Kadıköy’de “İşkence Mağdurlarına Saygı Anıtı” açıldı…

Yazar:

12 Mart 1971 askeri darbesi sırasında sorgulama merkezi olarak kullanılarak, binlerce kişiye işkence uygulanan Zihnipaşa Köşkü önüne Kadıköy Belediyesi tarafından yaptırılan ”İşkence Mağdurlarına Saygı Anıtı”nın açılışı yapıldı.

Heykeltıraş Prof. Dr. Rahmi Aksungur tarafından yapılan ve Kozyatağı Kuşluk Parkı’na konulan anıtın açılışına; CHP Milletvekilleri Haluk Eyidoğan ve Kadir Öğüt, İstanbul Mimarlar Odası Başkanı ve Taksim Platformu Sözcüsü Eyüp Muhçu, 1971 yılında Zihnipaşa Köşkü’nde işkence gören BDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, 12 Mart ve 12 Eylül Darbeleri sırasında siyasi görüş ve düşünceleri nedeniyle ordudan uzaklaştırılan askerlerin kurduğu Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği üyeleri ile mahalle sakinleri katıldı.

ADAM-Der Başkanı Tuna Atalay, her yıl ve 12 Eylül yıldönümlerinde köşkün bulunduğu alana gelerek protesto gösterisinde bulunup, işkence gören arkadaşlarını andıklarını, buraya bir saygı anıtının konulması fikrini kendilerinin geliştirdiğini söyledi. Atalay, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ten anıtın yapılmasını istediklerini, Başkan Öztürk’ün de bu teklifi kabul ettiğini belirterek kendisine teşekkür etti.

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ise, “İşkence Mağdurlarına Saygı Anıtı”nın açılışının 12 Eylül Darbesi’nin yıldönümünde  yapılmasının özel bir anlamı olduğunu vurguladı. Başkan Öztürk, sözlerine şöyle sürdürdü:

“12 Mart 1971′de Mit ve Kontrgerilla’nın işkence merkezi olarak kullandığı Zihnipaşa Köşkü’nün bulunduğu alandayız. Ülkemizdeki işkenceye dikkat çekmek, işkence günlerini unutmamak ve unutturmamak, gördüğü işkence nedeniyle hayatını kaybeden binlerce kişiye saygımızı göstermek amacıyla anıtımızı açıyoruz.

Ülkemizde ne yazık ki işkence suçunun değişik zamanlarda, kimi zaman darbelerde, kimi zaman en basit gözaltı olaylarında dahi defalarca işlendiğini görüyoruz. Bulunduğumuz parkta yer alan Zihni Paşa Köşkü, 12 Mart Askeri İhtilali sonrası Mit ve Kontrgerilla tarafından sorgulama merkezi olarak kullanılmış; binlerce aydın, asker, öğrenci genç, elleri ve gözleri bağlı olarak getirildikleri köşkte günlerce işkenceye maruz bırakılmışlardır.

BİRÇOK VATANDAŞIMIZ BURADA BÜYÜK ACILAR ÇEKTİ…

Aralarında İlhan Selçuk, İlhami Soysal, Murat Belge, Talat Turan, Yüksel Çengel gibi tanınmış isimlerin de bulunduğu onlarca yazar, aydın, asker ve yurtsever vatandaşımız, burada gördükleri insanlık dışı işkencelerde mağdur olmuş, büyük acılar çekmişlerdir. Arkasında binlerce işkence mağduru, ölümler ve acılar bırakan 12 Mart ihtilali sonrası gelişen olaylarda ise üç fidanımız Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilmiş, demokrasi ne yazık ki bir kez daha askıya alınmıştır.

İŞKENCE SUÇU GÜNÜMÜZDE HALEN DEVAM EDİYOR…

Ne yazık ki günümüzde de hala işkence suçu, orantısız şiddet uygulamalarıyla devam ediyor. Gücü ellerinde bulunduranlar, kadın-erkek, genç-yaşlı demeden vicdanları sızlatan şiddet görüntüleriyle yine sahnedeler. Artık yeter, benzer acılar artık yaşanmasın! Burada bir kez daha herkese sevgi, hoşgörü, sağduyu çağrısı yapıyorum.

İŞKENCEYİ LANETLİYOR, İŞKENCECİLERİ KINIYORUM…

Siyasi iktidarlar, hukuk devleti ilkelerini uygulamalıdır. Özgürlüklerin kısıtlanması konusundaki uygulama ve ısrarlarından vazgeçmelidirler. İşkence ve şiddetin getirdiği acılar, ancak gerçek anlamda uygulanan demokrasi, özgürlükler ve hukuk devleti ile yok olur. İşkenceyi lanetliyor, işkencecileri bir kez daha kınıyorum.”

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın