“Yeditepe EpilepsiSİZ” uygulaması akıllı telefonlarda…

Yazar:

Dünya Epilepsi Farkındalık Günü kapsamında Yeditepe Üniversitesi, ios ve android işletim sistemlerine uyumlu “Yeditepe EpilepsiSİZ” uygulamasını hayata geçirdi.

Hastaların video ve veri kaydı oluşturarak epilepsi günlüğü tutmalarına olanak sağlayan uygulamada, kayıtlar hekimler ile paylaşılarak hasta takibi somut veriler ile analiz edilebilecek. Ücretsiz olarak sunulan uygulama, hastaların kolay kullanımına yönelik tasarlandı.

Türkçe ve İngilizce dil seçenekleri bulunan uygulamaya eşzamanlı olarak www.yeditepeepilepsisiz.com web sitesi de kuruldu. Hastaları ilaç saatlerinde uyaran ve acil arama olanağı sağlayan uygulama, Türkiye’de ilk defa Yeditepe Üniversitesi Hastanesi tarafından gerçekleştirildi. Uygulama, hasta ve hasta yakınlarının hayatlarını kolaylaştırmayı hedefliyor.

Yeditepe EpilepsiSİZ uygulamasının tanıtıldığı basın toplantısında; Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve aynı zamanda nöroloji profesörü olan Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl, Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Faruk Yencilek, Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gazi Yaşargil ve Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Berrin Aktekin, epilepsi hastalığı ve süreciyle ilgili detaylı bilgiler verdi.

EPİLEPSİ, TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIK…

Epilepsi hastalığı halk tarafından yeterli bilinmediği için, nöbet geçiren kişilerin epilepsi hastası olma olasılığı ihmal edilebiliyor. Hastalık, özellikle 0-16 ve 65 yaş sonrası kişilerde daha sıklıkla görülüyor. Epilepsi konusunda şüphe duyulması halinde, kişi nöroloji bölümü doktoru tarafından takip edilerek gerekli teşhis ve tedavi yöntemleri uygulanıyor. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi’nde Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Berrin Aktekin önderliğinde epilepsi tedavisi ile ilgili çalışmalar yürütülüyor.

GÜVENLİ BİR ORTAM SAĞLAMAK, YAPILACAK EN İYİ YARDIM…

Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl, toplantıda epilepsi hastalığının tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna dikkat çekti. Hastalık sürecinde geçirilen nöbetlerin 1-2 dakika sürdüğünü, nöbet sırasında hastanın başını çarpmaması için güvenli bir ortam yaratılması gerektiğine değindi. Bingöl, sıklıkla düşme nöbeti geçiren küçük çocuklarda kask uygulamasının yapıldığını da iletti. Nöbet geçiren hastaya yardım kapsamında, sadece kendisine fiziksel zarar verebilecek eşyaların ortadan kaldırılarak hastanın korumalı bir ortamda bulundurulmasının yeterli olduğunu ve hastaya soğan veya kolonya koklatmanın nöbet üzerinde herhangi bir etkisi olmadığını dile getirdi.

EPİLEPSİ, KORKULACAK BİR HASTALIK DEĞİL…

Prof. Dr. Berrin Aktekin, epilepsinin korkulacak bir hastalık olmadığını, tedavi ile hastanın normal yaşamını sürdürebileceğini ve bu konuda farkındalığı arttırarak, yumuşak bir bakış açısı sunmayı arzu ettiklerini belirtti.

DÜNYANIN DAHA FAZLA NÖROLOJİ DOKTORUNA İHTİYACI VAR…

Prof. Dr. Gazi Yaşargil, halk arasında “Sara” olarak bilinen epilepsi hastalığının üçe ayrıldığını belirtti. Genetik, semptomatik ve günümüzde hala modern gelişmelere rağmen nedeni bilinemeyen sebeplerle oluşan türleri olduğunu açıkladı. Epilepsi hastalığının teşhisinde bilimsel teknolojinin ilerlemesi ile birlikte çok yararlı yöntemlerin geliştiğini ekledi ve hastaların alkollü içkilerden uzak durması gerektiğini önemle vurguladı. Yaşargil; “Sosyolojik ve ekonomik açıdan dünyanın her yerinde hastaların yüzde 30’u yeterli tedavi göremiyor. Bilinçsiz tedavi seçenekleri ile iyileşmeye çalışıyorlar. Kırsal kesimlerde ameliyat sonrası bakım zorlaşıyor. Doktor eksikliği nedeni ile tedavi edilemiyor. Dünyanın daha fazla nöroloji doktoruna ihtiyacı var. Ben mikroteknik yöntemi ile İsviçre’de 110 hasta, Amerika’da 110 hasta ile beyin ameliyatları gerçekleştirdim. 10 bin hastaya ameliyat yapabilirdim, ancak nörolog eksikliğinden daha fazla yapamadım. Epilepsi Farkındalığı Günü ile herkesin bu hastalık ile ilgili bilgi sahibi olmasından ve farkındalıklarının artmasından çok mutluluk duydum” şeklinde konuştu.

HALKIN EPİLEPSİ KONUSUNDA BİLGİ YETERSİZLİĞİ VAR…

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Faruk Yencilek ise, epilepsi konusunda halkın bilgi yetersizliği olduğunu ve geliştirdikleri Yeditepe EpilepsiSİZ uygulamasının bu konuda yarar sağlayacağını belirtti.

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın