Fatma Şadiye Toptani Köşkü’nün gözyaşları

Yazar: Nusret Karaca

1845 yılında yapılan, 1960 tarihinde Öğretmenler Dinlenme Yurdu, 1980 yılında T.C. Emekli Öğretmenler Derneği, 1992 yılında ise Öğretmenevi olarak hizmet veren bir mekan Fatma Şadiye Toptani Köşkü… Bahçesi, Kadıköy’ün dingin ve yemyeşil ender yerlerinden. Birkaç yıl önce kapatıldıysa da eğitimcilerin, yerel basının ve semt sakinlerinin girişimlerine Milli Eğitim’in olumlu dönüşü ile tekrar açıldı ve Validebağ Öğretmenevi’ne bağlandı.

Ancak bahçeye gönüllülerin, özellikle de İstanbul Kadıköy Lisesi Mezunlar Derneği’nin çabalarıyla çiçekler dikilmesine, buranın bir dinlenme ve kültür merkezi gibi yazma okuma mekanı olarak tercih edilmesine rağmen personel sayısı yetersiz ve mekan tek bir kişinin hizmetiyle ayakta duruyor. Fatma Şadiye Toptani Köşkü‘ne gelince, belgeler elimizde… Kaç kez yazdım, yazdık, uyardık. Hali içler acısı, adeta ağlıyor. Yan tarafı mezbelelik… Güya yapıldı! Yanmasını, çökmesini ve göçmesini mi bekliyor yetkililer?!

*    *    *    *

Bu yazıyı oradan yazıyorum
Az sonra yağmur yağacak gibi
Köşkün gözyaşları karışırsa damlalara
Şaşırmayın!
Benim gibi içinden ağlıyordur
Ben hiç olmazsa yazıyorum
O ise sessiz bir çığlık
Duyabilene ve hissedebilene
Birileri bir şeyler mi söylüyor
“Tarihe ve çevreye sahip çıkmak mı!” diyorlar
“Şimdi gülmenin sırası değil” diyenler haklı
Çünkü ben bu sözlere kahkaha atıyorum artık!
Gülmek ne ki! 

Fatma Şadiye Toptani köşkü
1845 yılında yapılan, 1960 tarihinde Öğretmenler Dinlenme Yurdu, 1980 yılında T.C. Emekli Öğretmenler Derneği, 1992 yılında ise Öğretmenevi olarak hizmet veren bir mekan Fatma Şadiye Toptani Köşkü…
k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın