Göztepe Rotary Kulübü’nden GDO Konferansı…

Yazar:

Göztepe Rotary Kulübü, Moda Deniz Kulübü’nde Gebze Sanayi Bölgesi Rotary Kulubü ile yaptığı ortak toplantıda; ”GDO gerçeği nedir? GDO, yaşama karşı haksız bir müdahale mi ?” sorularına yanıt arayan üyelerini aydınlattı.

Dr. Süleyman Yılmaz ve Barış Gencer Baykan’ın konuşmacı olarak katıldığı gecede, pek çok soruya da cevap bulundu. 

GDO nedir?

GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) kısaca, genetik mühendisliği ile bir canlıya başka bir canlı türünden gen aktarılarak, yeni bir canlı organizma yaratılması olarak tanımlanabilir. Gen aktarılan canlının DNA’sı değiştirilmekte, kendi türünde olmayan özellikler edinmektedir.

GDO’lar hayatımıza nasıl girdi?

20. yüzyılda, bitkisel üretimde verim artışı gerekçesiyle uygulanan suni gübreler ve kimyasallarla zararlı kontrolü; toprak, su ve hava kirliliğini de beraberinde getirdi. Yoğun tarımda kullanılan ilaç ve suni gübreler, her geçen yıl toprağı daha da verimsizleştirdi; toprağın verimi düştükçe çiftçi her geçen yıl daha da fazla ilaç ve gübre kullanmaya yöneldi.

Gübreye alışan bitki daha çok gübre istedi, ilaca bağışıklık kazanan böcekleri öldürebilmek için daha kuvvetli zehirler gerekti. Böylelikle, artan verimin bedeli sadece çevre kirliliği olmadı. Kullanılan ilaç ve gübreler, canlıların bağışıklık sistemini de etkileyen sağlık problemlerine yol açtı. Artık yeni çözümlere gereksinim vardı. Dıştan müdahale başarısız olunca, canlıların genleri ile oynamaya başlandı!..

Gen aktarımı yoluyla yabani otlar, zararlı böcek ve hastalıklara dayanıklı ürünler elde edildi… Ve böylece insan, genleriyle oynanmış gıdalarla tanıştı. Başlangıçta hastalık ve zararlılara dayanıklı olduğu için tek tip ürün yetiştirmeye ikna edilen çiftçi, her yıl kısır tohumlar almaya ve bu tohumların büyüyüp gelişmesi için gerekli ilaçları kullanmaya bağımlı oldu. Ancak, gerek tek tip ürün yetiştirmek, gerekse bu GDO’lu ürünlerin kontrol edilemeyen bir biçimde doğaya yayılması, biyolojik çeşitlilik açısından çok ciddi tehditlere yol açtı.

GDO konusunda pek çok soruya açıklık getiren konuşmacıların öz geçmişleri ise şöyle:

Dr. Süleyman Yılmaz. 1967 yılı Samsun doğumlu. Yeşiller Partisi Kurucu Üyesi. Yeşiller Partisi MYK ve Tarım Çalışma Gurubu Üyesi. Lise eğitimini Ziraat Teknisyeni olarak tamamladı. Cerrahpaşa Tıp Mezunu. Uzman Hekim olarak çalışmakta. 90’lı yılların ortasından beri Yeşil Hareket ile ilgilenmekte. 2008 Haziran’ında Yeşiller Partisi’nin Kurucu Üyelerinden oldu. Yeşiller Partisi’nde tarım politikalarının oluşturulması için çalışmaktadır. Partide örgütlenme, ekoloji, nüfus hareketleri ve nükleer enerji gibi konularla ilgilenmektedir. Halen Parti MYK üyesi.

Barış Gencer Baykan. 1978 yılında İstanbul’da doğan Barış Gençer Baykan, Marmara Üniversitesi Fransızca Kamu Yönetimi Bölümü’nden 2001 senesinde mezun oldu. Paris 10 Nanterre Üniversitesi’nde Siyaset Sosyolojisi yüksek lisans derecesini aldı. 2005 yılından bu yana University of Kent’te, “Türkiye’de Genetiği Değiştirilmiş Organizmalara (GDO) Karşı Hareket” başlıklı doktora tez çalışmasını sürdürmektedir ve 2008 yılından bu yana Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nde (Betam) araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır. Çevre Siyaseti, Çevre Hareketleri ve Çevreci Sivil Toplum Örgütleri üzerine yoğunlaşan Baykan, aynı zamanda Toplumsal Hareketler ve Alternatif Küreselleşme Hareketleri alanlarında da çalışmalarını sürdürüyor.

 

 

 

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın