Hızla üstünü değiştirmeye ve yenilemeye çalıştığımız Kadıköy’ün altı kırmızı alarm veriyor. Sık sık karşılaştığımız cadde ve sokak kazıları, yılların yorgunluğunun ve plansız şehirleşmenin ağır faturası olarak karşımıza çıkıyor.

Binalarının genel olarak 1940-60’lı yıllarda yapıldığı ve gün içerisinde kaldırımlarından onbinlerce kişinin geçtiği Kuşdili Caddesi’nde alışılmış kazı çalışmalarından biri… Sık sık kazılan ve dolgu yapılmak zorunda kalınan kaldırımın altında yer yer yenilense de yorgun düşmüş elektrik, kanalizasyon, su, internet ve doğalgaz boruları… Biri bozulduğunda diğerlerine de etkisi nedeniyle hepsinin üzeri açılıyor, elektrik ve su gibi arızalarda doğalgaz sorumluları da kendini çalışma alanında buluyor. Bazen sızıntılar ve kaçaklar, yanları sadece toprak ve kum ile doldurulan diğer hatlar arasında da ciddi arızalara neden olabiliyor.

plansız şehirleşme

BİR SOKAK DEFALARCA KAZILIYOR…

Aynı anda yüzlerce binaların altyapısı da modernize edilerek ada bazında planlı yenilenmesi yerine yerine tek tek yıkılıp yapılması nedeniyle kazılıp üstü kapatılan yollar, her arıza ve yeni bir inşaat projesinde tekrar açılıyor, sokak ve caddeler şantiyeye dönüşüyor. Bu esnada yaşanan trafik kaosu, gürültü kirliliği ve dairelerin hizmetten yoksun kalması da, diğer bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Yenilenen her binada artan daire ve nüfus sayısı ise, ileride mevcut altyapı giderlerinin kapasiteyi karşılayamayacağı gerçeğini ortaya koyuyor.

plansız şehirleşme

TEK ÇÖZÜM, RADİKAL BİR KARAR VERMEK VE UYGULAYABİLMEK…

Fikirtepe gibi çoğu az katlı ve geniş bahçeleri olan bir mahallede bile 5 yıldan uzun süredir kesin sonuca ulaşılamadığı görülünce Caferağa, Osmanağa, Rasimpaşa ve Hasanpaşa gibi eski-karmaşık yapıların yoğunlukta olduğu mahalleler başta olmak üzere Kadıköy genelinde köklü değişim, hayli zor bir süreç olarak görülüyor. Kadıköy’ün sağlıklı dönüşümü için önce altyapısının modernize edilip, ardından mevcut yer altı kapasite değerlerine göre binaların planlanması gerekiyor. Bu da önce gerekli ekonomik ve hukuksal zemin, kurumlar arası birliktelik, Kadıköylülerin maddi ve manevi olarak değişime hazır olması ve radikal bir kararın alınabilmesi ile mümkün görülüyor. Bu, altyapıdan meydana gelen ciddi kaçak ve ekonomik kayıpların da önüne geçilmesi anlamına geliyor.

plansız şehirleşme

BU KELİMELERİN HAYATIMIZA GİRMESİ GEREKİYOR…

“Şehirleri yeniden kurmak, akıllı şehirler, altyapısı tamamlanan yüzeylere kapasitesi kadar inşaat, yer altına inmeden robotla tamiri yapılan modern altyapı sistemleri” gibi kavramların bir an önce hayatımızda aktif yer alması, yaşam kalitesinin yükselmesi için büyük önem taşıyor.

plansız şehirleşme

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın