Suadiye Gönüllüleri “İnsan Hakları” seminerinde buluştu…

Yazar:

Dünya İnsan Hakları Günü kapsamında bir araya gelen Suadiye Gönüllüleri, Yrd. Doç. Ahmet Emre Ateş’i gönüllüevinde ağırladı.

Ateş’in insan haklarına yönelik önemli mesajlar verdiği etkinliğe, Suadiye Gönüllüleri ve birçok Kadıköylü ilgi gösterdi.

“HER İNSAN, HAKLARI İLE DOĞAR…”

Yrd. Doç. Ahmet Emre Ateş, dünyada bulunan tüm varlıkların hakları olduğunu ifade etti. İnsanın da bir canlı olarak doğuştan haklar elde ettiğini ifade eden Ateş’in açıklamalarının bir kısmında şunlar yer aldı:

“10 Aralık 1948 tarihinde Birleşmiş Milletler çerçevesinde onaylanan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, insanlığın ve dünyanın gelişiminde başat öneme sahip olmakla birlikte, gündelik yaşamlarımızda görece az bilinen bir özgürlükler bütünüdür. Dünyadaki tüm devletler tarafından kabulü zorunlu olan, bireysel veya kurumsal olarak ihlal edildiğinde -başta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi olmak üzere- çeşitli yargı kurumlarınca yaptırımlar uygulanan insan haklarının elde edilmesi için uzun zaman ve savaşımlar gerekmiştir.

Tarihte ilk kez 1215 yılında Magna Carta Libertatum ile gündeme gelen insan hakları, o dönemlerde İngiliz halkının kral egemen monarşik yapıyı sınırlandırmasıyla önemli bir adım kaydetmiştir. Bu tarihten sonra insan haklarının farklı coğrafyaları da etkileyen temel hak ve hürriyetler bütünü olabilmesi için, sırasıyla 1776 yılında Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi ve 1789 yılındaysa Fransız İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesi yayınlanmıştır.

İnsan Hakları’nı üç temel noktada değerlendirmek gerekmektedir. Bu bağlamda, insan haklarının ahlaki, doğal ve yasal üç zemini vardır. Ahlaki açıdan insan hakları, her insanın belli bir refah ve erdem standardına uygun yaşamasını gerektirir. Doğal açıdan insan hakları; yaşam özgürlüğünü, vicdan özgürlüğünü, gereksinim özgürlüğünü (barınma-eğitim-seyahat-sağlık vs.) ve siyasi özgürlükleri içerir. Yasal açıdan ise insan hakları, doğal ve ahlaki alanlardaki bu haklarının ihlal edilmesi söz konusu olduğunda durumun telafi edilmesini gerektirir. Dolayısıyla, insan haklarının gelişimi için ahlaki, doğal ve yasal bir farkındalık yaratılması, İnsan Hakları Günü olan 10 Aralık tarihindeki kutlamaların temelini oluşturmaktadır.”

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın