Kadıköy’e Alzheimer Merkezi ve Sosyal Yaşam Evi

Yazar: Cenay Toprakkaya

Kadıköy Belediyesi, Alzheimer hastalarının sosyal yaşama katılmalarını sağlayacak yeni bir projeyi hayata geçiriyor. Yapımına geçtiğimiz yıl başlanan Alzheimer Merkezi ve Sosyal Yaşam Evi, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’nde hizmete açılıyor. 19 Mayıs Mahallesi’nde yapılan iki katlı binanın ilk katında Alzheimer hastalarına hizmet verilirken, ikinci katı ise Sosyal Yaşam Evi olarak kullanılacak.

Alzheimer hastalarının tüm gün yararlanacağı merkezde hastaları yaşama bağlamak, yaşam enerjisi vermek, günlük yaşam faaliyetlerini keyifli geçirmelerini sağlamak ve zihinsel rehabilitasyon çalışmalarıyla hastalığın evre atlamasını geciktirmek amaçlanıyor. Merkezde çorap eşleştirme, pirinç, nohut, fasulye ayıklama gibi zihinsel aktiviteler, düğme dikme, sulu boya, hamur yoğurma gibi psiko-motor aktiviteleri ve ahşap boyama, çiçek yapımı gibi sanat aktiviteleri yapılacak. Bunun yanı sıra germe-gevşeme egzersizleri, yürüyüş programları, top egzersizleri gibi eksersizlerle hastaların bedensel sağlıkları korunacak, ancak Alzheimer Merkezi’nde “tıbbi bakım hizmeti” verilmeyecek.

Alzheimer Merkezi ve Sosyal Yaşam Evi

TAMAMEN ÜCRETSİZ BİR HİZMET…

Merkezden hizmet alabilmek için hastanın Alzheimer hastalığı olduğunu gösteren tıbbi belgesinin olması, Kadıköy’de ikamet etmesi ve hastalığın birinci veya ikinci evresinde olması gerekiyor. Hastalar, talep halinde refakatçisi eşliğinde evinden araçla alınıp merkeze getirilecek, öğle yemeklerini merkezde yiyecekler. Tümüyle ücretsiz olan bu hizmetten olabildiğince fazla Alzheimer hastasının yaralanması için, bir kişi haftada en fazla iki gün merkezden gün boyu yararlanabilecek.

aykurt nuhoğlu

AYKURT NUHOĞLU: ÖRNEK OLMASINI İSTİYORUZ…

Alzheimer Merkezi ve Sosyal Yaşam Evi projesine ilişkin konuşan Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu; “Kadıköy’ün nüfusunun büyük bir kısmını yaşlı vatandaşlarımız oluşturuyor. Yaşlı vatandaşlarımızın yaşamla olan bağlarını güçlendirmek ve sosyalleşme dönemlerini uzatmak istiyor, bunun için çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalarımızdan biri de Alzheimer Merkezi ve Sosyal Yaşam Evi. Bu proje ile ilgili olarak birçok kurum ve üniversite ile görüşmeler yaptık. Bu kurumlardan biri de Türkiye Alzheimer Derneği Kadıköy Şubesi oldu. Dernek verilerine göre, Türkiye’de 800 bin Alzheimer hastası var. Alzheimer hastalığının ilerlemesini önlemek için sosyal hayata katılım çok önemli. Sosyal yaşama katılmak, üretmek ve paylaşmak, hastalığı tamamıyla ortadan kaldırmasa da ilerlemesini ve ağırlaşmasını önleyebiliyor. Alzheimer hastalarının bakımını da çok zor ve yorucu. Biz hem hastalar için bu hastalığın daha yavaş ilerlemesini sağlamayı ve onların yaşamla olan bağlarını güçlendirmeyi, hem de hasta yakınları için kendilerine vakit ayırabilecekleri ve aynı zamanda destek alabilecekleri bir yer olarak Alzheimer Merkezi’ni tasarladık. Umarım bu proje başka yerlere de örnek olur ve çoğalır” ifadelerini kullandı.

Alzheimer Merkezi

HASTA YAKINLARINA DESTEK EĞİTİMLERİ…

Engelli bireylerin erişiminin gözetildiği binanın bodrum katında iki seminer odası yer alıyor, bu alanda hasta yakınlarına hizmet verilecek. Alzheimer Merkezi‘nde hasta yakınları için rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilecek; bireysel-grup psikoterapileri, eğitimler ve seminerlerle hasta yakınlarına destek olunacak. Hasta yakınlarına pek çok hasta yakının ihtiyaç duyduğu Alzheimer hastalarında beslenme, Alzheimer hastasının ev güvenliği, hastalığın hukuksal boyutu konularında bilgiler ve eğitimler verilecek.

Alzheimer Merkezi

SOSYAL YAŞAM EVİ…

Binanın ikinci katında yer alacak Sosyal Yaşam Evi’nde ise 65 yaş ve üzerindeki yurttaşların aktif ve sağlıklı yaş almalarına yardımcı olmak, psikolojik destek sağlamak, sosyalleşmelerine ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunarak koruyucu, önleyici ve destekleyici hizmetler sunulacak. Sosyal Yaşam Evi’nin çatısında ayrıca, küçük tarımsal faaliyetlerin yapılacağı bir permakültür bahçesi hazırlanıyor. Merkezde verilecek hizmetler ise şu şekilde:

– Sağlık hizmetleri (tansiyon ölçümü, şeker ölçümü, vb.)
– Kişisel bakım hizmetleri (saç kesimi, sakal tıraşı, el-ayak tırnak bakımı)
– Kişisel gelişim faaliyetleri (seramik, resim, dans, pilates, bilgisayar, türk sanat müziği, takı tasarım, vb. kurslar)
– Sosyo-kültürel faaliyetler (tiyatro, konser, kültürel gezi, piknik, vb.)
– Psiko-sosyal destek hizmetleri (bireysel psikolojik danışmanlık, grup terapisi)
– Eğitsel hizmetler (diyabet, kalp ve damar sağlığı, ağız ve diş sağlığı, kadın sağlığı vb. konularda sağlık seminerleri)

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın