Kadıköy’de 117 kurumu panik sardı!..

Yazar:

Dershaneler ve etüt merkezlerinin kapanmasına yönelik resmi açıklamanın Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde gerçekleşmesinin ardından, Kadıköy’de 97 dershane ve 20 etüt merkezinde sancılı bir dönem başladı.

Yeni düzenlemede çeşitli esneklikler sağlanarak, dershane ve etüt merkezlerinin üç yıl içerisinde özel okula dönüştürülmesi olanağı da sağlanıyor. Ancak, Kadıköy’de 117 dershane ve etüt merkezi yönetimlerinin kaygıları bir hayli büyük… İşte Anadolu Yakası’nda binlerce öğrencinin tercihi haline dönüşen Kadıköy dershaneleri ve etütlerini bekleyen karmaşık sürecin ayrıntıları:

ÖZEL OKULA DÖNÜŞEBİLECEKLER Mİ?

Kadıköy’de dershanelerin özel okula dönüşebilmesini riskli kılan nedenlerin başında, binaların yetersizliği yer alıyor. Dershane ve etüt merkezlerinin okul olabilmesi için, bahçe büyüklüğü ve çeşitli yapılandırılmaların yanı sıra afet önleyici düzenlemelerin de hayata geçirilebilmesi gerekiyor. Ancak Kadıköy’de birçok dershanenin bahçesinde, yangın gibi olağanüstü durumlarda kullanılması gereken tahliye merdivenlerinin olmadığı biliniyor. Bu nedenle dershane yönetimlerinin tercih edebileceği tek yol, yeni bir binaya taşınılması ya da okul inşa edilmesi… Ancak, bu süreçte de kurs yöneticilerinin işi bir hayli zor…

OKUL OLARAK KİRALANABİLECEK BİNA YOK…

Kadıköy’deki eski ve yetersiz binalar, genel olarak kiralanmaya müsait değil. Birçok mahallede okul konseptine uygun bina olmadığı da biliniyor. Dershane ve etüt merkezi yöneticilerinin ekonomik olarak oldukça büyük maliyetleri getiren yeni arsa alımı ve okul inşaatı başlatmasının da hemen hemen mümkün olmadığı görülüyor. Kadıköy’deki arsa yetersizliği de, yönetimlerin elini ayağını bağlayan nedenlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

BİRLEŞMELERİ İHTİMAL…

Kurum sahiplerinin tek başına özel okul kuramaması halinde, birden fazla kurum sahibinin tek bir çatı altında özel okullar kurması da gündemde… Ancak, Kadıköy genelinde bina ve arsa sıkıntısı başta olmak üzere yöneticileri 3 yıllık süreç içerisinde oldukça zor günler bekliyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜM FIRSAT, ANCAK…

Kentsel dönüşüm, özel okulların bina ve arsa sıkıntısının çözülmesinde bir fırsat olarak kurum sahiplerinin karşısına çıkıyor. Ancak, Kadıköy genelinde kentsel dönüşümün tamamlanmasının on yılları bulacağına kesin gözüyle bakılıyor.

“İKİ KERE PARA ÖDENMESİ ANLAMSIZ…”

Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde yapılan açıklamalarda, velilerin özel okulun yanı sıra ayrıca dershaneye de para ödemelerinin gereksiz olduğunun altı çizildi. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, konuya yönelik olarak şunları ifade etti: “1 Ocak 2014’ten itibaren dershanelerin ruhsatları yenilenmeyecek. Dershaneler artık yasal olarak da Milli Eğitim sistemi içerisinde yer almayacak. MEB’in ilgili yasasında dershaneler, bir üst eğitim kurumuna hazırlamak üzere eğitim veren kurumlar olarak tanımlanıyor. Bu kalkacak. MEB sistemi içerisinde yasal olarak tanımlanmış dershane diye bir kurum olmayacak.”

HEM MANTIKLI, HEM DE DÜŞÜNDÜRÜCÜ…

Dershanelerin özel okula dönüştürülmesi, toplumun önemli bir kesimi tarafından “mantıklı” olarak değerlendiriliyor. Ancak belirli bir kesim de, “Devlet okulu ya da özel okul… Veli çocuğunu nereye gönderirse göndersin, eğer öğrenciye takviye bir eğitim gerekiyorsa, öğrenci bir şekilde yine kurslara gönderilmeye ihtiyaç duyulacak. Buradaki asıl sorunun, Türk eğitim sisteminin yetersizliği ve kalitesizliğidir” tezini savunuyor.

 

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın