Fotoğraf Sanatçısı Gül Ezen’den “Bebek Hoplatma Sahili”

Yazar: Kadir Toprakkaya

Fotoğraf sanatçısı Gül Ezen, son altı yıl içinde çektiği fotoğraflardan oluşan bir kitap yayımladı. “Bebek Hoplatma Sahili” adlı kitap, bir Ege kasabasının deniz kıyısında altı yaz boyunca olup biten çocuk ve çocuklu olma hallerinin öyküsünü içeriyor.

ÇOCUKLARIN YENGEÇ AVCISI YA DA DENİZKIZI OLDUĞU BİR SAHİL…

Gül Ezen, kitabının girişinde kendisini bu kitabı yazmaya zorlayan Bodrum sahilini öylesine güzel anlatıyor ki, etkilenmemek mümkün değil. İşte onun gözüyle o sahil: “Burası sanki an’ı yaşama programının bir parçası; bir süre için de olsa büyüklerin çocuk kadar hafif, çocukların ise yengeç avcısı ya da denizkızı olduğu, ıslak saçlar ve çıplak ayaklar diyarıdır. Her yaz yeni bir bebek kafilesi denizle tanışır. Sahilin en göze çarpan aktivitesi olan bebeklerin coşkulu havaya atılma törenleri başlar. Yeni hayatlar, yeni başlangıçlar adeta bu şekilde kutlanır durur. Sonrasında da sudan çıkan bebekler, koyu gölgelerde uyurken usul usul büyürler. Yaz sonunda ilk serin rüzgarın verdiği işaretle kalabalıklar yavaşça dağılır. ‘Bebek Hoplatma Sahili’ kış aylarında kapanır. Şimdi o anlar, o coşkulu kutlamalar, onları kaydeden fotoğrafçının kaydettiği şekilde bu kitabın sayfalarında saklanıyorlar. Çocuklar ise büyüyüp gittiler uzaklara…”

Gül Ezen
GÜL EZEN HAKKINDA…

Gül Ezen, Ankara’da doğdu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde Şehir Planlama, University College London’da Kalkınma Planlaması eğitimi gördü. Bir süre şehir plancısı olarak çalıştı. Daha sonra eşinin diplomatik görevi dolayısıyla uzun yıllar yurt dışında yaşadı. Bu zaman içinde bir gereksinim olarak başladığı fotoğraf, daha sonra bir tutku halini aldı. New York’ta yaşadığı yıllarda üniversitede bu konuda çeşitli derslere katıldı, New School Universiy’de platin baskı, International Center of Photography’de ileri karanlık oda teknikleri öğrendi. New Mexico ve Miami’de fotograf atölye çalışmalarına katıldı. Yurda dönüşte 1991 yılından bu yana üyesi olduğu AFSAD’da karanlık oda dersleri verdi. Fotoğrafları çeşitli sanat, fotoğraf dergileri ve kitaplarında yer aldı. 1991 yılından başlayarak yurt içinde ve yurt dışında karma sergilere katıldı, ulusal ve uluslararası birçok ödül kazandı. 1995 yılında “Uçhisar” konulu bir fotoğrafı, Ilford firmasınca satın alındı. 2002’de New York National Arts Club’da, 2004’de Mexico City, Casa Luis Barragan’da “Basamaklar” ve “Mutluluk Peşinde” adlı sergileri açtı. Daha sonra “Mutluluk Peşinde” adlı sergiden bir fotoğrafı, Zülfü Livaneli’nin “Mutluluk” adlı romanının ilk baskısında kapak resmi oldu.

2007 yılında Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde “Basamaklar”, 2008 yılında yine Ankara’da Çankaya Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde “Riga, Gizli Başkent” adlı kişisel sergilerini açtı. Italo Calvino’nun iki romanında esinlenerek yedi Ankaralı fotoğrafçıyı bir araya getirdiği “Görünmez Kentlere Yolculuk” adlı serginin küratörlüğünü yaptı. Sergi, 2016 Kasım’ında ODTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanlık Sergi Salonu’nda gösterime sunuldu. Daha sonra 9 Mart 2017’de İtalyan Dil ve Edebiyatı Konferansı çerçevesinde Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Salonu’nda açıldı. Eski bir Kadıköylü olan Gül Ezen, “Ankara’nın en güzel tarafı İstanbul’a gelmektedir” sözüne sadık biri olmakla birlikte Ankara’da yaşamakta ısrar etmekte ve çalışmalarına burada devam etmekte.

Kitabı şu linke tıklayarak satın alabilirsiniz: https://www.retroyayin.com/urun/bebek-hoplatma-sahili-gul-ezen/

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın