adına tek bir ağızdan konuşmamız gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

MİNE AKSOY: DİJİTAL DÜNYANIN HAYATIMIZA GİRMESİYLE CİDDİ BİR ALANDAN BAHSEDİYORUZ…

Teknolojinin sektöre etkisini ve dünyadaki son gelişmeleri anlatan Mine Aksoy ise; “Okuldan mezun olduğum andan itibaren müzik sektörünün telif hakları kısmında bir şekilde hayatımı devam ettirmeye başladım. Hukukun müzik üzerindeki yaptırımının güncel hayatta en uygulanabilir olan alanına doğru yelken açtım. Öncelikle Eda Hanım’a teşekkür etmek istiyorum. Çünkü ilk defa bu konuyla ilgilenen bir hukukçumuz, kendimizi hukuk öğrencilerine ifade etmemiz için ön ayak oldu. Özellikle dijital dünyanın da hayatımıza girmesiyle ciddi bir alandan bahsediyoruz ve doğru hukukçulara ihtiyacımız var” açıklamasında bulundu.

BORA ÖZTOPRAK: KÖTÜ KOMŞU, İNSANI MAL SAHİBİ YAPAR….

Hem besteci hem söz yazarı, ama en çok yorumcu kimliğiyle tanınan Bora Öztoprak; “Burada anlatılan işleyişin yürümemesinden dolayı, kötü komşu insanı mal sahibi yapar türünden bir yapım firması sahibi olmak zorunda kaldım. Aynı zamanda o kimliğimle de meslek birliklerindeyim. Burada görmüş olduğunuz 4 maddeli meslek birliklerinin üçüyle de ilişki içindeyim. Dolayısıyla, burada anlatılan yeni yasa çalışmalarına, meslek birliklerinde aksayan lisanslama ve dağıtım yöntemlerine, tüm hukuksal mevzuatın her kelimesine hakimim. Bir sanatçı olarak bilmemem gereken tüm kelimeleri biliyorum” diyerek düşüncelerini paylaştı.

GÖKHAN TÜRKMEN: BİR İMZA BÜTÜN HAYATI ŞEKİLLENDİREBİLİYOR…

“Gençken ve duygusalken, daha doğrusu bu işleri hiç bilmiyorken, sadece bu işi beste yapmak ve söz yazmak olarak düşündüğüm zamanlar bu işin öte kısımlarını bilmiyordum” ifadelerini kullanan şarkıcı Gökhan Türkmen, sözlerini şöyle sonlandırdı: “İşte bunlardan bihaber olunca ve insan daha duygusal davranınca, ne olabilir ki deyip imzanı atıyorsun. Bu imza atma mevzusu, sizin bütün hayatınızı şekillendiriyor aslında.”

Hukuk ve sanat

ASLI DEMİRER: SANATÇILAR BU HUKUKİ SÜRECE DAHİL OLMALI…

2003 yılından beri kendi solo projeleriyle bilfiil müzik sektörünün içinde yer aldığını söyleyen şarkıcı Aslı Demirer de şunları söyledi: “Ben de bahsedilen meslek örgütlerinin üyesiyim. Tabi bu insana öncelikle bir güven duygusu veriyor. Bir eser yaratıyorsunuz ve onun bir şekilde korunduğunu bilmek, insana güven veriyor. Sanatçılar, bu hukuki süreçlere biraz daha dahil olmalı. En azından bilgi ve fikir sahibi olmalıyız.”

Kozyatağı ByOtell’de gerçekleşen “Müzik Eserlerinin Hukuki Esasları” konulu panel, hukuk ve sanat dünyasından büyük ilgi gördü…

Hukuk ve sanat

Program sonunda Kariyer Hukuk Derneği tarafından katılımcılara plaket takdim edildi. Etkinliğe yönelik ayrıntılar, Kadıköy Life Dergisi’nin Ocak & Şubat 2018 sayısında yayınlanacak…

Hukuk ve sanat

Ünlü şarkıcı Gökhan Türkmen’in eşi Sinem Türkmen, Av. Eda Salman Bayraktar ve Mine Aksoy…

Hukuk ve sanat

Hukuk ve sanat

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın