Kadıköy, şairleri ile anıldı

Yazar: Cenay Toprakkaya

Kadıköy Kent Konseyi Tarihi Kültürel Miras ve Kent Belleği Çalışma Grubu’nun organize ettiği “Kadıköyümüzün Şairleri” adlı etkinlik, Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Tiyatro ve dizi oyuncusu, tiyatro yönetmeni Altan Akışık’ın sunumuyla Kadıköy’de yaşamış edebiyat dünyasının ünlü isimlerine yer verildi.

Birbirinden değerli şairleri sunumuna dahil eden Akışık, programa ilk olarak Kadıköy’de yaşamış Ahmet Haşim ile başladı. Ünlü şairin sembolist anlayışla yazdığı başlıca eserlerinden biri olan “Merdiven” şiirini okudu. Yine uzun yıllar Kadıköy Misaki Milli Sokağı’nda oturan ve şiirlerinde çocukluk anıları, ev ve aile sevgisini işleyen Ziya Osman Saba’nın, oturduğu sokağı için yazdığı “Misakı Milli Sokağı No.37” adlı şiirini seslendiren Altan Akışık, sohbetinde şairler ve onların Kadıköy ile ilgili anılarına da yer verdi. Üsküp doğumlu Yahya Kemal Beyatlı’yı da “Açık Deniz” şiirini okuyarak andı.

NAZIM HİKMET VE KADIKÖY’DE OTURDUĞU SON EV…

Bahariye’de Hasırcıbaşı Çıkmazı’ndaki bir ev ile yine Mühürdar’da Sular İdaresi’nin karşısındaki bir apartmanın zemin katında yaşayan ünlü şair Nazım Hikmet’in, Kadıköy’de ve memlekette oturduğu son ev olup, çok iyi dostu olan Abidin Dino ile ilgili Paris anılarından bahseden Akışık, 1963 yılında hayata veda eden şairimizin meşhur “Otobiyografi” adlı şiirini okudu.

CEMAL SÜREYA, MELİH CEVDET ANDAY, FARUK NAFİZ ÇAMLIBEL VE DAHA NİCELERİ…

Acıbadem Dörtyol’daki bir köşkte yaşayan Özdemir Asaf’ın 1957 yılında kaleme aldığı “Lavinia” adlı şiirini seslendirerek, bu ünlü şairimizin güzel anılarına da değinen Altan Akışık, yine “Üstü Kalsın” şiiriyle Cemal Süreya ve “Çok Güzel Şey” adlı şiiriyle Melih Cevdet Anday’ı andı. Anadolu’ya göç edene kadar Kadıköy’de Kurbağalıdere kıyısında yaşamış olan Faruk Nafız Çamlıbel ile Kızıltoprak’ta oturmuş Nilgün Marmara, Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Sezai Karakoç da Akışık’ın anlatımında yer verdiği isimlerden oldu. Keman üstadı Vural Kaya, program süresince Altan Akışık’a şiirleri okurken kemanıyla eşlik etti.

BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ…

Önceleri Haydarpaşa’da oturmuş ve Patnos Efendi ile yakın dost olan Ahmet Rasim’den söz eden Altan Akışık, bugün Türk Sanat Musikisi’ne yer etmiş şarkılardan birisi olan “Bu Akşam Gün Batarken Gel” adlı şiirinin nasıl oluştuğunu anlattı. Kadıköy Kent Konseyi Tarihi Kültürel Miras ve Kent Belleği’nin düzenlediği etkinlik, büyük ilgi ile dinlendi. Program, dinleyicilerin de katıldığı Türk Musikisi’nin bu güzel şarkısı ile son buldu.

Kadıköy, şairleri ile anıldı

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın