Kadıköy’e faturası çok ağır olacak…

Yazar:

Fikirtepe’de kentsel dönüşümde ilerleme sağlanamadığı son aylarda Kadıköy’ün tamamında hak sahipleri, müteahhitlerle anlaşıp kentsel yenileme akımını başlattı. Türkiye’nin “en çok eski yapıları barındıran ilçesi” Kadıköy’de parçalı ve kararsız dönüşüm, şehrin geleceğini vuracak. Eski yapıların arasında yükselen binalar ilerleyen yıllarda ada bazında dönüşümü engelleyecek, Kadıköy plansız yolların getirdiği kaosla boğuşmaya devam edecek!..

Kadıköy Life’ın Büyük Kulüp’te gerçekleşen Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği toplantısında gündeme getirdiği ve büyük yankı uyandıran “parçalı dönüşüm sorunu”, Kadıköy’de her geçen gün büyüyor. Yerel ve genel yönetimlerin kentsel dönüşüm sürecinde yeterli performansı sergileyememesi, çok ciddi sorunların temelini atmaya başladı.

BİNALARI YENİLEMEK SORUN DEĞİL, KADIKÖY’Ü PLANLADINIZ MI?..

Apartman sakinleri aralarında anlaşıyor ya da müteahhitlerin çok cazip teklifleri ağır basıyor, binalar yıkılıp yeniden inşa ediliyor. Deprem riskini azaltan ya da ortadan kaldıran çalışmalar ilk etapta oldukça yüz güldürücü gelse de, kentsel yenilemenin hiçbir yayın organları tarafından gündeme getirilmeyen önemli ayrıntıları, toplumların geleceğini birinci derecede etkiliyor.

Kentsel dönüşüm ve yenilemenin amaçları arasında sadece deprem riski yer almıyor. Binaların bir araya toplanıp yeşil alanların oluşturulması, yolların çağın gereklerine uyarlanarak genişletilmesi, yeraltı şebekelerinin modernize edilmesi, ihtiyaç duyulan yeni kamu binalarına sahaların oluşturulması gibi faktörler, kentsel dönüşümün asıl amaçları olarak karşımıza çıkıyor. Gel gelelim Kadıköy’de çarpık ilerleyen süreç, hiç de iç acıcı değil…

KENDİ BAŞINA YENİLENEN HER BİNA, KADIKÖY’ÜN GELECEĞİNE TAŞ KOYUYOR…

Ataşehir başta olmak üzere İstanbul genelindeki birçok ilçede planlı mahallelerde yükselen binalar, yüzde 90′ına yakını çürük olan Kadıköy’de yapıların içler acısı halini gündeme taşıdı. Ancak Kadıköy genelini kapsayan planlı bir imar çalışması yıllardır hayata geçirilmeyince, rantın da etkisiyle vatandaş ve müteahhitler el sıkışmaya başladı.

Son aylarda Kadıköy’ün hemen her sokağında en az bir binanın yıkıldığını, iş makinelerinin sıraya girdiğini görmek mümkün… Yüzlerce çürük apartmanı bir arada toplamak, yeniden şehir planı yapmak yerine binaların parçalı olarak yenilenmesi, önümüzdeki onyıllarda Kadıköy’ün planlanamayacağının da göstergesi… Binası henüz yeni yapılan vatandaşa; “Biz bu adada tüm apartmanları yıkıp yeşil alanlar oluşturacağız, planlama yapacağız” denemeyecek. Bu da Kadıköy’ün onyıllar boyunca, belki de en az 100 yıl daha trafik sorunu ile boğuşacağı, yeşile hasret kalacağı, kaos içinde olacağı anlamına geliyor. Kadıköy’de planlı ve yaşanabilir bir gelecek için Kadıköy Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başta olmak üzere sivil toplum örgütleri ve yönetim mekanizmalarının duyarlılık çağrısının acil olarak kamuoyunda yankılanması gerekiyor!..

İmar planlaması ile kentsel dönüşüm ilan edilmese de, sivil kentsel yenileme çalışmaları Kadıköy’ün en hareketli semtlerinden Altıyol’da da başladı. İlk bina yıkımının ardından Boğa ve çevresinde en az yarım asırlık binaların tek tek yenileneceği günler uzak değil…

 

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın