Kadıköy’de tarih “TARİH” olmayacak!

Yazar:

Tarihi eserlere yönelik haberlerin birçoğu ne yazık ki olumsuzdur. Ya eser çalınmıştır, ya da büyük bir tahribat görmüştür. Ancak bu kez haberimiz olumlu…

Kadıköy Belediyesi, ilçe tarihi için büyük önem taşıyan eserleri koruma altına aldı. Yerel yönetim; Bostancı Köprüsü, Karikatür Evi ve Notre Dame du Rosaire Kilisesi gibi yer üstü eserler için röleve ve restitüsyon projelerini onayladı. Restorasyonun başlayabilmesi için, her ne kadar İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan ilgili proje onayları henüz gelmese de, yerel yönetimin üzerine düşeni yapmasının ardından önümüzdeki günlerde tarihi eserlerde yenileme çalışmalarının başlaması bekleniyor.

TARİHİ SU TERAZİSİ RESTORE EDİLDİ…

Kadıköy’ün sembolleri arasında yer alan Tarihi Su Terazisi için onay çıkmasının ardından Kadıköy Belediyesi, Acıbadem’deki eserin restorasyon çalışmalarını tamamladı. Su Terazisi, Khalkedon’dan bugüne gelen nadir eserler arasında yer alıyor. Binlerce yıl önce bölge suyunun Kadıköy’e aktarılması amacıyla kullanılan Su Terazisi çevresindeki tarihi surların, Bizans İmparatoru Valens tarafından söktürülüp, Bozdoğan Kemeri’nin yapımında kullanıldığı biliniyor.

KADIKÖY BELEDİYESİ ÖDÜLE LÂYIK GÖRÜLDÜ…

Tarihini sahiplenen Kadıköy Belediyesi, Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nda Proje Ödülü’ne lâyık görüldü. 17. ve 19. yüzyıllarda yaptırılmış olan Kadıköy genelindeki tarihi çeşmelerin atıl durumunu göz önüne alan Kadıköy Belediyesi, eserleri ilçe halkının kullanımına kazandırarak mahalle dokusunu canlandırmaya çalışıyor. Bu süreçte Sürmeli Ali Paşa, Ayrılık, Hasan Rıza Paşa, Lâdikli Ahmet Ağa Çeşmeleri restore edilerek kullanıma açıldı.

KARİKATÜR EVİ İLE SANATÇILAR TEK ÇATI ALTINDA BULUŞACAK…

Tarihsel olarak Kadıköy’ün hoşgörü, özgürlük ve sanat coğrafyası olduğunu vurgulayan Kadıköy Belediyesi’nin bu yönde attığı adımlardan biri de Hasanpaşa’da bulunan Karikatür Evi… Kadıköy’de yaşayan ve Kadıköy ile yolları kesişen birçok sanatçıya kalıcı sergi ve sunum mekânı oluşturmayı amaçlayan proje, kültür yapısı olarak iz bırakacak. Karikatürcüler Derneği işbirliği ile yürütülen çalışmanın finansmanının tamamını karşılayan Kadıköy Belediyesi, ahşap yapının özgünlüğünü, güçlenerek korumasını da sağlayacak. Kadıköylü Kenan Bey’e ait olduğu bilinen Rasimpaşa ve Hasanpaşa Mahalleleri sınırındaki yapı, 2008 yılında Kadıköy Belediyesi tarafından kamulaştırıldı. Tarihi Kentler Birliği Kurucu Üyesi Kadıköy Belediyesi, Proje Ödülü’ne lâyık görüldüğü Karikatür Evi çalışmasında gerekli aşamaları tamamladı. Proje, İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun onayının ardından hayata geçirilebilecek.

BOSTANCI KÖPRÜSÜ’NÜN 1970 KÂBUSU…

Mimar Sinan döneminde inşa edildiği bilinen Bostancı Köprüsü, Kadıköy’ün kanayan yarası haline geldi. Kadıköy Belediyesi, bu yönde de adım attı. Röleve ve restitüsyon projesini onaylayan Kadıköy Belediyesi, İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun onay vermesi halinde, kendi finansmanı ile Bostancı Köprüsü’nü yenileyecek. Mülkiyeti Karayolları Genel Müdürlüğü’ne ait olan Bostancı Köprüsü, özellikle 1970’li yıllardan sonra motorlu taşıtların Bağdat Caddesi ve çevresinde sayılarının artması ile birlikte zamanla zarar gördü. Kadıköy ve Maltepe arasında sınır olarak da kabul edilen tarihi yapının restorasyonu için 1 yıldır beklemede olan Kadıköy Belediyesi, onayın çıkması ile düğmeye basacak.

NOTRE DAME DU ROSAİRE KİLİSESİ, KÜLTÜR MERKEZİNE DÖNÜŞÜYOR…

118 yıllık tarihi Notre Dame du Rosaire Kilisesi, Kadıköy Belediyesi’nin Rasimpaşa Yeldeğirmeni Mahalle Canlandırma Projesi kapsamında kültür merkezine dönüştürülüyor. Kilise restorasyonunun önemli ölçüde tamamlandığı biliniyor. Fransa’dan Kadıköy’e gelen Oblates de l’Assomption rahibelerinin 1895’te Haydarpaşa’da açtığı rahibe okulu; manastır, kilise ve okul binası olarak inşa edilmişti. Osmanlı-Fransız anlaşmasında mevcudiyetleri tasdik edilen Fransız okulları arasında yer alan rahibe okulunda 20 rahibe görev yaptı, 360 öğrenci de eğitim gördü. Okulun 1911’deki yangında manastır ve kilise bölümleri büyük ölçüde, okul binası ise kısmen hasar gördüğü kayıtlara geçti.

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın