Allerjik rinit ve yaz mevsimi…

Yazar:

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte yükseliş kaydeden sıcaklık ve nem seviyesinin, allerjik rinitli hastaların şikâyetlerinde artışa neden olabileceğini düşündük ve Kadıköy Life okurlarını aydınlatmak adına, Bayındır İçerenköy Hastanesi uzmanlarından Opr. Dr. Ethem Şahin’den bu konu hakkında görüşlerini belirtmesini rica ettik. İşte Şahin’in açıklamaları ve alınması gereken önlemler:

“Temmuz ayına girdiğimiz şu günlerde, her ne kadar polen miktarı azalmış olsa da, tam olarak bitmezler ve şikâyet üretmeye devam ederler. Ayrıca nem ve rutubet, ev akarları (mite) için en büyük kaynaktır. O yüzden, ev tozu allerjisi olan hastaların nemle birlikte şikâyetleri de artış gösterebilir. Peki, korunmak ve daha az şikâyetle yaşamak için nelere dikkat etmeliyiz?

Yolculuk esnasında allerjenlerle karşılaşabilirsiniz…

Yolculukla başlarsak; yolculuk esnasında da hasta allerjenlerle karşılaşabilir. Otobüs ve arabadaki halılar, döşeme sistemleri, klimalar, ev akarları için kaynaktır. Özel araçlarda mutlaka klima bakımının yapılması ve hepa filtreli klimalar kullanılması, hatta dış ortamdaki allerjenlerle teması azaltmak için camların açılması yerine klima kullanımı daha uygun olacaktır. Araca binmeden 5-10 dakika önce klima çalıştırılıp camlar açılırsa, klima sistemi de temizlenmiş olacaktır.

Yine yolculuk esnasında, havanın değişimiyle ilgili olarak burunda kuruma olabilir ki, hastaların böyle durumlarda nemlendirici sprey ve damla kullanması uygundur . Özellikle kuru iklimlerde, ilk günlerde burunda şiddetli kuruma, kabuklanma, hatta kanamalar dahi olabilir. Bu durum sıklıkla 5-7 gün içinde geçecektir; yine de gerekirse burun damlaları ve spreyler böyle zamanlarda kullanılabilir.

Tatilde seçilen otel, pansiyon ve yazlık gibi konaklama yerlerinin de gözden geçirilmesi gerekmektedir. Polen allerjisi olanlar, oda tercihini ona göre yapmalı, hatta gidilen bölgenin bitki örtüsü bile allerji şikâyetleri açısından değerlendirilmeli… Kalınan odalarda halıfleks olmamalı, yatak yorgan yastık yünlü olmamalı ve gerekirse hasta kendi anti-allerjik yatak örtüsünü ve yatak takımını yanında götürmelidir. Sigara içilmeyen katlar ve odalar tercih edilmeli, evcil hayvan kabul etmeyen oteller tercih edilmelidir.

Allerjik rinitli hastalarda deniz , havuzdan daha çok tercih edilmelidir…

Allerjik rinitli hastalarda deniz, havuzdan daha çok tercih edilmelidir. Havuzun klor seviyesi allerji şikâyetlerini artırabilir, şikâyetler birkaç gün sürebilir. Deniz suyu ise, burun mukozasında ödemi alıp sinüslerin ağzını açtığından, hastalarda bir süre geniz akıntısı olsa da, daha iyi nefes aldığını hissedeceklerdir. Havuz sonrası duş alınması ihmal edilmemeli, buruna da spreylerden sıkılmalıdır.

Yaz döneminde allerjik rinitli hastaların dikkat etmesi gereken diğer bir konu da, böcek ve arı sokmalarıdır. Allerjik hastalar, böcek ve arı sokmasından çok etkilenebilir, hatta acil müdaheleye gerek duyulabilir. Burada korunma önemlidir. Bunun için, açık renkli giysiler tercih edilmeli, yiyecek ve içecekler açıkta bırakılmamalı ve herşeye rağmen böcek veya arı sokması olursa, mutlaka kontrol altında olup gerekirse sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Son olarak, alerjik rinitli hastalar ilaçlarını yanlarında bulundurmalı ve gerekli durumda kullanmalıdır.”

Bayındır İçerenköy Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü uzmanlarından Opr. Dr. Ethem Şahin; “Polen allerjisi olanlar, tatile gideceklerinde oda tercihini ona göre yapmalı, hatta gidilen bölgenin bitki örtüsü bile allerji şikâyetleri açısından değerlendirilmelidir” diyor…

 

 

 

 

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın