Adalar’da atlar ölüme terk ediliyor!

Yazar: Pınar Baltacı

İstanbul Adalar’da vatandaşlara ve turistlere nostalji yaşatmak için faytona koşulan atların içinde bulunduğu koşullar yıllardır değişmiyor. Kınalıada hariç tüm adalarda fayton kullanılırken, sayı en fazla Büyükada’da. Dolayısıyla at ölümlerinin çoğu da Büyükada’da yaşanıyor. Adaların coğrafi durumu, dik yokuşları ve asfalt zemin, atların koşturulmasına uygun olmamasına rağmen herhangi bir önlem alınmıyor ve Ada’da veterinerden başka bir uzman bulunmuyor.

YILDA EN AZ 400 AT ÖLÜYOR…

Büyükada’nın sembolü haline gelen faytonları çeken atların birbirleri ardına ölümleri, Ada halkını rahatsız etmeye başladı. Yılda en az 400 atın öldüğü Büyükada’da, yazın turistlerle beraber ziyaretçi sayısında büyük bir artış yaşanıyor. Yaz aylarında sıcak havanın olumsuz koşulları ve yoğunluktan kaynaklı saatlerce dinlenmeden koşturan atlar bitkin düşüyor. Bunun yanında sürekli olarak trafikte kaosun yaşandığı Adalar’da faytonlar, kamuya ait araçlar ve bisikletler tek yol üzerinde gittiği için atların yaralanması, sakat kalması ve ölümüyle sonuçlanan kazalar yaşanıyor.

“FAYTONA BİNME ATLAR ÖLÜYOR”

‘Faytona Binme Atlar Ölüyor’ inisiyatifi adına görüş aldığımız Elif Narin, Kadıköy Life Dergisi’ne şunları aktardı: “Dört yıldır Adalar’daki faytonların tamamen kaldırılması talebimizi kamuoyuna duyurmaya çalışıyoruz. Biri Büyükada’da olmak üzere birden fazla geniş katılımlı eylemler ve basın açıklamaları gerçekleştirdik. Eylemler, basın açıklamaları, imza kampanyası ve Adalar iskelelerinde faytonların atlara yaşattığı zulmü anlatan broşürleri dağıtmak şeklindeki çalışmalarımız sonucunda, Adalar’daki fayton atlarının çektiği zulmü basına ve kamuoyuna duyurmayı başardık. Faytonların tamamının kaldırılmasını, bunun yerine doğaya ve ekolojiye dost ulaşım sistemlerinin belirlenerek kullanılmasını talep ediyoruz.”

“NOSTALJİK EZİYET SONA ERMELİ”

Adalar’da faytonları çekmekte kullanılan 1.500’den fazla atın durumunun hayvanseverler ve tüm duyarlı kamuoyunun gündeminde olduğunu ifade eden Kadıköy Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu ise; “Ticari kazanca yönelik olan bu faaliyet, merhamet sınırlarını çoktan aşmış bulunuyor.  ‘Çatlama’ denen olay  olmasın diye yaz kız kırbaçlanarak aç ve susuz koşturulan atların, hastalık ya da kaza halinde tedavi edileceği bir merkez olmadığından, bu durumda olanlar dağlara ve ormanlara terk ediliyor. Sadece Adalar Belediyesi’nin bir yılda gömdüğü at sayısı 400’ü geçiyor. Atların yazın sıcağında, kışın soğuğunda, az yiyecek, kırbaç, hastalık ve kazada terk ya da kaçak kesim kısır döngüsünde yaşamasını kabul edemeyiz. Bu nostaljik eziyet bir an önce sona ermeli” açıklamasında bulundu.

Adalar fayton

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın