Uğur Mumcu anısına; Basın öne eğilmesin!

Yazar: Cenay Toprakkaya

Gazeteci-yazar Uğur Mumcu, katledilmesinin 24. yılında Kadıköy’de iki etkinlikle anıldı. Mumcu için ilk anma etkinliği, Kadıköy İskele Meydanı’nda düzenlendi. Sonraki etkinlik ise, Kadıköy Belediyesi ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın birlikte organize ettiği “Basın Öne Eğilmesin” etkinliği oldu.

CHP Kadıköy İlçe Örgütü’nün çağrısıyla 24 Ocak Salı günü İskele Meydanı’nda bir araya gelen yüzlerce Kadıköylü, “Vurulduk Ey Halkım Unutma Bizi” pankartı ile Altıyol Meydanı’na yürüdü. Her yaştan Kadıköylünün katıldığı yürüyüşe Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin, Atatürk Düşünce Derneği üyeleri ile temsilcileri de katıldı.

ALİ NARİN: ASLA TESLİM OLMAYACAĞIZ…

Uğur Mumcu’nun fotoğrafları ile Mumcu gibi katledilen diğer gazeteci ve aydınların fotoğraflarının taşındığı yürüyüşün sonunda CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin, basın açıklamasını okudu. Karanlıktan beslenenlerin Cumhuriyet’in yazarlarını ve aydınlarını katlettiğini söyleyen Narin, açıklamalarına şöyle devam etti: “Uğur’larımızı, Metin’lerimizi, Çetin’lerimizi katleden bu karanlık, ülkemizi teslim almaya çalışıyor. Ama teslim olmayacağız. Cemaatlerin devlette örgütlenmesinin nelere yol açacağını 90’lı yılların başında Uğur Mumcu çok net söylemişti. Son bir yıl içinde bu karanlığın en kötüsünü yaşıyoruz. Yüzlerce insanımız bombalı terör saldırılarında hayatını kaybetti, yaralandı.”

BASIN ÖNE EĞİLMESİN…

Uğur Mumcu için ikinci anma etkinliği, Kadıköy Belediyesi ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın birlikte düzenlediği “Basın Öne Eğilmesin” programı ile devam etti. Caddebostan Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe çok sayıda Kadıköylü katılırken; Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç, Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Şükran Soner ve kısa süre önce cezaevinden tahliye olan dilbilimci Necmiye Alpay da etkinliğe konuşmacı olarak katıldılar. Anmada tutuklu gazeteciler Kadri Gürsel, Musa Kart ve Turhan Günay’ın cezaevinden gönderdiği mektuplar okundu.

İLKAY AKKAYA: YAZDIKLARI HALA GEÇERLİ…

Etkinlik, Cumhuriyet tarihi boyunca öldürülen gazetecileri anlatan sinevizyon gösterimi ile başladı. Anmanın açılış konuşmasını ise Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Sekreteri İlkay Akkaya yaptı. Uğur Mumcu’nun 24 yıl önce öldürülmesine rağmen yazdıklarının hala geçerliliğini koruduğunu söyleyen Akkaya; “Bu ülkede yeni Uğur Mumcu’lar, Turan Dursun’lar yetişiyor. Mesleğine sahip çıkan gazeteciler hala var” diye konuştu.

AYKURT NUHOĞLU: BU SORUNU ÇÖZEBİLİRİZ…

Akkaya’dan sonra sözü Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu aldı. Şiddet ve terörün ülkenin her alanında yayıldığını söyleyen Nuhoğlu; “Uğur Mumcu, Abdi İpekçi ve Çetin Emeç gibi gazeteciler, bu terör saldırılarının kurbanı oldu. Ben inanıyorum ki Cumhuriyet’in kurucuları, daha zor koşullarda bu sorunları çözdüler. Biz de bu sorunu çözebiliriz, bu güce ve kararlılığa sahibiz. Referandum ile beraber bu karanlık, aydınlığa dönüşecek. Tüm devrim şehitlerimizi saygıyla anıyorum.  Aydınlık bir Türkiye için daha dikkatli ve akıllı bir mücadele vereceğiz” ifadelerini kullandı.

CEZAEVİNDEN MESAJ VAR…

Aykurt Nuhoğlu’nun konuşmasının ardından tutuklu gazetecilerin cezaevinden gönderdiği mesajlar okundu. Turhan Günay ve Musa Kart’ın mesajını, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu okudu. Önderoğlu, Günay’ın mesajını şu şekilde aktardı: “Sevgili Uğur Ağabey, açtığın yolda yürümeye devam ediyoruz. Basın öne eğilmeyecek.” Önderoğlu’nun okuduğu metinde Musa Kart da salondakilerle şu sözleri paylaştı: “Bizi sevdiklerimizden, dostlarımızdan, işimizden ve kalemimizden ayırdılar. Ama vicdanımızdan ayıramadılar.”

MUMCU’YU ANLATTILAR…

Tutuklu gazetecilerin gönderdiği mesajların okunmasının ardından Orhan Erinç, Şükran Soner ve Necmiye Alpay kürsüye çıkarak düşüncelerini paylaştı. Uğur Mumcu’yu kaybetmenin acısını ilk günkü gibi yaşadığını söyleyen Orhan Erinç; “Uğur sadece bir gazeteci değildi, gazeteciliğin her alanında uzmanlaşmış bir dosttu. Onu araştırmacı-gazeteci olduğu için öldürdüler. Yaşadığımız süreçte ise Mumcu gibi gazetecileri öldürmüyorlar ama süründürüyorlar, ya da cezaevlerinde tutuyorlar” şeklinde konuştu.

ŞÜKRAN SONER: BEDELİNİ AĞIR ÖDEDİ…

Erinç’in ardından Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Şükran Soner konuşma yaptı. Uğur Mumcu’yu Mamak Cezaevi kapısında tanıdığını söyleyen Soner; “Tutuklu gazeteciler ile o dönemde de hep dayanışma içinde oldu. Hukuk birikimi ile dünyada benzeri olmayan bir gazeteciydi. Toplumsal meseleyi dert edinen herkes ile ortak bir zeminde buluşabilen bir insandı. Çok zeki bir insan olmakla beraber çok da çalışkan bir meslektaşımızdı. Halkı bilinçlendirdiği için öldürüldü. Ama Uğur Mumcu’yu sahiplenen binlerce kişi cenazeye katıldı” açıklamalasında bulundu.

Uğur Mumcu

NECMİYE ALPAY: TARİHİN YAZILMASINI İSTEMİYORLAR…

Şükran Soner’den sonra, kısa zaman önce cezaevinden tahliye olan dilbilimci Necmiye Alpay söz aldı. Mumcu’yu diğer aydınları öldüren mekanizmanın katlettiğini söyleyen Alpay; “Uğur Mumcu’yu ve diğer gerçek gazetecileri öldürdüler çünkü, tarihin yazılmasını istemiyorlar. Onları öldüren bir güç var. O güç hala iş başında ve hala güçlü. Günümüzde ise gazetecileri değil ama, gazeteciliği öldürmekle meşguller. En iyi gazetecilerimizi cinayetlere kurban verdik. Belki de gazeteciliği bilince çıkaramadığımız için onları kaybettik. Şimdi de gazetecileri terörist diye damgalayıp cezaevlerine gönderiyorlar” dedi.

CEZAEVİNDEKİ GAZETECİLERE SELAM…

Konuşmacıların ardından cezaevindeki gazetecilere destek olmak için “Basın Öne Eğilmesin” pankartı açılarak fotoğraf çektirildi, gazetelerden tecrit altındaki gazetecilerin bu desteği görebilmesi için fotoğrafın gazetelerde basılması rica edildi. Gece, Türk Halk Müziği sanatçısı Erdal Erzincan’ın söylediği türkülerle sona erdi.

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın