İstanbul’da hafriyat kamyonlarına yeni düzenleme

Yazar: Cenay Toprakkaya

Kadıköy’de meydana gelen trafik kazasında 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Özge Kandemir’in ölümüne neden olduğu iddia edilen kamyon şoförünün 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasıyla, hafriyat kamyonları yeniden gündeme geldi. İstanbul Valisi Vasip Şahin, yoğun tepkilere neden olan hafriyat kamyonlarının neredeyse yüzde 70-75’ine araç takip sistemi cihazı taktırıldığını belirterek; “Kalan hafriyat kamyonlarının da 2 Nisan Pazartesi gününe kadar bu cihazı taktırmasını bekliyoruz. 2 Nisan’dan sonra trafikten men de dahil olmak üzere bütün cezai müeyyideler, daha ağırlıklı ve tavizsiz şekilde uygulanacaktır” dedi.

Vali Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ile basın mensuplarına hafriyat kamyonlarına ilişkin düzenleme hakkında bilgi verdi. İstanbul’un hem nüfus artışı hem de fiziki mekan olarak sürekli büyüdüğünü, önemli altyapı yatırımlarının yapıldığını, bunların da birtakım araç ve gereç ile teknolojik imkanlarla yapıldığını anlatan Şahin; bu araç-gereçlerden biri olan kamyonların hafriyatın taşınması, malzemelerin inşaat alanına nakledilmesi noktasında önemli bir işler gördüğünü aktararak, bunun belli bir düzen içerisinde, can ve mal güvenliğinin sağlandığı şekilde ve kurallar dahilinde yapılması gerektiğini söyledi.

hafriyat kamyonları düzenleme

13 MİLYON LİRA CEZA YAZILDI, 600 ARAÇ TRAFİKTEN MEN EDİLDİ…

Zaman zaman maalesef olumsuz örneklerle karşılaştıklarını, bazı ilçelerde can kaybına varan trafik kazaları yaşandığını dile getiren İstanbul Valisi Vasip Şahin, 2017’de yaklaşık 110 bin hafriyat kamyonunun denetlendiğini, kural ihlal edenlere 13 milyon lira civarında ceza yazıldığını, yaklaşık 600 aracın trafikten men edildiğini bildirerek; “Maalesef ceza miktarları bizi çok fazla sevindirmiyor. Keşke çok daha düşük olsa. Kontrol ettiğimiz trafik cezası, yazdığımız araç sayısı çok daha az olsa” ifadelerini kullandı.

YILDA 50 MİLYON METREKÜP HAFRİYAT…

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Uysal ise, megakentte yaklaşık yılda 50 milyon metreküp hafriyat çıktığını, bu işte çalışan kamyonların trafik sorununu artırdığını dile getirdi. Uysal, ilçe belediyelerinin ATS cihazı olmayan hiçbir araca hafriyat alma izni vermediğini vurgulayarak; “İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak döküm sahalarında bu sisteme dahil olmayan hiçbir araca döküm yeri göstermiyoruz. Bu sistemde güzergah tespit edilebiliyor. Güzergahın dışına çıkmışsa ki vatandaşımızı en rahatsız eden konudur, bu da tespit edilebiliyor. Ayrıca trafikte hız sınırını geçip geçmediği tespit edilebiliyor. Böylece bu sisteme dahil edilen tüm araçlarda kontrol mekanizması kurulmuş oluyor” açıklamasında bulundu.

HAFRİYAT RUHSATI VERİLECEK…

Hafriyatın ormanlık ve sulak alanlara dökülmesi konusuna da değinen Başkan Uysal; “Hafriyatı özellikle baraj havzalarına, ıssız bölgelere, vatandaşların olmadığı, hatta özel mülk olan yerlere döküp kaçma hadiseleri oluyor. Malumunuz genellikle gece saatlerinde yapıldığı için çok ciddi problemler yaşanıyor. Bu sistemle hafriyat, kamyona yüklendikten boşaltılana kadar takip edilecek. 39 ilçede inşaat ruhsatı verilirken hafriyat kaldırma ruhsatı da verilecek. Bu ruhsat, ancak ATS’ye dahil araca verilecek. Bu konu da artık emniyetimiz ve jandarmamızın işi kolaylamış olacak” şeklinde konuştu.

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın