Kadıköy’ün zemininde şok eden görüntü!..

Yazar:

Geçtiğimiz süreçte Kadıköy Life özel röportajında her geçen gün yaklaşan Büyük Marmara Depremi için uyarılarda bulunan ünlü deprembilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’ı doğrulayan görüntüler, Kadıköy Life objektifleri tarafından kaydedildi.

Kurbağalıdere ıslah çalışmaları kapsamında dere yatağının yönünü değiştirmek üzere çalışmalar yapılan zemin etüdünde, yerin metrelerce dibine sondaj yapan iş makinesinin numunelerinden “balçık” çıktı.

“İLK 20 METREDE SU VARSA AYET-EL KÜRSİ OKUYUN” DEMİŞTİ…

Prof. Dr. Özgün Ahmet Ercan, Kadıköy Life’a özel açıklamalarında; “Kadıköylüler ve tüm İstanbullular şunu bilmeli: Binalarınızın zemininde ilk 20 metrede su varsa Ayet-el Kürsi okuyun. Gerçekten durum bu kadar ciddi… Zemindeki su her şeyi değiştiriyor, gereği yapılmamışsa” şeklinde konuşmuş, deprem açıklamaları kamuoyunda geniş yankı bulmuştu. Ercan’ın açıklamalarının devamında ise şu uyarılar yer almıştı:

DERE YATAKLARINDA RİSK BÜYÜK…

“Kadıköy’de Kurbağalıdere çevresi riskli… Buralar tamamen dere yatağı ve üzerinde yüksek katlı yapılar mevcut… Yüksek katlı binalarda gerekli önlemler alınmadığında, zemin suyunu çeken yapılar depremde büyük hasar görür.

Mimar Sinan, yüzyıllar öncesinden zemin suyunun binalara verdiği zararı bildiği ve önlemini aldığı için yapıları sağlamdır. Bu nedenle Osmanlı döneminde inşa edilen birçok büyük yapılarda zemin suları çekilmiş, yeraltı sularının yatakları değiştirilmiştir. Ancak, ne yazık ki biz Mimar Sinan’ın bildiği önemli bilgileri 1960’lı yıllarda yabancı kaynaklardan öğrendik. Tarihini bilmeyen, tarihiyle yüzleşir. Zemin suları, çeşitli teknolojik yöntemlerle kurutulabilir. Aksi takdirde, bina zamanla yerden en yukarıya doğru suyu emer. Betonların içindeki demirler paslanır. Bu binanın bitişidir. Deprem esnasında paslanan demirler, işlevini göremez ve yıkım meydana gelir. Bina demirlerinin paslandığını görmek, çürük olduğunu anlamaya yeterlidir.

Bakın, pek dile getirilmeyen ve bilinmeyen, 1999 depreminden sonra gelişen bir fay var; Bostancı Kırığı… Çiftlikköy’den Bostancı’ya kadar uzanan bu kırık riskli… 1999 depreminde bu nedenle alev topları görüldü. Bu kırık, adayı sandviç gibi sıkıştırdı. Önümüzdeki depremde Fenerbahçe Burnu önünden Haliç içine, Eyüp ilçesine kadar büyük bir kırılma bekliyorum. Bu, Marmara Denizi’nden ayrı bir koldur. 6-7 civarında bir deprem olası bu bölgede… Yine Rıhtım gibi deniz kenarı, dere yatağı ve dolgu alanı olan bölgelerinde risk söz konusu… Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ile birlikte Kadıköy’deki tesisleri de bir dönem gezmiştim, yapılması gerekenleri aktarmıştım.”

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın