Haydarpaşa ihalesine kitaplı protesto!

Yazar: Pınar Baltacı

Tarihi Haydarpaşa ve Sirkeci garlarına ait depo alanlarının aylık 350 bin TL kira bedeliyle Hezarfen Danışmanlık firmasına devredilmesine tepkiler büyüyor. Çeşitli eylemlerle kararı eleştiren Kadıköylüler, bu kez sadece kitap okuyarak sessiz bir şekilde protesto gerçekleştirdi.

Her gün Haydarpaşa Garı önünde düzenlenen etkinliğin yaratıcısı yazar Numan Aydınoğlu, sadece okuyarak cehalete kurşun sıkılabileceğini vurgulayarak, eylemin önemine dair Kadıköy Life Dergisi’ne şunları aktardı: “Haydarpaşa ihalesi kararını duyduktan sonra bir şeyler yapmam gerektiğini düşündüm ve tek başıma da olsa gelip, burada bir protesto niteliği taşıyan kitap okuma eylemini gerçekleştirmeye karar verdim. Eylemimi sosyal medyadan paylaştıkça duyan dost ve arkadaşlarım da kitaplarını alarak desteğe geldiler. Bazen tek başıma oldum, bazen 20 kişi beraber yan yana yaptık etkinliğimizi.”

Haydarpaşa
HAYDARPAŞA HEPİMİZİN GEÇMİŞİ!

Haydarpaşa’nın tüm Türkiyeliler için önemine değinen Aydınoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bilindiği üzere Haydarpaşa ihalesinde en sona biri İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) olmak üzere iki firma kalmıştı. Ancak ihalenin sonuçlanmasına birkaç gün kala, İBB komik gerekçelerle elendi. Ve bu tarihi mekân, diğer firmaya peşkeş çekildi. Bu durum bir vatandaş olarak beni çok etkiledi, çünkü burası hepimizin geçmişi ve İstanbul’un ana kapısı. Anadolu’dan gelen bir insan, ilk defa Haydarpaşa’dan adım atar İstanbul’a. Benim de gelişim oradan oldu. Siyah-beyaz filmlerin büyük oyuncuları, tam bu noktada Anadolu’nun kültür elçilerini temsil etmek için ellerinde tahta bavul ve sazlarıyla gelip, İstanbul’a ilk defa bu manzaradan bakmadılar mı?”

Haydarpaşa
ATATÜRK’ÜN HAYDARPAŞA’YA ADIM ATTIĞI GÜNÜN YILDÖNÜMÜ…

Bugün (13 Kasım 2019) itibariyle etkinliklerini sonlandırdıklarını da ifade eden Numan Aydınoğlu, 13 Kasım’ın tarihine ilişkin ilginç bilgiler paylaştı: “Bugün, Kurtuluş Savaşı’nın adımlarının atıldığı ilk gün. Şöyle ki; 30 Ekim 1918’de Mondros Mütarekesi imzalanır ve artık işgal kuvvetleri Osmanlı’yı paylaşmaya başlar. İşte tam bu haftadan bir hafta evvel Mustafa Kemal, İskenderun’da Mondros Mütarekesi’ne itiraz eder ve düşmana ilk kurşunu orada sıkar. Sıktığı kurşunla görevden alınan Mustafa Kemal, İstanbul’a istenir ve 13 Kasım 1918 tarihinde, yani bundan tam 101 yıl önce Haydarpaşa’dan şehre giriş yapar. Bu anlamlı günde eylemimizi sonlandırıyoruz, bizim için özel anlam taşıyor.”

Haydarpaşa
“HAYDARPAŞA, TÜRKİYELİLERE ARMAĞAN EDİLMELİ”

Etkinliğe sık sık katılan Yasemin Altun ise, Haydarpaşa’ya yakışır bir kültürel eylem tarzıyla hareket ettiklerini dile getirerek; “Haydarpaşa bir değer ve Türkiye’nin kültür varlığı. Bu varlığın çarçur edilmeden Türkiyelilere armağan edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Buranın tarihi değerine yakışır şekilde kullanılması adına buradayız” dedi.

Haydarpaşa
Haydarpaşa
k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın