Kadıköy’ün okullarında organik tarım

Yazar: Cenay Toprakkaya

Kadıköy Belediyesi, öğretmen ve öğrencilerden gelen taleplere bağlı olarak okullarda permakültür, organik tarım bahçeleri yapma konusundaki desteğini sürdürüyor. Geçtiğimiz yıl Saint Joseph Lisesi öğrencilerinden gelen istek üzerine Fenerbahçe Parkı’nda 900 metrekarelik geniş ve örnek bir doğal tarım bahçesi yapan Kadıköy Belediyesi, bu sene de bu konuda okullardan ve öğrencilerden gelen talepleri karşılamaya devam ediyor. Fenerbahçe Parkı’ndaki permakültür bahçesinde üretilen organik sebze tohumları, başka bahçelerin oluşmasını sağlıyor.

Kadıköy Belediyesi, kış mevsiminin sona ermesinin ardından okullardaki bahçe çalışmalarına başladı. İnönü İlkokulu bahçesinde, okuldan gelen talep üzerine permakültür bahçesi yapılacak alan belirlendikten sonra oradaki asfalt zemin, Kadıköy Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü tarafından kaldırıldı. Bahçe çevresi için bordür taşlar getirildi. Park ve Bahçeler Müdürlüğü de yaklaşık 150 metrekarelik permakültür bahçe alanı için tarıma uygun özellikte gübreli toprak getirdi.

organik tarım

TEMMUZ-AĞUSTOS AYLARINDA İLK HASAT YAPILACAK…

Nisan başında başlayan bahçe çalışmaları, artık fidan ve fideleri bekliyor. Bahçeye kısa zamanda elma, kiraz, vişne, armut gibi meyve ağaçları ile organik tohumlardan sebzeler ekilecek. Mayıs ayı ile birlikte bahçenin hazır olması beklenirken, Temmuz-Ağustos aylarında ise hasat yapılacak. Kadıköy Belediyesi, 50. Yıl Tahran Lisesi’ne de gelen talep doğrultusunda organik tarım bahçesi yaptı. Kadıköy Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Şubat ayı sonunda okulun arka bahçesinde temizlik ve budama işlemleriyle işe başladı. Bahçe yapılacak alan düzeltildi, çapalama yapıldı ve bahçe toprağı serildi. Bahçeye çilek, reyhan, nane fideleri ile kayısı, kiraz, elma ve erik olmak üzere ilk meyve fidanları dikildi.

organik tarım

SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR ÇEVRE İÇİN…

Kadıköy Belediyesi ayrıca, öğrencilerle birlikte 15 parkta toplam 83 adet meyve ağacı dikimi yaptı. Konuya ilişkin konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, şunları ifade etti: “İstanbul’da hızlı ve kontrolsüzce kentsel yenileme yapılıyor ve yeşil alanlar yok ediliyor. Biz Kadıköy Belediyesi olarak, sürdürülebilir bir çevre anlayışı çerçevesinde katılımcı, dayanışma ve gönüllülük esasına dayanan, biyolojik çeşitliliği artıracak ve devamlılığına katkı sağlayacak bir çalışma yapmaya karar verdik. Parklara ve okul bahçelerine meyve ağaçları dikiyoruz, okullarla permakültür ve topluluk bahçeciliği çalışmaları sürdürüyoruz. Özellikle çocukların meyve ve bitkileri tanıması, üretim, dikim ve bakımlarını öğrenmelerini çok önemsiyoruz. Çocuklar, emek verdikleri bu fidanlara ve doğaya sahip çıkacak.”

organik tarım

BAHÇE YAPACAKLARA ÖNERİLER…

Sebze ekim ve dikimi için bu aylar, mevsim koşulları için uygun aylar. Havaların ısınmasıyla birlikte toprağın canlanmaya başladığı bir dönem. Fidelerin, tohumların toprakla buluşması için iklimsel olarak, bahar yağmurları ve uygun ısı koşullarının oluştuğu bir dönem. Eğer küçük bir bahçem olsun diyorsanız, Kadıköy Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü uzmanları birkaç tavsiyede bulunuyor. 0216 542 50 00 numaralı telefondan Kadıköy Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nü arayarak, bahçe yapımı konusunda öğrenmek istediklerinizi sorabilirsiniz.

organik tarım

organik tarım

Kadıköy Belediyesi, öğretmen ve öğrencilerden gelen taleplere bağlı olarak okullarda permakültür, organik tarım bahçeleri yapma konusundaki desteğini sürdürüyor…

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın