Kadıköy’de engelli istihdamına örnek proje

Yazar: Cenay Toprakkaya

Kadıköy Belediyesi Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi, “Destekli İstihdam ve İş Koçluğu” modelinin yaygınlaştırılması ve uygulanabilirliğini gösterebilmek amacıyla 2016 yılında “İş’te Ben” adlı projeyi uygulamaya koydu. Proje ile 22 yaşındaki otizmli Doğukan Kurt, Aralık ayından bu yana Medical Park Göztepe Hastanesi’nde ana depo görevlisi olarak çalışıyor.

Kadıköy Belediyesi Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi İstihdam Birimi çalışanlarının aldığı eğitimler sonrasında uygulamaya konulan “İş’te Ben” adlı projeyle, ilgili birime başvuran otizmli bireylerle çalışılmaya başlandı. “Destekli İstihdam ve İş Koçluğu” projesi ile öncelikle işe girecek adaylar ön eğitime alındı. Eğitimlerde iş yerinin kurallarını nelerdir, nasıl iletişim kurulacak gibi birtakım işyeri eğitimleri verildi. Kadıköy Belediyesi bünyesinde çalışan firmalarda adaylar için “İş Başı Eğitimleri” yapıldı. İş koçları ile belirli günlerde işe giden adaylar, birebir işyerinde çalışma eğitimi aldı.

engelli istihdamı

DESTEKLİ İSTİHDAM VE İŞ KOÇLUĞU…

Kadıköy Belediyesi Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi İstihdam Birimi çalışanları, firmaların İnsan Kaynakları ve Halkla İlişkiler birimleriyle yaptıkları görüşmeler doğrultusunda “Destekli İstihdam ve İş Koçluğu” projesini anlattı. Proje kapsamında Medical Park Göztepe Hastanesi ile çalışılmaya başlandı. Hastaneye “Destekli İstihtam ve İş Koçluğu” eğitimi veren Kadıköy Belediyesi Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi; otizm nedir, otizmle birlikte olmak ne demektir ve bu destekli istihdamın engelli istihdamının birey ve ülke açısından anlamı nedir konularında bilgilendirmede bulundu. Proje ile 22 yaşındaki otizmli Doğukan Kurt, Medical Park Göztepe Hastanesi’nde Satınalma Müdürlüğü Ana Depo Görevlisi olarak çalışmaya başladı.

engelli istihdamı

İŞ’TE BEN PROJESİ…

Kadıköy Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü’ne bağlı olarak Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi’nde birim sorumlusu olarak çalışan Demet Gülaldı; “Bir yerel yönetim olarak Destekli İstihdam ve İş Koçluğu modelinin ülkemizde yaygınlaştırılması ve uygulanabilirliğini gösterebilmek amacıyla, otizmde istihdamla ilgili bu projeye başladık” dedi. Gülaldı, projeyle ilgili şunları ifade etti:

ÇOK GÜZEL BİR KABULLENME SÜRECİ YAŞANDI…

“Projemizin ismi İş’te Ben. Firmalara söz konusu projemizi anlattık. Bunların içerisinde bir sağlık kuruluşu Medical Park, ‘Biz bunu yapabiliriz’ dedi. Adayımızın iş yerinde yapacağı işin tüm adımlarını belirledik, iş arkadaşlarına eğitim verdik ve onlara çalışacağı otizmli bireyi çok ayrıntılı anlattık. Burada aile de bize çok destek oldu. Bütün bir gününü biz planladık ve oradaki iş arkadaşlarına anlattık. Sonrasında Doğukan’ı iş yeriyle tanıştırdık. Bütün özlük haklarıyla işe girişi yapıldı. Doğukan, artık oranın bir çalışanı oldu. Biz iş koçu olarak bir aya yakın süre onunla aynı ortamda bulunduk. Çünkü ona ve diğer çalışanlara destek vermemiz gerekiyordu. İşi öğretirken yanında bulunduk. Bütün çalışanlar, Doğukan’ı çok benimsedi. Öncesinde biz de bütün özelliklerini ortaya koyduğumuz için çok güzel bir kabullenme süreci yaşandı.

HAYALLER GERÇEK OLDU…

Doğukan Kurt’un annesi Filiz Kurt ise; “İş arayışımız sürekli devam ediyordu, etrafımızdaki herkese haberler bırakmıştık. Bir aile dostumuz sayesinde Kadıköy Belediyesi’nin İstihdam Bürosu’ndan haberdar olduk. Orada yaptığımız görüşmede çalışanlarla çok güzel bir enerji yakaladık, aynı dili konuşuyorduk. Kendimi onlara çok yakın hissettim. Doğukan’ı gördüklerinde onlar da bu işe çok uygun olduklarını, böyle bir projeye dahil olabileceğimizi söylediler. 10 yaşındayken bir işi olmasını arzu ediyordum. Ama bu benim için hayaldi. Asıl hedefimiz, onun da hepimiz gibi bir işi olması, sabah gidecek bir yeri olması bizim açımızdan çok önemliydi” şeklinde konuştu.

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın