Üçüncü Köprü hızla yükseliyor…

Yazar:

İstanbul Boğazı’nın üçüncü köprüsü olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü inşaatı son hızıyla devam ediyor. 2015′te tamamlanması planlanan Üçüncü Köprü, doğal hayatı korumak için “ilk ekosistem köprü” şeklinde inşa ediliyor.

Temelleri 29 Mayıs 2013′te atılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, bir Türk şirketi tarafından yapılan ilk asma köprü özelliğini taşıyor. 320 metrelik yüksekliğiyle asma köprüler arasında en yüksek kuleye sahip olacak köprü, binlerce kişiye de istihdam fırsatı verecek.

TÜRKİYE’NİN İLK EKOSİSTEM KÖPRÜSÜ…

Köprü, özellikle hayvan sürülerinin zarar görmemesi ve daha küçük popülasyonlara ayrılmamaması için çevreye duyarlı bir şekilde inşa ediliyor. Bu özelliğiyle de köprü, Türkiye’nin ilk ekosistem köprüsü olacak.

1.400 HEKTARLIK ALAN AĞAÇLANDIRILACAK…

Köprüyü yapan IC İÇTAŞ ile Astaldi ortaklığı, projenin tamamlanacağı üç yıl sonunda 1.400 hektarlık ağaçlandırma gerçekleştirmiş olacak. Bölgeye yönelik ilk etap ağaç dikimlerinin Kasım ayında başlayıp, Nisan’da sonlandırılması planlanıyor. Ağaçlandırma sayesinde, aynı zamanda Cumhuriyet tarihinde bir projede en fazla ağaç dikimlerinden biri de gerçekleştirilmiş olacak. İnşaat sırasında güzergâhta bulunan ağaçlar da özel makinalarla sökülerek, başka yerlere transfer edildi.

DÜNYANIN EN UZUN RAYLI ASMA KÖPRÜSÜ…

59 metre genişliğindeki Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 4 gidiş ve 4 geliş olarak 8 şeritli olacak, iki şeritli tren yolu içerecek. 1.408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü, 320 metreyi aşan yüksekliğiyle de dünyanın en yüksek kuleye sahip asma köprüsü olacak.

AYAKLARIN 50 METRESİ TAMAM…

Köprü kulelerinin hızla yükselmeye başladığını belirten Proje Koordinatörü Mustafa Cılız, Ekim sonuna kadar köprünün kulelerinin görünür hale geleceğini söyledi. Kazı ve temel çalışmalarının tamamlandığına dikkat çeken Cılız, şu bilgileri verdi: “Kayar kalıp sistemlerinin kule ayaklarına montajı bitti. Bu sistemde sürekli beton dökümü yapılacak. Artık hızlı bir şekilde köprünün kuleleri yükselecek. Proje kendini iyice göstermeye başlayacak. Kuleleri 2014 Temmuz ayında tamamlamış olacağız. Yapım süreci bundan sonra daha hızlı yürüyecek.”

TRAFİK RAHATLAYACAK, MADDİ KAYIP AZALACAK…

İstanbul’da toplam araç sayısı 3 milyonu geçiyor. Her gün yüzlerce yeni araç da trafiğe katılıyor. 2023′te kentteki özel araç sayısının 4 milyona çıkması bekleniyor. Günlük kapasitesi 250 bin olan iki köprüden her gün bunun 3 katı araç geçiyor. İstanbul’da trafik sıkışıklığı nedeniyle yıllık kayıp ise 5 milyar lirayı buluyor. Araç başına yılda 5 depo yakıt da boşa harcanıyor. Üçüncü Boğaz Köprüsü’nün tamamlanmasıyla hem trafik rahatlayacak, hem de bu maddi kayıplar azalacak. Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ile Üçüncü Havalimanı da birbirine bağlanacak.

 

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın