Kadıköy’ün simgesi 150 yıllık tarihi Boğa Heykeli, korumasızlıktan dolayı ne yazık ki lunapark oyuncağına dönüştü. Kadıköy Life Dergisi’nin defalarca gündeme getirmesine rağmen kurtarılması için hiçbir adım atılmayan Boğa Heykeli, orijinalliğini yitirme noktasına geldi. Diğer yandan “Kadıköy simgesine böyle mi sahip çıkıyor” dedirten görüntüler, ilçenin imajı için ciddi bir kayıp…

Defalarca yer değiştirdikten sonra Altıyol’u bir hayli seven Boğa’nın yerinden kaldırılmasını kimse istemiyor. Ancak heykel çevresinde alınabilecek küçük çaplı önlemler ve estetik çalışmalarıyla Boğa’nın kurtarılabileceğine yönelik çok ciddi yorumlar, Kadıköy Life Dergisi’nin internet sitesinde gündeme gelen haberine yorum olarak yağdı.

DÜNYANIN NERESİNDE TARİHİ ESERLERİN ÜZERİNE ÇIKILMASINA İZİN VERİLİR!..

“İşte burası Kadıköy, ben geldim” demek isteyenlerin, ilçe dışından Kadıköy’e gelenlerin ilk duraklarından Boğa Heykeli, gün içerisinde binlerce kişi tarafından aynı karede fotoğraflanıyor. Tarihi eserin üzerine çıkıp fotoğraf çektirmek, heykel çevresinde en küçük bir uyarı levhasının bile bulunmaması ve gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle zaman içerisinde olağan hale geldi. “Uyarı levhası olsa, bilmeyenler tarihi eser olduğunu anlar ve Boğa’ya zarar vermez. Çevresine çiçekler ekilip uygun peyzaj ile üzerine çıkmasına da engel olacak fiziki düzenlemeler yapılıp, yine yerinde fotoğraf çekilmesi sağlanabilir” şeklinde gelen yorumlar, Kadıköylülerin acil olarak düzenleme istediğini gösteriyor.

tak-bogayi-kurtar-kadikoy-life (3)

BOĞA CİDDİ ZARAR GÖRDÜ…

“Altın” boynuzları delinen, üzerine yazılan sloganlar ve sprey boyalar nedeniyle yüzeyi bozulan 150 yıllık tarihi Boğa Heykeli’nin çilesi bitmek bilmiyor. Sadece Kadıköy’e değil, İstanbul’a yönelik projeleriyle ses getiren Tasarım Atölyesi Kadıköy’ün (TAK) Boğa’ya yönelik uygun bir “kurtarma projesi” gerçekleştirmesi de beklentiler arasında geliyor.

TARİHİ BOĞA HEYKELİ’NİN HİKAYESİ…

Fransızlar yaptırdı, Almanlar ellerinden aldı, 1900’lü yılların başında Osmanlı Devleti’ne hediye edildi ve İstanbul’da macera dolu bir yolculuğa çıktı Boğa Heykeli. Yıldız Sarayı’nın bahçesinden Lütfi Kırdar Spor Salonu’nun önüne, belediye binası olarak kullanılan Kadıköy Şehremaneti’nin bahçesinden Altıyol’a birçok noktayı gezen tarihi eser son yerini çok sevdi ancak, magandalar yakasını bırakmadı. “Hangi mantık 150 yıllık bir eserin hunharca zarar görmesine göz yumar, sessiz kalır” dedirten Boğa Heykeli’ni, 1864 yılında Paris’te Heykeltraş İzidor Bonhovr tasarladı. Günümüzde Boğa’yı hemen herkes biliyor ancak, ya hikayesini? Tarihe, sanata ve sanatçıya saygısı olmayanların Bonhovr’ın kemiklerini sızlattığı bir gerçek…

tak-bogayi-kurtar-kadikoy-life (4)

 

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın