Yeldeğirmeni’nden Yahudiler geçti, geriye anıları kaldı

Yazar:

Kadıköy Kent Konseyi Tarihi Kültürel Miras ve Kent Belleği Çalışma Grubu, 18 Nisan Salı günü Yeldeğirmeni Sanat’ta “Yeldeğirmeni’nden Yahudiler Geçti, Geriye Anıları Kaldı” adlı bir söyleşi gerçekleştirdi. Etkinlik, katılımcıların yoğun ilgisiyle karşılandı.

Yeldeğirmeni’nde doğmuş ve büyümüş olan Anri Niyego, söyleşisine geçmeden önce semtin dünü ve bugününü bol fotoğraflı bir slayt eşliğinde sundu. Görsel bir doyum sonrasında ise, Yeldeğirmeni’nin tarihçesi ve yaşanmışlıklarını anlattı. Anlatımında çok nadide belge ve fotoğraflara yer veren Niyego; Yahudilerin Balat ve Hasköy civarında bulunduklarını, fakat aslında ilk zamanlarda Anadolu Yakası’nın bu semtine yerleştiklerini çok az kişinin bildiğini ifade ederek, çocukluğunda yaşadığı mahallesinden ve o devrin insanlarından güzel anekdotlarla bahsetti.

SUNUMUYLA BÜYÜK BEĞENİ KAZANDI…

Yeldeğirmeni ve Talimhane Bölgeleri, Yeldeğirmeni’nde Yahudilere Ait Apartmanlar, Haydarpaşa Garı, Kiev’den Haydarpaşa’ya Şiniski Ailesi, Terzi Salamon, Doktor Bitran, Arditi Ailesi, Samuel Efendi, Dr. Bonjour Garti, Büyükelçi Henri Morgenthau başlıkları altında katılımcıları bilgilendiren ve ayrıca semtin ünlü ibadethanesi Hemdat İsrael Sinagogu’nu da anlatan Anri Niyego, çok eski zamanlarda bu ibadethanede yapılan bir düğünü fotoğraflarla göstererek, geleneklerini de açıkladı. Geçmişten günümüze Yeldeğirmeni’nde sadece birkaç ailenin kaldığını vurgulayan Niyego, semtteki bir sokağa Garti’nin adının verilmesi gerektiğinin önemini de dile getirdi.

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın