Kadıköylü yaşlılar ne istiyor?

Yazar: Cenay Toprakkaya

Kadıköy Belediyesi’nin 65 yaş ve üzeri 210 bireyle yüz yüze yaptığı araştırmanın sonuçları açıklandı. 65 yaş üstü Kadıköylülerin en çok, fiziksel olarak başkalarına muhtaç olmaktan ve Alzheimer’a yakalanmaktan korktukları tespit edildi.

Türkiye’de 1990 yılında yaklaşık 2,5 milyon olan yaşlı nüfus, Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre 2014 yılında 6,2 milyona ulaştı. Türkiye’de nüfusun yaşlanma eğiliminin devam edeceği ve 2023 yılında çok yaşlı nüfusa sahip ülkeler sınıflamasına dâhil olacağı öngörülüyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre, yaşlanma eğiliminde olan Türkiye’de 2014 yılı itibariyle 14 milyon 377 bin olan İstanbul nüfusunun yüzde 6’sını 65 yaş üzeri bireyler oluşturuyor. Toplam nüfusu 482 bin olan Kadıköy’deki bu oran ise yüzde 17. Bu sonuçlara göre, İstanbul’da yaşlı nüfus oranın en yüksek olduğu ilçenin Kadıköy olduğu gözlemleniyor.

YAŞLANMA KONUSU ÇOK BOYUTLU OLARAK DEĞERLENDİRİLDİ…

Kadıköy Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü’ne bağlı Sosyal Servis Birimi, Kadıköy’de yaşayan 65 yaş ve üzeri bireylerin (yaşlı vatandaşların) ihtiyaçlarını belirlemek ve taleplere uygun politikalar belirlemek için 2016 yılı boyunca saha araştırması yaptı. Kadıköy’de yaşlılık politikalarının geliştirilmesi amacıyla gerçekleşen bu çalışmada yaşlıların fiziksel sağlık, ruhsal sağlık, sosyal ilişki kurma imkânı, çevre durumu, sosyal ve ekonomik durumları göz önüne alınarak, yaşlanma konusu çok boyutlu olarak değerlendirildi. Araştırmanın bulguları, Kadıköy Belediyesi’nin yaşlılık politikalarının geliştirilmesinde kullanılacak.

145 KADIN VE 65 ERKEK İLE GÖRÜŞÜLDÜ…

Sosyal Servis Birimi, 145 kadın ve 65 erkek olmak üzere 65 yaş ve üzeri toplam 210 kişi ile görüştü. Yaş almış bireylerin medeni durumları değerlendirildiğinde 210 kişiden yüzde 47’sinin eşinin vefat ettiği,  yüzde 38’inin evli olduğu, yüzde 7’sinin bekâr, yüzde 5’inin boşandığı gözlendi. Eğitim durumları değerlendirildiğinde ise, en çok ilkokul veya lisans mezunu yaş almış bireylerle görüşüldüğü tespit edildi. Çalışma durumlarına bakıldığında da yüzde 28’inin hiç çalışma hayatına katılmadığı, çalışma hayatına katılmış kişilerin ise çok çeşitli meslek ya da sektörlerde çalıştığı gözlemlendi. Meslek grupları içerisinde, aynı meslek grubundan olan kişilerin en çok öğretmenlik mesleğine sahip olduğu görüldü.

YÜZDE 33’Ü YALNIZ YAŞIYOR…

Konut durumlarına bakıldığında en çok ev sahibi olan kişiyle görüşüldüğü, hanede yaşayan kişi sayılarına bakıldığında yüzde 37’sinin hanede iki kişi yaşadığı, yüzde 33’ünün yalnız yaşadığı, geride kalanın iki veya daha fazla kişiyle birlikte yaşadığı tespit edildi. Araştırmanın sonuçlarına göre 210 kişiden 84’ünün iki çocuğu olduğu, 21 kişinin hiç çocuk sahibi olmadığı açıklandı. Araştırmaya dâhil olan 168 kişinin ise torun sahibi olduğu öğrenildi.

ALZHEİMER’DAN KORKUYORLAR…

Raporda sağlık alanında da verilere yer verildi. Görüşülen kişilerin çoğu, yaşlılığa bağlı kronik rahatsızlıklara sahip olduklarını belirtti. Ancak araştırmaya katılan vatandaşların en çok fiziksel olarak başkalarına muhtaç olmaktan ve akıl sağlığını kaybetmekten (Alzheimer gibi) korktukları tespit edildi. 46 kişi, ailesinde Alzheimer teşhisi konmuş birey olduğunu da belirtti.  Sağlık durumuna çok iyi diyenlere nedeni sorulduğunda “Hayata pozitif bakarım, her şeyimi kendim yaparım, spor yaparım, yürüyüşe çıkarım, kendimi bırakmam” gibi benzer ifadeleri belirttiği, “Sağlık durumum çok kötü” diyenlerin ise yalnızlığından, yaşadığı rahatsızlıklardan, ağrılarından ve kullandığı ilaçlardan bahsettiği gözlemlendi. Yaşlanma sürecinin ilerleyen dönemleri için yüzde 89’u evinde, yüzde 11’i huzurevinde yaşamak istediğini belirtti.

YARISI NADİREN DIŞARI ÇIKIYOR…

Sosyal ilişki ve yaşam pratiklerine bakıldığında yaşlıların en çok tek başına, sonra ise çocukları ya da eşiyle vakit geçirdikleri öğrenildi. 118 kişi “Hayatta beni en çok ayakta tutan şey ailemdir” dedi.  Ev işi yapmak, televizyon izlemek ve kitap/gazete okumak ev içerisinde en çok yaptıkları aktiviteler olurken, ev dışında ise park veya yeşil alanlar ya da çarşı/pazarda vakit geçirdiklerini söylediler. Görüşülen 65 yaş üstü bireylerin yarısı genelde evde olduğunu ve nadiren dışarı çıktığını belirtti. Bunun nedenlerine bakıldığında, daha çok sağlık problemleri olan kişilerin uygun ve eşit yaşam standartlarına sahip olamamasından, sosyal destek mekanizmaları daha zayıf kişilerin psikolojik nedenlerden veya gelir düzeyi daha düşük olan bireylerin ekonomik nedenlerden kaynaklı dışarı çıkmadıkları görüldü.

NEDEN RAHATSIZ OLUYORLAR?

Yaşlı vatandaşlar, bozuk ve işgal edilen kaldırımlardan rahatsız olduklarını belirtti. Kentsel dönüşümden kaynaklanan gürültü ve tozdan da şikâyetçi olan Kadıköylüler; çevre kirliliği, trafik sonunu, bisiklet yollarının yetersizliği ve otopark sorununu da dile getirdi. Vatandaşlar ayrıca toplu ulaşım konusunda sorunlar yaşandığını belirterek, eski Salı Pazarı’nın da kaldırılmasından şikâyetçi oldular.

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın