CKM’de Nazım Hikmet Sergisi…

Yazar:

Caddebostan Kültür Merkezi ve Yapı Kredi Yayınları işbirliğiyle hazırlanan “Alnımın Çizgilerindesin Memleketim” adlı Nazım Hikmet’in Yolculuk Fotoğrafları Sergisi, CKM’de sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Küratörlüğünü M. Melih Güneş’in üstlendiği sergi, Nâzım Hikmet’in “rüyalarımın memleketi” olarak adlandırdığı Moskova’ya üçüncü gidişinden sonraki 1951-1963 yılları arasındaki fotoğraflarını kapsıyor. Sergilenen eserler, M. Melih Güneş tarafından Vera Tulyakova Hikmet Arşivi, Rusya Devlet Edebiyat ve Sanat Arşivi ile başka ülkelerdeki arşivlerden bir araya getirilerek oluşturuldu.

NAZIM’I BEBEKKEN GÖRDÜNÜZ MÜ?

Şiirler yazmış ve adını tarihe kazımış Nazım Hikmet, çoğu zaman hafızalarda 40′lı yaşlarıyla belirir. Halet Çambel Arşivi’nde korunan ve Nâzım’ın henüz 53 günlük bir bebekken çekildiği bir fotoğraf, Nazım Hikmet tutkunlarına adeta bir hediye niteliği taşıyor. Sergide ayrıca Nazım Hikmet’in yurtdışı ağırlıklı; bir kısmı imzalı fotoğraflarıyla birlikte 1928 tarihli ilk kitabı, yine 1932 yılında SSCB’de ilk basılan kitabı dahil olmak üzere Türkiye dışında basılan eserleri, plakları, ses bantları, gazete küpürleri ve M. Melih Güneş’in hazırladığı “Bir Yitik Miras Nâzım Hikmet” başlıklı video çalışması da yer alıyor.

SANATSEVERLERİ KAĞITTAN TURNA KUŞLARI KARŞILIYOR…

Sergide bir ayrıntı ise davetlilerin ilgisini çekiyor. Üzerinde kağıttan turna kuşları bulunan ağaç, ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılandı. Nâzım Hikmet’in ölümünden sonra Hiroşimalı çocukların Nâzım adına Vera Tulyakova’ya 1.000 tane yapıldığında dileğin gerçekleşeceğine inanılan, savaştan sonra ise barışın ve silahsızlanmanın simgesi olan ağaç, çocuk sanatçıların da ilgisini görüyor. Önümüzdeki süreçte çocukların yaptığı 1.000 turna kuşu, yine sergi salonunda bulunan Hacer Sayman’ın tasarımı dilek ağacına asılacak. 1.000 turna kuşu, bir Nâzım Hikmet Müzesi’nin kurulması durumunda ise ağacıyla birlikte bu müzeye armağan edilecek. Sergi, 25 Nisan tarihine kadar sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

MELİH GÜNEŞ’TEN NAZIM HİKMET MESAJI…

Küratör M. Melih Güneş, sergiye yönelik açıklamasında şunları ifade etti: “Kültür varlığı, geleneklerin dışında yalnızca yapılar, arkeolojik kalıntılar, doğal sitler ya da birkaç bin yıllık elyazmaları değildir. Şairin yolculuklarından sayılabilecek bu sergiyi, Nâzım Hikmet gibi bir kültür varlığımızın edebi mirasının şehrine ulaşma yolculuğunda ‘bir gül bahçesinde dinlenme’ gibi görüyor, hasret ve ümitten ibaret Nâzım Hikmet’in ‘Bir yerlerde bir sevinç günün birinde fışkırır’ diyen sözüne kulak veriyorum.”

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın