İstanbul Barosu Fikri ve Sınai Haklar Komisyonu aylık buluşmalarına devam ediyor

Yazar: İrem Toprakkaya

İstanbul Barosu Fikri ve Sınai Haklar Komisyonu, alt çalışma grupları ve yayın komitesi çalışmalarını birbirinden ilginç konular ve uzman konuşmacılarla sürdürüyor. Son olarak komisyonun Patent Alt Çalışma Grubu, eylül ayı toplantısında “Buluş Niteliği ve Patentlenebilirliğin İstisnaları” konulu bir çalışma düzenledi.

Çalışma Grubu Başkanı Av. Müge Tekil’in gerçekleştirdiği sunumda, Sınai Mülkiyet Kanunu ve karşılaştırmalı hukuk kapsamında; doğa temelli ürünler, algoritmalar, yapay zeka ve makine öğrenmesi, bilgisayar programlarının hangi koşullarda patentlenebileceği, Türk Patent ve Marka Kurumu ile EPO nezdinde hâlihazırda tescilli patentlerden örnekler sunularak, istemleri tetkik edilerek ve ayrıca Myriad kararı doğrultusunda USPTO Guidelines’ta verilen örnekler üzerinden incelendi.

Buluş niteliği taşıdığı halde kamu düzeni veya kamu yararı gereği patentlenemeyen çalışmaların (bitki ve hayvan üretimine ilişkin esas olarak biyolojik işlemler, insan veya hayvan vücuduna uygulanacak teşhis ve tedavi yöntemleri, insan bedeni ve öğeleri, gen dizisi, klonlama, genetik kimlik değiştirme, insan embriyosunun sınai veya ticari amaçlı kullanımı) irdelendiği toplantı, hazır bulunan tüm üyelerin aktif katılımıyla, canlı ve keyifli bir tartışma ortamında geçti.

Ekim ayı toplantısında “Patent Hakkının Kapsamı ve Sınırları” konusunun ele alınacağını duyuran Patent Alt Çalışma Grubu Başkanı Av. Müge Tekil ile İstanbul Barosu Fikri ve Sınai Haklar Komisyonu Başkanı Av. Dr. Tamer Pekdinçer, komisyon toplantıları ve çalışma gruplarının tüm meslektaşlara açık olduğunu, dileyenlerin toplantıya üyelik şartı aranmaksızın katılabileceğini duyurdular. İstanbul Barosu Fikri ve Sinai Haklar Komisyonu tarafından 5-13 Ekim 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilecek “Marka Vekilliği Eğitimi” kontenjanının kısa zamanda dolduğunu belirten Av. Dr. Tamer Pekdinçer, yoğun talep üzerine 2020 yılında da fikri mülkiyet hukuku alanında eğitim ve sempozyum çalışmalarının düzenlenmesinin planlandığını belirtti.

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın