Kadıköy Rıhtım’a cami projesine onay!

Yazar: Cenay Toprakkaya

Kadıköy Rıhtım’da Başbakanlık, Diyanet İşleri Başkanlığı ve İstanbul Müftülüğü’nün talebi doğrultusunda yapılması planlanan 20 bin kişi kapasiteli Kadıköy Ulu Cami Projesi, İstanbul 5 Numaralı Koruma Kurulu tarafından onaylandı. Kadıköylülerin büyük tepkisiyle karşılanan karara itiraz eden Kadıköy Belediyesi’nin açtığı iptal ve yürütmenin durdurulması davası ise henüz sonuçlanmadı.

Hürriyet Gazetesi’nden Fatma Aksu’nun haberine göre, İstanbul 5 Numaralı Koruma Kurulu’nun 9 Kasım 2017 tarihli kararı doğrultusunda, projenin uygulanacağı yaklaşık 30 bin metrekarelik tescilsiz dolgu alanında; cami, şadırvan ve hizmet birimleri için 11 bin 232 metrekare taban oturumlu ve toplamda 33 bin 559 metrekarelik inşaat alanı oluşturuldu. Peyzaj ve çevre düzenlemesi olarak da 19 bin 730 metrekarelik alan ayrıldı. Projede, üç bodrum katlı ve yaklaşık 1.200 araç kapasiteli yeraltı otoparkı da var.

Kadıköy Rıhtım'a cami

KENTSEL YEŞİL VE SPOR ALANIYDI…

15 Eylül 2009’da onaylanan ve imarda İstanbul’un anayasası olarak kabul edilen 1/100 bin ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı’nda “Kentsel ve Bölgesel Yeşil ve Spor Alanı” olarak geçen lokasyon, Çevre Bakanlığı tarafından 2 Kasım 2015 tarihinde onaylanan imar planı değişikliğiyle “Cami Alanı”na alındı. Bakanlığın raporunda gerekçe olarak, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda planlama alanı ve yakın çevresinde Selatin Cami veya Ulu Cami mahiyetinde cami olmadığı belirtilip; “Büyük cemaatlerle cuma namazlarının, bayram namazlarının veya kalabalık cenaze namazlarının kılınacağı bir Ulu Cami inşa edilebilecek nitelikte uygun bir yerin planlanması gerektiği tespit edilmiştir” denildi.

Kadıköy Rıhtım'a cami projesine onay

KADIKÖY BELEDİYESİ İTİRAZ ETTİ…

Kadıköy Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2 Kasım 2015’te onaylandığı plana itiraz edip, dava açtı. Gerekçe olarak da, 8 Ekim 2012’de onaylanan “Haydarpaşa Gar, Kadıköy Meydanı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı”nda arazinin büyük bölümü, İSKİ Hizmet Alanı ve Kentsel Sit Alanı komşuluğunda “Etkileme Geçiş Sahası” olarak görüldüğü ve aynı zamanda İSKİ’nin ileri biyolojik arıtma tesisi yapmayı planladığı rezerv alanı olduğunu gösterdi. İptal ve yürütmenin durdurulması için açılan dava henüz sonuçlanmadı.

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın