Güneş yanıkları tehlikesine dikkat!..

Yazar:

Deniz, güneş ve kum sezonunun açılmasıyla birlikte güneş yanıkları tehlikesi, hem çocuklar hem de yetişkinler için yüzünü göstermeye başladı. Acıbadem Mobil Sağlık Operasyon Koordinatörü Dr. Behiç Berk Kuğu, tatilcileri güneşin etkilerine karşı uyarıyor ve güneşten korunma yollarını anlatıyor.

Okulların kapanması ve havaların iyice ısınmasıyla birlikte tatil sezonu resmi olarak açıldı. Tatil keyfini kâbusa dönüştüren güneş yanıkları, yaz boyunca dikkat edilmesi gereken konuların başında yer alıyor. Acıbadem Mobil Sağlık Operasyon Koordinatörü Dr. Behiç Berk Kuğu, tatil için tehlike oluşturabilecek güneş yanıklarına karşı uyarıyor.

Doğrudan güneş ışınlarına maruz kalınmaması gerektiğini belirten Dr. Behiç Berk Kuğu, güneşten korunmak için yapılması gerekenleri açıklıyor:

CİLT KANSERİ RİSKİNE DİKKAT!

Güneş ışınları, vücutta D vitaminin salgılanmasını sağlayan esas faktör olduğu için önem taşıyor. Ancak fazla ve şiddetli güneş ışığına maruz kalınması, ciltte 1. dereceye kadar varabilen yanıklara neden olabiliyor. Bunun yanı sıra UVA ile UVB ışınlarına sık sık ve uzun süreli olarak maruz kalınması, “Malign Melanom” denilen cilt kanseri hastalığı riskini, özellikle beyaz tenli kişilerde belirgin şekilde arttırıyor. Ayrıca güneş ışığına maruz kalmaya bağlı olarak deride “büller” diye adlandırılan şişlikler, kızarıklıklar, su dolu cilt kabarcıkları oluşabiliyor. Bu cilt lezyonları enfeksiyon kapmaya yatkın oldukları için onları kontrol altında tutmak gerekiyor.

YANIKLARA YOĞURT VEYA DİŞ MACUNU SÜRMEYİN…

Halk arasında yaygın olarak bilinenin aksine, yanık bölgeye yoğurt veya diş macunu sürmek enfeksiyon riskini arttırıyor. Yanık bölgeye öncelikle soğuk kompres uygulanması tavsiye ediliyor. Kompresin ardından hekimin önereceği, yanığın acısını azaltacak anestezik kremler ile hassaslaşan bölgenin enfeksiyon kapmasını önleyecek kremler karıştırılarak sürülebilir.

ÇOCUKLAR DOĞRUDAN VE UZUN SÜRE GÜNEŞİN ALTINDA KALMAMALI!

Şiddetli güneş ışınları, özellikle çocuklar için tehlike yaratıyor. Çocukların yaz aylarında ve özellikle güneşin dik açıyla vurduğu saatlerde güneş ışınlarına maruz kalmaması gerekiyor. Özellikle bir yaşın altındaki çocukların öğle saatlerinde doğrudan ve uzun süreli olarak güneş ışını almaması önem taşıyor. Bir yaşından büyük çocuklar ise, güneşin etkin olduğu saatlerde dışarıdaysa mutlaka kenarlı şapka takması gerekiyor. Deniz kenarında SPF’si yüksek kremler kullanılmalı. Çocukların bir saatten fazla bir süre doğrudan güneşe maruz kalmamasına da dikkat edilmeli. Açık havada yapılacak aktiviteler için sabah saatlerini seçilebilir. Ciltte oluşabilecek yanıklara yapılacak soğuk kompresin ardından krem ve pomat kullanılabilir, ancak kesinlikle doktor kontrolünde uygulanması gerekir.

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın