Olimpiyatlar için korkunç senaryo!..

Yazar:

İstanbul, 2020 Olimpiyatları için yarışan üç büyük kent arasında yer alıyor. Ancak, Olimpiyatlar’ın İstanbul’a adeta “felaket” getireceğini savunan açıklamalar bir hayli düşündürdü.

İstanbul’un yarışmayı kazanması halinde, Kadıköy ve Üsküdar sınırına dev bir Olimpiyat Stadyumu da yapılması planlanıyor. Son yılların en büyük çalışmalarından biri olması planlanan projeyi, Kadıköy LIFE geçtiğimiz sayısında kapağına taşımıştı. Bu süreçte Olimpiyatlar’a yönelik kaygılı olan kesimin de olması dikkat çekti. Organizasyonlar ile kuzey ormanlarının inşaatlaşmaya açılması kaygısı dile getirilmeye başlandı.

2020 Olimpiyatları evsahipliği için Madrid, Tokyo ve İstanbul yarışıyor. Yarışma sonucu 7 Eylül’de kamuoyuna duyurulacak. Öncesinde ise, mimarlar ve kentbilimcilerin portalı olarak bilinen www.arkitera.com portalında yer alan “Olimpiyat Senaryosu” düşündürdü.

 

İŞTE “OLİMPİYATLAR ZARARLI” TEZİNİ SAVUNAN O YAZININ BİR KISMI…

İstanbul’un Olimpiyat adaylığı için farklı görüşler ortaya koyuldu. Bir tarafta tarihi, kültürel ve coğrafi konumu itibariyle dünyanın en ilgi çekici kentlerden biri olan İstanbul’un Olimpiyatlar’a evsahipliği yapmasında geç bile kalındığını, Olimpiyatlar’ın kentin gelişimi için büyük fırsat olacağını düşünenler varken, diğer taraftan olimpiyat adaylığı için hem sosyal hem de fiziksel altyapının yeterli olmadığı, Olimpiyatlar’ın kazanılması durumunda hazırlık sürecinde ise kentin daha da ranta açılması için Olimpiyatlar’ın bir bahane olacağı görüşünde olanlar vardı.

İstanbul’un Olimpiyat adaylığı geçmişine bakıldığında, bütün bu endişelerin kuruntu olmadığı aşikâr… İstanbul, 4 kez Olimpiyatlar’a adaylığını koymuştu ve her seferinde de Olimpiyatlar bahane edilerek kentin farklı bölgelerinde dönüşüm çalışmaları hız kazandı. Bunlardan biri Atatürk Olimpiyat Stadı’nın inşası için Ayazma’da başlatılan kentsel dönüşüm projesiydi.

Kentsel muhalefetin önemli bir parçasını oluşturan Kent Hareketleri Grubu, “Olimpiyatlara Hayır” kampanyası başlattı. Geçmişten bugüne Olimpiyatlar’ın kentlerde hem fiziksel, hem de sosyal birçok soruna yol açtığını söyleyerek, Atina ve Brezilya gibi önceden Olimpiyatlar’a evsahipliği yapmış kentlerdeki krizleri örnek gösteriyor. Olimpiyatlar’ın kentleri ranta açan önemli bir araç olarak kullanıldığını ifade ederken, aynı zamanda büyük bütçelerle yola çıkılan etkinliklerle kentlerin iflasa sürüklendiğini vurguluyorlar.

İSTANBUL, OLİMPİYATLAR İÇİN YETERLİ Mİ?..

İstanbul 2020 için hazırlanan internet sitesinde yapılması planlanan tesislerin görselleri, gündeme bomba gibi düşmüştü. Hazırlanan konsept planda Sahil Bölgesi, Olimpik Şehir Bölgesi, Boğaziçi Bölgesi ve Orman Bölgesi olmak üzere 4 bölge tanımlanmıştı. Her bölgede inşa edilmesi planlanan tesisler içinde Haydarpaşa’nın önünde konumlandırılmış Boğaziçi Stadyumu, en çok tartışılan proje oldu.

Aynı zamanda kuzey ormanlarında inşa edilmesi düşünülen tesisler de, kentin kuzeye doğru gelişmini tetikleyeceği endişesi verdi. Böylesine aceleye getirilmiş ve tepeden inme bir konsept planla yola çıkılması düşündürücü oldu. Diğer taraftan, adaylık kitapçığında sunulan bilgilerin birçok açıdan eksik olduğu söylendi. Miras konusunun ele alınmaması, istihdam hedeflerinin belirtilmemesi ve sosyal katılım mevzusunun düşünülmemesi gibi eksiklerle yüzeysel hazırlanmış bir konsept olarak değerlendirildi.

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın