“Anadolu Basını” Bursa’da buluştu…

Yazar:

Yerel Basın’ın demokrasinin olmazsa olmaz bir parçası olduğunu savunan ve ülkemizde güçlenmesi adına yoğun çaba harcayan Türkiye Gazeteciler Federasyonu, 2013 yılının Medya Buluşmaları’ndan birini Bursa’da düzenledi. Aynı zamanda 41. Başkanlar Konseyi Toplantısı’nın da gerçekleştiği buluşma, 18-21 Nisan tarihleri arasında yapıldı.

Kentlerin sorunları ve yeni fikirler…

Türk’nin bütün illerinden gelen Gazeteciler Cemiyeti Başkanları ve temsilcilerinin katıldığı buluşmada, “Kentlerin ve Anadolu Medyası’nın Sorunları” ile “Yeni Fikirler” tartışıldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin evsahipliği yaptığı organizasyon için, son yılların en başarılı organizasyonlarından biri yorumları yapıldı.

Bursa’dan Yerel Medya’ya bakış…

Anadolu Medya Buluşması için Türkiye’nin dört bir yanından 18 Nisan’da Bursa’ya gelen yerel gazeteciler, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin evsahipliğinde Çelik Palas Oteli’ne yerleştirildi. Burada düzenlenen kokteylin ardından mini bir toplantı yapan gazeteciler, ertesi gün Tayyare Kültür Merkezi’nde düzenlenen panelde bir araya geldiler.

İki bölüm halinde gerçekleşen panelin ilk bölümüne; Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel, Anadolu Spor Gazetecileri Derneği Başkanı İbrahim Erdoğan, Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Başkanı Yüksel Baysal ve Anadolu Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Tek katıldı.

“Yerel Basın, kentlerimizin en değerli dinamiğidir”…

Anadolu Medya Buluşması’nda birçok fikir oluşacağını, yerel gazetecilerin kentlerle ve ülkeyle ilgili sorunları tartışarak, çözüm yollarını arayacaklarını dile getiren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe; “Yerel Basın, kentlerimizin en değerli dinamiğidir. Ülkemizin gelişmesi konusunda atılacak adımlarda ve bu kapsamda bilinçlenmede yerel basına büyük görev düşmektedir. Başta çevre bilinci olmak üzere, kentlilik ve ülke bilincinin her alanda gelişmesinde yerel basının önemi, hiçbir zaman gözardı edilmemelidir. Basın ile şeffaf bir dünya oluşturuyoruz. Artık şeffaflık, dünyamızda kolay sağlanıyor. Herkesin elinde teyp ve kamera var. Bu, bize çok şey katıyor. Kendi kendimizin kontrolünü sağlamış oluyoruz ve her türlü yanlış, anında tespit ediliyor. Bu buluşmanın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Buluşmanın öğleden sonraki bölümünde ise “Anadolu Medyası’nın Sorunları” tartışıldı. Bu bölümde düzenlenen panelin moderatörlüğünü, Alanya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Ali Dim yaptı. Konukları ise, Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit Atabek, Yenişehir Gazetesi Sahibi Ali Bilgiç, Siirt Mücadele Gazetesi Sahibi Cumhur Kılıççıoğlu ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Erdoğan Kahya oldu. Bursa Medyası’nın konuk olduğu üçüncü bölümde ise, “Bursa’dan Yerel Medya’ya Bakış” başlığı altında, Anadolu Basını’nın Bursa’dan görünümü ele alındı. Yerel Medya’nın Türkiye’de en güçlü olduğu birkaç ilden biri olan Bursa Medyası’nın önerileri, katılımcılar tarafından tek tek not alındı…

Prof. Hamil Nazik’den “İletişim Becerileri” sunumu…

Neredeyse her dakikanın “Fayda” ve “Farkındalık” adına değerlendirilmesi gerektiği düşünülmüş olan buluşmanın bir başka konusu ise, “İletişim Becerileri” konulu sunum oldu. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Dobruca Tesisleri’nde düzenlenen akşam yemeğinin ardından verilen sunumda, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamil Nazik, başarısızlığın ana nedeninin iletişim eksikliğinden kaynaklandığını vurgulayarak, “Karşımızdaki kişiye daima insani değerlerimizle yaklaşmalıyız” dedi.

İnsanları etkilemenin hayatımızı kolaylaştırdığı, çalışmalarımızda bizleri başarılı kıldığı, toplumun huzuru ve refahına katkı sağladığına da değinen Nazik; vücut dilinin konuşmadan önce devreye girdiğini, iletişimin yüzde 70’lik bölümünü oluşturduğunu, konuşmanın yüzde 10, ses tonunun ise yüzde 20 etkili olduğunu ifade etti.

Yerel Yönetim’de Bursa mucizesi…

Buluşmanın üçüncü gününde Bursa Belediyesi’nin yaptığı çalışmaları inceleyen Anadolu Basını, karşılaştıkları belediyecilik uygulamalarını “Belediyecilikte Bursa Mucizesi” olarak yorumladılar.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Timsah Arena Stadyumu’nda çalışmaların son aşamaya geldiğini ve stadyumun Avrupa’nın en önemli stadyum projelerinden biri olduğuna tanık olan gazeteciler, daha sonra gittikleri BURULAŞ Tesisleri’nde üretilen tramvayın test sürüşüne katıldılar.

“Türkiye’nin tren, Avrupa’nın hızlı tren parçalarını üreteceğiz”…

Aynı zamanda Makina Mühendisi de olan Recep Altepe’nin vizyonu ile üç yıl önce çalışma başlatılan Bursa’da, raylı sistem konusunda ciddi imalatlar gerçekleştiğini gören grup, Türkiye’nin ilk yerli tramvayı İpekböceği’nin üretilip, raylarda seyir halinde olmasından büyük memnunluk duyduklarını dile getirdiler.

Belediye Başkanı Recep Altepe, burada yaptığı açıklamada; “Tramvayımız, Avrupa’nın bütün zorlu testlerinden geçerek, tüm akreditasyon belgelerini almıştır. Avrupa’daki firmaların neredeyse yarı fiyatına yakın rakamlara malediyoruz. Bu üretimi sadece Bursa için değil, dünya pazarları için kullanacağız. Türkiye’nin tren, Avrupa’nın hızlı tren parçalarını üretebilecek duruma geldik” dedi.

Merinos Fabrikası’ndan Hünkâr Köşkü’ne kent gezisi…

Anadolu Medya Buluşması’na evsahipliği yapan Bursa’yı gezmek isteyen gazeteciler için, bir de kent gezisi düzenlendi. Müzeye dönüştürülen Merinos Fabrikası’ndan, Ulu Önder Atatürk’ün tam 29 gün kaldığı Hünkâr Köşkü’ne kadar süren kent gezisinde, Bursa’nın bilinmeyen güzellikleri görüldü.

AYGAD, üç temsilci ile Bursa’daydı…

Anadolu Medya Buluşması’na, Anadolu Yakası Gazeteciler Derneği (AYGAD) üç üyesi ile katıldı. Başkan Ümit Kahyaoğlu, Başkan Yardımcısı Kadir Toprakkaya ve Kadıköy Life Dergisi Sahibi Canan Toprakkaya, buluşmayı dikkatle izleyerek notlar aldılar.

“Basının kendini geliştirmesi, bir araya gelmeye bağlı… Her bir araya gelişte, büyük nimetler var. Anadolu Medya Zirvesi’nde birçok fikir oluşacak. Arkadaşlar, sorunları tartışacak ve çözüm yollarını arayacak; kendi meslekleri için, kentler ve ülkemiz için… Bunların sonuçlarını da alacağımıza inanıyoruz.”

Anadolu Medya Buluşması’na, Anadolu Yakası Gazeteciler Derneği (AYGAD) üç üyesi ile katıldı. Başkan Ümit Kahyaoğlu, Başkan Yardımcısı Kadir Toprakkaya ve Kadıköy Life Dergisi Sahibi Canan Toprakkaya, buluşmayı dikkatle izleyerek notlar aldılar. Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Matur, İstanbul Anadolu Yakası Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ümit Kahyaoğlu, Kadıköy Life Yayın Kurulu Başkanı Kadir Toprakkaya, Türkiye Gazeteciler Federeasyonu Başkanı Atilla Sertel, Kadıköy Life Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Canan Toprakkaya, Düzce Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erol Tayhan ve Ziynet Sertel…

Buluşmanın Kent Gezisi Bölümü’nde katılımcılar, Merinos Müzesi’nden çok etkilendiler. Tarihi kültürel mirası yaşatma ve koruma projeleri kapsamında Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde kurulması kararlaştırılıp, kısa zamanda ortaya çıkarılan Bursa Merinos Tekstil Sanayi Müzesi için, AYGAD Başkanı Ümit Kahyoğlu ile Kadıköy Life Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Canan Toprakkaya, “Mutlaka görülmeli” yorumunda bulundular…

Katılımcıları en çok etkileyen tarihi değerler içinde, Yeşil Türbe – Ulu Cami ile Bursa Tarih ve Kültür Yolu’nun en önemli geçiş noktalarından biri kabul edilen Irgandı Köprüsü oldu. İlk dönem Osmanlı mimarisinin önemli örnekleri arasında yer alan 600 yıllık tarihi yapının restorasyonu ve çevresinin temizliği, örnek gösterilecek kadar başarılıydı…

81 kişiden oluşan Anadolu Basını’nı lezzetleriyle de ağırlayan Bursa, unutulmayacak ziyafetler verdi. Kayıhan’da İskender, Dobruca’da Tandır, Atatepe’de Balık, Hünkâr Köşkü’nde Hünkar Beğendi gibi lezzetleri test ettiren Bursa, bu konuda da konuklardan tam not aldı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin de katıldığı yemeklerden birinde Canan Toprakkaya, Orhan Balcı, Sabahat Balcı, Aslı Emektar, Orhan Kızılaslan, Prof. Dr. Ümit Atabek, Gülseren Atabek, Öznur Gülen ve Ferhan Gülen…

Buluşmanın dördüncü gününde Cumalıkızık Gezisi düzenlendi. Son yıllarda ülkemiz yanı sıra tüm dünyada da tanınmaya başlayan bu Osmanlı sivil mimarisinin en görkemli köy yerleşimini gören gazeteciler, hayranlıklarını bir defa daha dile getirdiler. Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Matur, AYGAD Başkanı Ümit Kahyaoğlu, Kadir Toprakkaya, Canan Toprakkaya ve Yasemin Matur…

 

 

 

 

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın