Çocuklarda çürük süt dişi, gelişim geriliğine neden olabilir…

Yazar:

Kimi ebeveynler süt dişlerini “Ne de olsa dökülecek ve yerine yenileri gelecek” diye önemsemeyebilir. Ancak dökülecek de olsa, süt dişleri aslında çocuğun sağlıklı bir birey olarak yetişmesinde en önemli faktörlerden biridir.

Çarpık dişlerin, konuşma bozukluğunun, uykusuzluk ve huzursuzluğunun sebebi, tedavi edilmemiş süt dişleri olabilir. Memorial Suadiye Tıp Merkezi Ağız, Diş ve Çene Hastalıkları Bölümü’nden Dt. Aslı Tapan, çürük süt dişleri ve tedavisinin önemi hakkında bilgi verdi.

Çarpık dişler konuşma bozukluğuna neden olabilir…

Süt dişlerinde çürük varsa, “Nasıl olsa süt dişidir değişecek, düşecek” gibi düşünceleri bir kenara bırakıp, dişleri tedavi ettirmek gerekiyor. Eğer süt dişi çürükse, çiğneme yetersiz olacak, çocuk sağlıklı beslenemeyecek ve gelişim geriliği görülecektir.

Çürük ilerlerse süt dişi iltihaplanıp, çocuğu uykusuz ve huzursuz hale getirecektir. Ön süt dişi çürükleri, görüntüyü bozup çocuğun konuşmasını zorlaştırır. Çürük diş, tedavi edilmezse komşu dişlere de çürük geçebilir. Daha ileriki dönemlerinde tedavi edilmeyen dişin intihabı nedeni ile yüzün o bölgesi şişer ve gerçek diş etkilenip birtakım bozukluklar oluşabilir. Erken süt dişi kaybı, çocuğun kalıcı dişlerinde çapraşıklığa neden olabilir.

Süt dişleri çıkarken ağrı ve şişlik olabilir…

Dişler hamileliğin ilk aylarından itibaren gelişmeye başlar. Gebelik dönemi, anne adayı için önemli bir dönem olup, annenin beslenmesi ve ağız bakımı bu dönemde önem taşır. Süt dişi sürme döneminde çocuklarda hırçınlık, iştah kaybı, huzursuzluk görülebilir. Süt dişleri sürerken çocuklarda diş etlerinde kaşınma olduğundan çocuk eliyle veya eline geçen birtakım objelerle diş etlerini kaşır. Çocuğun tükürük miktarı artar, dişin geleceği bölgedeki yumuşak dokuda renk değişikliği, şişlik ve ağrı gözlenir.

Çocuğunuzun süt dişi hala çıkmadıysa…

Süt dişinin geç gelme nedenleri arasında ırsıyet, vitamin eksikliği özellikle D vitamin eksiklikleri hormonal bozukluklar, gebelikte annenin geçirdiği hastalıklar ve erken doğum sayılabilir. Süt dişleri hamilelik esnasında röntgen çekimi ve dişin geliş yerinde oluşan sürme kistleri nedeniyle de geç gelebilir.

Süt dişlerinin çürümesini engelleyin…

Süt dişlerini erken çürümeden korumalıyız. Bebek uykuya dalarken içi şekerli gıdayla dolu biberonla uyutulmamalıdır. Uykuda tükürük salgısı azaldığından dişin çürümesi kolaylaşır. Şekersiz süt hatta anne sütü bile çürük oluşturur. Gece uykuda bebek biberonla uyutulmamalı, eğer biberon kullanılacaksa biberona su konulmalı.

Bebeğinizin diş ve diş etlerini gazlı bezle silin daha büyük bebeklerde de yumuşak diş fırçası ile temizleyin. Biberonu 9 ay-1 yaş arasından sonra yavaş yavaş bıraktırın. Şekerli yapışkanlı gıdalar, şekerlemeler, bisküvi, kurabiye vs. gibi şekerli içeceklerin gün boyu tüketimi çürük riskini arttırır. Çocuğunuzun ara öğünlerini daha sağlıklı hale getirmek için sebze, elma, sert meyveler, yoğurt, süt, peynir gibi gıdalarla besleyin. Çocuğunuzun ana öğününden sonra ara öğün olarak bunları vermek arkasındanda dişlerini fırçalamak yararlı olur.

Vitamin eksikliği ve hormon bozuklukları sürekli dişlerin çıkmasını geciktirebilir…

Büyük azı dişi 6 yaşında çıkar. Çocuğun ağza gelen ilk kalıcı dişidir. Orta kesiciler 7 yaş, yan kesiciler 8 yaş, köpek dişleri 10 yaş, 1. küçük azı 9 yaş, 2.küçük azı dişi 11 yaş, 2. büyük azı 12 yaş.

Süt dişinin erken çekimi sonucu oluşan yer kaybı, bölgedeki artı dişler ve sürme kistleri, vitamin eksiklikleri, hormonal bozukluklar sürekli dişlerin sürmesini geciktirebilir. Alttaki gerçek diş yokluğunda süt dişi zamanında düşmez, tedavi edilmeyen süt dişi de geç düşer. Bu gibi durumlarda diş hekiminize başvurmanız gerekmektedir.

 

 

 

 

 

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın