Astım hastaları için bahar ve yaz ayları risk oluşturuyor…

Yazar:

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sevda Özdoğan, yaz aylarında özellikle egzersiz astımı olanların ataklarının çoğaldığını belirterek; “Bu kişiler çok yorucu olmayan sporları tercih etmeli ve ilaçlarını bırakmamalıdır” dedi.

Astımı olanlar için yaz ayları riskli midir?
 
Evet, astımlılarda bahar ve yaz ayları riskli dönemdir. Astımlıların bu döneme hastalıkları kontrol edilmiş halde girmeleri gerekir. Eğer daha önceden ilaç kullanıyorlarsa, bu mevsimde de aksatılmaması lazım.
 
Allerjik astımı olanlarda, özellikle çayır polenlerine alerjisi olanlar için risk Temmuz ayına kadar devam edebilir. Gıda allerjisi olanlarda özellikle sık allerji görülen deniz ürünleri, fındık, fıstık tüketimi yaz aylarında arttığından dikkatli olmak gerekir. Yine yaz aylarında alkol tüketimi de artmaktadır. Alkol özellikle mideden yemek borusuna doğru gıdaların çıkması olarak bilinen reflüyü artırıcı önemli nedenlerden biridir. Reflü, astım hastalarında astım kontrolünün bozulmasına, şikâyetlerin artmasına neden olan bir faktördür. Aynı şekilde yazın egzersiz yapanların sayısı artar ve yaz aylarında egzersize bağlı astımı olanların hastalığı tetiklenebilir.
 
Egzersiz astımı olanlar hangi sporları yapmalıdır?
 
Bu kişiler yüzme, tenis, voleybol, golf gibi sporları tercih edebilir; yavaş tempolu egzersiz yapabilirler. Ancak basketbol, bisiklete binme, uzun mesafe koşular gibi hızlı nefes almayı gerektiren sporlar, egzersiz astımı olanlar için risk taşır.
 
Astımı olanlar nelere dikkat etmelidirler?
 
Öncelikle, pek çok astım hastası havalar ısınınca enfeksiyon riski kalkıp, grip nezle gibi hastalıklar azaldığı için ilaçlarını bırakıyor. Doktor önerisi olmadıkça bunun yapılmaması lazım. Egzersiz astımı olanların spordan önce doktorlarına danışarak ekstra ilaç almaları önerilebilir.
 
Ayrıca, ani nefes yollarındaki soğumaları engellemek için mutlaka ısınma hareketleri yaparak spora başlanması gerekir. Spor yaparken de ağızdan değil, burundan nefes alıp vermeyi tercih etmelidirler. Klora karşı duyarlılığı olan kişilerin klorlu havuzlardan kaçınması gerekir. Şu unutulmamalıdır, astımlı olan bir hasta tedavisine devam ederek normal yaşantısını devam ettirmelidir. Astım hastalarının kendilerini toplumdan soyutlamadan gündelik hayatlarını devam ettirmeleri önemlidir.
 
 
 
 
 
 
 
 
k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın