Emre Kongar, CKM’de kitaplarını imzaladı

Yazar: Nusret Karaca

Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde D&R’ın boşalttığı mekânda açılan Kırmızı Kedi Kitabevi, 19 Ocak Pazar günü Emre Kongar ‘ı okurlarıyla imza gününde buluşturdu. Saat 15.00’de başlayan etkinlikte okurlar, Kongar’ın “Seçkilerle Atatürk Nutuk” ve “İstanbul” adlı yeni kitaplarını edinip imzalattı.

“İstanbul” adlı kitapta 1940’lardan bugüne efsanelerin yanı sıra Emre Kongar’ın anıları ve izlenimleri yer alıyor. “Seçkilerle Atatürk Nutuk” kitabında ise Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük eseri Nutuk’un en belirgin ve çarpıcı temalarını bir bilim adamı gözüyle seçip hazırlayan Kongar, İstiklal Savaşı’yla Cumhuriyet’in ruhunu ve heyecanını Atatürk’ün kendi sözleriyle yeni kuşaklara aktarmayı amaçlayor.

Emre Kongar
EMRE KONGAR HAKKINDA…

13 Ekim 1941 tarihinde İstanbul’da doğdu. Babası, Şişli Terakki ve Pertevniyal Lisesi felsefe öğretmenlerinden İhsan Kongar, annesi ise yine Şişli Terakki Lisesi’nde bir süre felsefe öğretmenliği yapan, Zapyon Kız Lisesi felsefe öğretmeni Mesude Kongar’dır. İlk, orta ve lise eğitimini Şişli Terakki Lisesi’nde gören Emre Kongar, daha sonra 1958-1959 eğitim ve öğretim yılında fen şubesinden mezun oldu. 1963 yılında Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Bölümü’nü, 1966 yılında da Michigan Üniversitesi Sosyal Çalışma Yüksek Okulu’nu M.S.W derecesiyle bitirdi.

1968 yılında Hacettepe Üniversitesi’nde Sosyal Çalışma Yüksek Okulu’nu kurdu ve buraya müdür olarak atandı. 1981 yılı Temmuz ayında “Atatürk ve Devrim Kuramlar” adlı takdim teziyle Hacettepe Üniversitesi Senatosu tarafından profesörlüğe yükseltildi. 15 Şubat 1983 tarihinde, askeri rejimin üniversite konusundaki uygulamalarını protesto etmek için üniversiteden istifa etti. 1983-1987 yılları arasında Hürriyet gazetesinde danışmanlık, 1987-1991 yılları arasında ise KAMAR Kamuoyu Araştırma Şirketi’nde yöneticilik yaptı. 17 Nisan 1992 yılında Kültür Bakanlığı Müsteşarlığı’na atandı. Kasım 1995’te bu görevini bırakıp, Hacettepe Üniversitesi öğretim üyeliğine geri döndü. 2001 yılında Cumhuriyet gazetesi yayın danışmanlığına atandı. Yıldız Teknik Üniversitesi İktisat Bölümü’nde Sosyoloji ile Türkiye’nin Toplumsal Yapısı dersi vermiştir ve Mehmet Barlas’la birlikte NTV‘de “Yorum Farkı” adlı programı sunmuştur.

15 Ocak 1996’da Federal Almanya Devleti tarafından Üstün Hizmet Madalyası Büyük Liyakat Haçı’yla, 1 Şubat 1996’da İtalya Devleti Commandatore Madalyası’yla, 15 Şubat 1996’da da Polonya Devleti Commandor Nişanı’yla ödüllendirildi. “Türkiye’nin Toplumsal Yapısı” adlı kitabıyla 1977 yılında Türk Dil Kurumu Bilim Ödülü’nü, “Toplumsal Değişme Kuramları ve Türkiye Gerçeği” adlı kitabıyla 1979 yılında Sedat Simavi Vakfı Sosyal Bilim Ödülü’nü, “21. Yüzyılda Türkiye” adlı kitabıyla 1998 Aydın Doğan Bilimler Ödülü’nü aldı. 2008 yılında Sertel Demokrasi Ödülü’ne layık görüldü.

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın