Büyük Kulüp’te Hafize Elibollar Ortaç Sergisi

Yazar: Erol Ünal

Hafize Elibollar Ortaç’ın “Sonsuz Döngü” adlı resim sergisi, 16 Mayıs Perşembe günü Büyük Kulüp’te açılıyor. 31 Mayıs tarihine kadar ziyaret edilebilecek serginin açılış kokteyli, 18 Mayıs Cumartesi günü 17.00-19.00 saatleri arasında yapılacak.

Sergilerinde uzun zamandır “nar” ögesini kullanan sanatçı, bu sergisinde ise varlığımızın gerçeği “Sonsuz Döngü” temasını işlemiş. Hafize Elibollar Ortaç, “Sonsuz Döngü” hakkında şunları ifade ediyor: “Varoluşumuzda doğum, yaşam ve ölüm, bu döngünün içinde sürer. Sonsuz döngünün içinde yaşam, kendini dünya kurulduğundan beri tekrar etmektedir. Nar; doğum, hayat, çocuk, bolluk, bereket ve ölümün simgesi olarak kullanılmıştır. İran, Urartu, Mezopotamya ve Ege kültüründe edebi kaynaklarda sıkça sözü geçer ve sembolik önemi ön plana çıkar. Narın üzerinden çok sayıda aşk şiiri yazılmıştır. Antik Mısır’da insanlar ölünce yaşamın tekrar etmesi umuduyla narla birlikte gömülürlermiş. Grek mitolojisinde tanrıçalarla özdeşleşmiştir. Rhea, Hera, Aphrodit’le bütünleşmiştir. Demeter ve Persephone ile de birlikte anılır.

Hafize Elibollar Ortaç

Nar ‘kan’ kırmızısıdır, kan yaşamı temsil eder. Bu simge, Titanlar tarafından yaralanan Dionysos’un kanından filizlendiğinin söylenceleri arasındadır. Nar, bu yönüyle ‘savaş kanı’nı simgelemektedir. Kadının üretkenliğinin de simgesidir nar. Bekaretin evlilikte kaybedilmesini simgeler. Kadını temsil eden narın içinde odacıklar, beyaz perdeyle bölünmüş bir aileyi simgelemektedir. Narın her bir tanesi, bir insan gibidir. Hiçbir tanesi diğerlerine benzememektedir. Tıpkı parmak izi gibi… Narın üzerine birçok efsane söylenmiştir. Estetik açıdan narın görselliği, zarafeti, her zaman insanda farklı duygu ve anlamlar yüklemiştir.”

HAFİZE ELİBOLLAR ORTAÇ HAKKINDA…

Hafize Elibollar Ortaç, 1959’da Erzurum’da doğdu. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Anasanat Dalı’ndan 1983’de mezun oldu. Prof. Ateş Arcasoy’un atölyesinde, daha sonra Yıldız Porselen’de dekor tasarım bölümünde çalıştı. Bozüyük Seramik Meslek Lisesi’nde seramik öğretmenliği yaptı. Mimar Sinan Üniversitesi’nde iki sene Prof. Ercüment Tarcan’dan iç mimarlık eğitimi aldı. Bu süre içerisinde iç mimar Ahmet Kaleli’nin yanında çalıştı. Ardından resme yönelip, Maltepeli Ressamlar Grubu’na katıldı. Yedi yıl çalıştıktan sonra İngiltere’ye gitti. Hastings’te dil eğitimi ile birlikte resim çalışmalarına hız verdi. Hastings Güzel Sanatlar Akademisi’nde bir yıl Prof. Tony Norman ve John Gott Atölyesi’nde misafir öğrenci olarak resim çalışmalarına devam etti. Türkiye’ye döndükten sonra resim ve seramik öğretmenliği yaptı. Üç yıl İstanbul Modern Sanatlar Müzesi Derneği’nin İstanbul Bölge Sorumlusu olarak çalıştı. Bu çalışma döneminde İstanbul, Mardin, Sinop ve Bodrum sergilerinin düzenlenmesinin organizasyonlarını yaptı. Görsav’da “Cam Tavanı Delen Kadınlar” sergisinin organizasyonunda çalıştı. Yurt içinde çeşitli çalıştaylarda yer aldı.

Hafize Elibollar Ortaç

Sanatçı Maltepe’de açtığı atölyede resim çalışmalarına devam etmekte. Hafize Elibollar Ortaç, bugüne kadar 7 kişisel sergi açtı ve 100’e yakın karma sergiye katıldı. Eserlerinden bazıları yurtiçi ve yurtdışında, özellikle de İngiltere, Fransa, Belçika, Yunanistan, Japonya, Çin ve Almanya’da özel koleksiyonlarda bulunmakta. Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği (UPSD), Modern Sanatlar Müzesi Derneği, Görsel Sanatlar Vakfı (GÖRSAV), Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltraşlar Derneği (BRHD) üyesidir.

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın