Fikri ve Sınai Haklar Komisyonu’nda “2024 Yaklaşırken Marka İptal Uygulaması” tartışıldı

Yazar: İrem Toprakkaya

İstanbul Barosu Fikri ve Sınai Haklar Komisyonu’nun ayda iki kez düzenlediği çevrimiçi seminerlerden nisan toplantılarının ilkinde, marka hukukunun 10 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren Sınai Mülkiyet Kanunu (SMK) ile birlikte ilk kez gündeme gelen marka iptal uygulaması tartışıldı. Tescilli markaların Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından idari yollarla iptaline yönelik olarak öngörülen ve yürürlüğü 7 yıl ertelenen SMK’nun 26. maddesinin 2024 itibariyle uygulanacak olması sebebiyle, fikri ve sınai mülkiyet hukuku alanında IPR Gezgini (www.iprgezgini.org) isimli blogun kurucusu olan Önder Erol Ünsal’ın konuşmacı olarak davet edildiği sunumda marka iptal uygulaması yaklaşırken, konu hakkında dikkat edilmesi gerekenler tartışıldı.

Tescilli markaların tescil tarihinden itibaren 5 yıl süreyle ciddi kullanımının bulunmaması, markanın tescil kapsamındaki mal ve hizmetler yönünden jenerik ad (yaygın ad) haline gelmesi, kullanım sonucunda markanın, tescilli olduğu mal veya hizmetlerin özellikle niteliği, kalitesi veya coğrafi kaynağı konusunda halkı yanıltıcı hale gelmesi hallerinde markanın Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından talep üzerine iptal edilebileceğine değinen Ünsal; iptal hususunun kurum açısından yeni bir uygulama olduğu, muhtemelen büyük bir iş yükü yaratacağını, tescilli bir hakkın iptal edilebilme yetkisi tanınmasının önemli bir yetki olduğu, bu nedenle uygulamaya geçilmeden önce ciddi ve detaylı tartışmalara konu edilmesi gerektiğini vurguladı.

ÖNDER EROL ÜNSAL HAKKINDA…

Önder Erol Ünsal, fikri mülkiyet hakları konusundaki uluslararası ve ulusal gelişmeleri, uygulamaları, önemli kararları ve haberleri okuyuculara iletmek amacıyla 2013 yılında kurulan www.iprgezgini.org isimli internet platformunun kurucusudur. Türkiye’de alanında ilkleri gerçekleştiren ve hedeflediği kitleye erişmeyi yıllar içerisinde başaran IPR Gezgini, 2018 yılında verilmeye başlanan Sertaç Köksaldı Fikri Mülkiyet Hakları Başarı Ödülü’nün ilk sahibi olmuştur.

İstanbul Barosu Fikri ve Sınai Haklar Komisyonu Başkanı Av. Dr. Tamer Pekdinçer
Marka hukukunun en önemli uyuşmazlık konularından birinin marka iptali uygulaması olacağını öngören İstanbul Barosu Fikri ve Sınai Haklar Komisyonu Başkanı Av. Dr. Tamer Pekdinçer, marka uyuşmazlıklarının hızlı sonuçlanmasının ticaret hayatı için çok önem arz ettiğini, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun uygulamasının dikkatle takip edilmesi gerektiğini vurguladı...
k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın