Haldun Taner Sahnesi kan ağlıyor…

Yazar:

Fiziki koşulları nedeniyle yorgun düşen Kadıköy Haldun Taner Sahnesi, zor günler geçiriyor. Çatı katında kopmalar ve küçük çatlakların oluştuğu tarihi binanın dış cephesi ise, klimalar ve gelişigüzel asılan afişler nedeniyle görüntü kirliliğine teslim…

İstanbul tarihinde önemli bir yer tutan Haldun Taner Sahnesi, hak etmediği günleri yaşıyor. Yer yer dile getirdiğimiz görüntü kirliliğine kalıcı bir çözüm bulunmazken, Kadıköy Life tarafından görüntülenen karelerde tarihi binanın alarm vermeye başladığı dikkat çekiyor.

KADIKÖY BUNU HAK ETMİYOR…

Dört bir yanı klima ve seyyar satıcılar ile çevrili tarihi bina, Rıhtım’da gün içerisinde binlerce yolcunun dikkatlerini üzerine çekiyor. İçi bir hayli modern düzenlenen Haldun Taner Sahnesi’nin dış görünümü, Kadıköy’ün imajına olumsuz olarak yansıyor.


İŞTE HALDUN TANER SAHNESİ’NİN GEÇMİŞİ…

Haldun Taner Sahnesi, 1925-1927 yılları arasında Fransa’dan borç alınarak yapıldı. İlk zamanlarında tiyatro sahnesi olarak değil, meyve ve sebzelerin depolanıp satıldığı hal binası olarak kullanılıyordu. Yapı, aynı zamanda İstanbul’un ilk modern hal binası olma özelliğini taşıyor.

İnşasından sonraki 10 yıl boyunca pazarcılar hal binasına kiracı olmak istemeyince, bina boş kaldı. 1937 yılında Kadıköy Belediyesi İmar Bürosu Müdür Yardımcısı Sabri Oran, “Boş olduğu, bir işe yaramadığı ve Kadıköy’ün kimliğine uymadığı” gerekçesiyle hal binasının yıkılmasını teklif etti. 10 yıl önce Fransa’dan borç alınarak yapılan, Kadıköy Meydanı’nı simgeleyen üç neo-klasik yapıdan biri olan bina, 10 yıl içerisinde yıkılma ile yüz yüze geldi. Bazı odaları, binanın boş kalmaması amacıyla itfaiye malzemeleri ve hurda araçlar ile dolduruldu.

Bina, 1940′lı yıllarda yapılma amacına uygun olarak hal binası olarak kullanılmaya başlandı. 70′li yılların ortasına kadar hal binası olarak kullanıldı. 1984 yılında ise kültür merkezine dönüştürülmek için sıkı bir restorasyondan geçen yapı, 1986′da İstanbul Üniversitesi’ne tahsis edildi. Üniversite, hal binasını devlet konservatuarı olarak kullanmaya başladı. Böylece, meyve ve sebzelerin depolandığı odalardan müzik sesleri yankılandı. 1989 yılında binanın alt katı İstanbul Şehir Tiyatroları’na bağlı Haldun Taner Sahnesi olarak kullanılırken, Haldun Taner Sahnesi bugünlerde sanatçıların ve sanatseverlerin buluşma noktası haline dönüştü.

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın