Boğa resmen katlediliyor!..

Yazar:

Kadıköy Life’ın defalarca gündeme getirmesine rağmen Altıyol’daki tarihi Boğa Heykeli, magandaların keyfi yaklaşımlarıyla ne yazık ki dokusunu hızla kaybediyor. Boğa’nın yanıbaşındaki Osman Ağa Çeşmesi ise tarihi özelliklerini tamamen yitirdi. Yerel yönetimler kıyımına sessiz! Geçici nüfusu gün içerisinde 3 milyona yaklaşan Kadıköy’ün ana arterlerinde tarihi eserler, bilinçsizce magandaların insafına terk ediliyor. Boğa’nın sırtında her fotoğraf karesi; "150 yıllık esere saygınız bu mu" dedirterek Kadıköy’ün imajını zedeliyor.

Tarihin beşiği Kadıköy’de "vurdumduymazlık ve sorumsuzluk" sınırı aştı. Birçok ülke dolaşarak yolculuğunu Kadıköy’de noktalayan Boğa Heykeli el üstünde tutulması, halkla iç içeyken de korunabilmesi gerekirken hunharca linç ediliyor. Boğa, 2015 yılını da sancılı geçiriyor.

BU RESMEN KANLI BOĞA GÜREŞİDİR!..

Kadıköy’de Boğa Heykeli’nin çektiği eziyeti hiçbir tarihi eser çekmedi. Gün içerisinde yüzlerce kişinin fotoğraf çektirmek için üzerine çıktığı Boğa’nın belki ağzı dili yok ancak, yaşananları anlamak için "görmek istemenin" yeterli olduğu söylenebilir.

Boynuzu delinen, propaganda ve eğlence amaçlı sıkılan sprey boyalar nedeniyle orjinal yüzeyi bozulan, birçok noktasında çizikler oluşan tarihi eserin durumu ne yazık ki içler acısı.

BOĞA HEYKELİ’Nİ LUNAPARK OYUNCAĞI MI SANDINIZ?

Rıhtım, Moda, Fenerbahçe ve Söğütlüçeşme’nin kesiştiği noktada Anadolu Yakası’nın merkezi haline dönüşen Altıyol’un simgesi Boğa Heykeli, Kadıköy’ün marka yüzü olarak uzun yıllar hafızalarda yerini aldı. Ancak Kadıköy’ü simgelen değer, bir türlü korunamadı ya da korunmadı. Heykel, sanatsal bir tema olarak algılanmak yerine adeta yıllardır lunapark oyuncağı gibi kullanılıyor.

Boynuzunu işte böyle deldiler…

HALKTAN KOPARMAYIN, AMA KORUYUN…

Kadıköylülerin tamamına yakını Boğa Heykeli’ne adeta aşık. Ancak yerel yönetimlerin bakmak ve görmek arasındaki ince çizgiyi ayırt edememesi, tarihi eserin hunharca kullanılmasına zemin hazırladı. Halk heykelin göz önünde olmasını, korunması ile birlikte Kadıköy’den uzaklaştırılmamasını istiyor.

Her geçen gün dokusunu kaybediyor…

TARİHİ ESER OLDUĞUNU BELİRTEN BİR TANITIM PANOSU BİLE YOK…

Fransızlar yaptırdı, Almanlar ellerinden aldı, 1900’lü yılların başında Osmanlı Devleti’ne hediye edildi ve İstanbul’da macera dolu bir yolculuğa çıktı Boğa Heykeli. Yıldız Sarayı’nın bahçesinden Lütfi Kırdar Spor Salonu’nun önüne, belediye binası olarak kullanılan Kadıköy Şehremaneti’nin bahçesinden Altıyol’a birçok noktayı gezen tarihi eser son yerini çok sevdi ancak, magandalar yakasını bırakmadı. "Hangi mantık 150 yıllık bir eserin hunharca zarar görmesine göz yumar, sessiz kalır" dedirten Boğa Heykeli’ni, 1864 yılında Paris’te Heykeltraş İzidor Bonhovr tasarladı. Günümüzde Boğa’yı hemen hemen herkes biliyor ancak, ya hikayesini? Tarihe, sanata ve sanatçıya saygısı olmayanların Bonhovr’inin kemiklerini sızlattığı bir gerçek…

Boğa’nın komşusu Osman Ağa Çeşmesi’nin 400 yıllık bir tarihi var. Manzara ise ortada. Yoldan geçenler rezalete işte böyle bakıyor.
150 yıllık tarihi eser, Lunapark oyuncağı değildir! Boğa’nın yıpranan ve sprey boyalardan renk değiştiren yüzeyi fotoğraf karemizde açıkça belli oluyor.

 

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın