Kadıköy’de çöpler sanat eserine dönüşüyor

Yazar: Cenay Toprakkaya

Sanatçı Halil İldeniz, Kadıköy’de adını nesli tükenme tehlikesi altında bulunan “kelaynak” kuşundan alan tasarım atölyesinde, katılımcıların geri dönüşüm malzemelerinden yeni ürünler yapmalarına imkân sağlıyor.

İldeniz, Kadıköy’de Yoğurtçu Parkı’nın karşısında kurduğu atölyesine tükenmekte olan sanat ve tasarım anlamındaki uygulamalara dikkat çekmek amacıyla “kelaynak” adını verdiklerini söyledi. Çalışmalarına 2015 yılından beri devam ettiklerini belirten Halil İldeniz, özellikle yenilenebilir ve çevre dostu projelere önem verdiklerine işaret etti. Geri dönüşüme dair yaptıkları atölye çalışmalarında, kullanılmayan eşyaların görsel anlamda hoş etki yaratacak ürünlere dönüştürüldüğünü vurgulayan sanatçı, Kadıköy Life Dergisi’ne şu açıklamalara bulundu:

SANATSAL VE TASARIMSAL DİLDE BİR ÇALIŞMA…

“Bu belki bir sanat çalışması değil ama, elimizdeki malzemelerle sanatsal ve tasarımsal dilde bir çalışma yapma düşüncesi. Projelerimizi genelde festivallerde ve organizasyonlarda workshop gerçekleştirerek devam ettiriyoruz. Bu workshoplar sadece plastik sanatlar, sanatın ve tasarımın bağlamındaki konular olmayacak. Gastronomiden spora birçok bilim dalından çalışmaları içerecek. Konusunda uzman eğitmenlerimiz, çalışmalarında katılımcıların keyifli uygulama yapmasını ve bazen de bir seminer ortamında bilgi edinmesini sağlayacak.

ÇOCUKLARIN HAYAL DÜNYASININ GELİŞİMİNE KATKI…

‘Çöpten çıkan sanat’ isimli atölye çalışmasını ‘geri dönüşüm malzemelerinin yeniden sanatsal ve tasarımsal bir uygulamanın içinde yer alması’ olarak niteliyoruz. Aslında bu yeni bir şey değil. Sanat tarihinde birçok örneğini gördüğümüz bir çalışma ve artık okullarda çocukların geri dönüşüm malzemelerine dair bilincinin artırılması açısından uygulanan bir workshop. Mesela hepimizin her zaman kullanıp tükettiği nesnelerden cam şişe doğada 4 bin yılda, bir kutu kola 10 yılda, bir pet şişe 400 yılda ve telefon kartları bin yılda doğada çözülüyor. Bizim burada yaptığımız eğlenceli bir uygulama. Katılımcılar, evlerinden getirdikleri ya da çevrelerinden buldukları eşyalardan yeni bir ürün ortaya çıkarıyor. Uygulama, özellikle çocukların hayal dünyasının gelişmesine katkı sağlıyor.”

SURİYELİ MÜLTECİLER İÇİN “UMUDA YOLCULUK” ÇALIŞMASI…

Atölye çalışmasında elektrik mühendisi Türker Çiftçi “Çöpten Yeşeren Umut”, proje yöneticisi Sema Seymen “Geri Dönüşüm Ormanı”, öğrenci Mahir Edemir “Karmaşa”, sanatçı Damla Karadere “Dönüşüm ağacı”, öğrenci Elif Seymen “Umuda Yolculuk” adlı çalışma yaptı. Katılımcılardan Elif Seymen, çalışmanın kendisi açısından faydasına işaret ederek, eski malzemelerini değerlendirmekten mutluluk duyduğunu dile getirdi. Atölyede atık malzeme olarak görülen ve gözden çıkarılan eşyaların değerlendirildiğini vurgulayan Seymen; “Atık malzemelerin bir araya gelip güzel şeyler, hatta bir sanat eseri oluşturabildiğini gördük. Yaptığım çalışma, Suriyeli mültecilerin yaşadıklarıyla ilgiliydi. Ne yazık ki birçok Suriyeli mülteci, boğularak can veriyor. Çalışmamla onların yaşadığı tehlikeli yolculuğu, geldikleri ve gittikleri yeri anlatmak istedim” dedi.

Kadıköy'de çöpler sanat eserine dönüşüyor

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın